23 / 04 / 2024

Edirne Sabuni Mahallesi'nde metruk binalar yıkılıyor!

Edirne Sabuni Mahallesi'nde metruk binalar yıkılıyor!

Edirne Sabuni Mahallesi'nde yıkılması planlanan, kötü görünüm oluşturan ve kirlilik yaratan bu metruk binalardan kurtuluyor. Bölgede metruk evi bulunanların yıkım işlemlerine başlaması diğer ev sahiplerine de örnek oluyor.



Edirne’de en fazla metruk bina bulunan mahalleler arasında bulunan Sabuni Mahallesi Muhtarı Aykut Yaman, mahallede bulunan metruk binaların sahipleriyle yaptıkları görüşmeler kapsamında yıkım işlemlerini başlattıklarını müjdeledi.

Metruk bina sahiplerinin bazıları temizlenen alanı otopark olarak değerlendirecek, bazıları ise düz arazi şeklinde bırakacak. Muhtar Aykut Yaman, yapılan görüşme ve çalışmalar sonucunda Sabuni Mahallesi’nin de diğer mahalleler gibi güzel bir görünüme kavuşacaklarını söyledi.

 Amaçlarının mahalleyi madde bağımlılarından, sivrisineklerden, yılanlardan kurtarmak ve temiz bir görünüme kavuşturmayı amaçladıklarını ifade eden Muhtar Yaman; “Bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Metruk bina sahiplerine ulaşıp görüşmeler yapıyoruz. Bunların dilekçe vermelerini talep ediyoruz. Ve mahallemizi temiz bir görünüme kavuşturmak için kendilerini bu metruk binalarını yıkıp güzel bir şekilde değerlendirmeleri için ikna ediyoruz. Bu sayede ulaşamadığımız ev sahipleri de diğerlerinden örnek alarak kendileri geliyor” şeklinde konuştu.

“Metruk binalar tehlike saçıyor”

İçişleri Bakanlığı’nın metruk binaların yıkımı ile ilgili verdiği genelge, güç, kuvvetle ve yetkiyle metruk ev sahiplerini bilgilendirdiklerini kaydeden Muhtar Yaman, “bu binalar yıkılması gerekir diyoruz,  çünkü insan güvenliğini ve sağlığı açısından tehlike saçıyor. Emniyet amirlerimiz, belediyemiz veTREDAŞekiplerinin yardımı ile Fil yokuşumuz temizlendi.Atatürk Orta Okulu’nun karşısındaki metruk yer tel örgü ile kapatıldı.Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile diyalog haline girdik, milli eğitim lojmanlarının oradaki yerlerin temizlenmesi için kendilerinden söz aldık. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“Metruk binanın yerini otopark alacak”

Metruk evlerden birisinin sahibinin yıkım kararı almasıyla çalışmaları başlattıklarını kaydeden Yaman; “Mahallemizdeki en son metruk yerin yıkımı için sahipleri karar vermiş, orayı yıkıp otopark yapma kararı almışlar.Bizde mutlu olduk. Mutlu olmamızın tek nedeni mahallemize çeki düzen geliyor ve temiz bir görünüm oluşuyor” açıklamasında bulundu.

“4 ay içerisinde olumlu dönüşler aldık”

Metruk evlerin yıkımı için  kimsenin aramadığını, bilgilerinin olmadığını söylediklerini kaydeden Yaman; “metruk evler bazılarına miras olduğu için yıkım kararı süreç alıyor.Aslındamahallemizde herkes kendi kapısının önünü temizlerse Edirne’miz daha güzel olacak. Mahallede ki bir ampulü değiştirmek için belediyeyi bekleyen esnaftan ben ne beklerim? Bizim esnafımızda birlik beraberlik yok. Her şeyi kurumlardan bekliyoruz. Biz bu konularda kurumlara yardımcı olmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Mahallemizde arabadan geçilmiyor”

Sabuni Mahallesi’nin çarşıya yakın olduğu için yerli ve yabancı birçok kişinin uğrak noktası olduğunun altını çizen Yaman, otopark sorunundan en çok etkilenen mahalle olduklarını kaydetti.

“İlk yarım saat ücretsiz olsun”

Haziran ayında Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik’in katılım gösterdiği toplantıda otopark sorununu gündeme getirdiklerini söyleyen Yaman, “Otoparklarla bir anlaşma yapılsın, giriş çıkışlarda ilk yarım saat ücretsiz olsun yada ucuz olsun istedik.Çünkü yarım saatten az kalacak insanlar çoğunlukta olduğu için, otopark ücreti de pahalı olduğu için araç sürücüleri bu ara sokaklara kaçıyor.Bu da bizi etkiliyor. Aynı Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki otopark modelinde ki gibi yarım saat ücretsiz, en kötü 20 dakika olsun.Eczaneye giden var, ekmek almakiçin giden var, evrak teslim etmeye giden var. Bunlar içinde biz talepte bulunduk. 20 dakika ücret ödememek için vatandaşlar ara sokaklara araç bırakıyor” ifadelerini kullandı.
 


Geri Dön