19 / 04 / 2024

Edirne'de tarihi çarşılarda yapılan kira artışı mecliste!

Edirne'de tarihi çarşılarda yapılan kira artışı mecliste!

Edirne'de Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan tarihi çarşılarda yapılan kira artışı meclis gündemine taşındı. CHP'li Gaytıncıoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytıncıoğlu, Edirne'de Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan tarihi çarşılarda yapılan kira artışına ilişkin soru önergesi hazırladı. Gaytıncıoğlu, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gaytıncıoğlu, ''Ülkemizin en önemli kültür ve tarih hâzinelerini barındıran illerinden olan seçim bölgem Edirne’de çok sayıda tarihi çarşı da bulunmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğünün mülkiyetinde olan bu yerlerde işyeri sahibi olan esnafımız da kira vermek suretiyle buralardaki dükkânlarını işletmektedirler. Edirne’nin kültür, tarih ve turizm potansiyeli içinde bu çarşıların özel bir yeri vardır.

Ancak Kasım 2019 ayı itibariye 2020 yılı için Edime Vakıflar Bölge Müdürlüğünden gelen kira artış yazılarında istenen rakamlar esnafımızı şaşırtmış ve mağdur etmiştir. Kimi esnafımızdan yüzde 150’yi bulan miktarlarda artış yapması istenmiştir. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve açıklanan enflasyon rakamları dikkate alındığında istenen artışların kabul edilir bir yanı yoktur'' diye konuştu.

Gaytıncıoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: ''İstenilen kira artışlarının neye göre belirlendiği konusunda bir açıklama yapılmamıştır. Ev kiralarında bile ÜFE-TÜFE endeksleri dikkate alınırken devletin bu kadar yüksek bir oranda artış yapması şaşırtıcıdır. Türkiye’de son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmeler ortadayken yapılan kira artışı ekonomik gerçekler ile uyuşmamaktadır.

Yaşanan bu durum karşısında aşağıdaki somlarımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY tarafından yazılı olarak cevaplanmasını istiyorum.''

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in soruları:
1. Kira artışları yapılırken hangi kriter esas alınmıştır?

2. Artışlar yapılırken Hazine ve Maliye Bakanlığının açıkladığı enflasyon rakamları dikkate alınmış mıdır?

3. Kiracılar arasında farklı oranda artış yapılmasının sebebi nedir?

4. Farklı oranlarda yapılan artışlar keyfiliği neden olmaz mı?

5. Edime esnafına bu kadar yüksek oranda zam yaparken Vakıflar Genel Müdürlüğünün başka yerlerde bulunan benzer nitelikli tarihi çarşılarda yapmış olduğu 2020 yılı için en yüksek zam oranı nedir?

6. Yapılan bu zamları gözden geçirmeyi ve enflasyon oranına çekmeyi düşünüyor musunuz?


Geri Dön