18 / 04 / 2024

Edirne'deki nehir taşkınları Kanal Edirne ile son bulacak!

Edirne'deki nehir taşkınları Kanal Edirne ile son bulacak!

Bulgaristan'dan doğan nehirler, "havza özellikleri" ve "Bulgaristan'ın baraj işletmelerinin çok su tutması" nedeni ile yağışlı havalarda zaman zaman Edirne'de taşkın oluşturuyor.



Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Rila Dağları'ndan doğan ve Arda ile Tunca nehirlerinin kol olarak katıldığı Meriç Nehri'nin havzasının yüzde 65'i Bulgaristan'da yer alıyor. 

Havzasındaki kar erimeleri ve sağanakların debisini artırdığı Meriç, eğimli araziden Edirne Ovası'na hızla gelişte zaman zaman yatak kapasitesini aştığı dönemlerde taşkına neden oluyor.

Bulgaristan'ın özelleştirdiği barajların işletmecileri, daha çok enerji üretilmesi için barajları sürekli dolu halde tutuyor. Barajlar, sağanak ve kar erimeleri nehrin debisini artırıyor. Bulgaristan tarafında 15'i ana nehir gövdelerinde 8'i yan kollarda 23 baraj ve 50'ye yakın sulama bendi bulunuyor.

Meriç Nehri'nin taşkına neden olması sonrasında yatağını baypas etmesi amacıyla 2015 yılı ağustos ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan proje tamamlanmak üzere. 

Nehrin Arda Nehri ile birleştiği noktada meydana gelebilecek 2 bin 562 metreküp/saniye debinin bin 789 metreküp/saniyelik kısmının nehrin ana yatağından ve 773 metreküp/saniyelik kısmının da Kanal Edirne'den geçirilmesi hedeflenen projede, taşkının bertaraf edilmesi amaçlanıyor. 

Kanal Edirne'nin 7 bin 800 metre uzunluğundaki kanal çalışmasının tamamı kazıldı. Karağaç Mahallesi girişindeki köprünün tamamlanması sonrası 100 metrelik alanın kazılması sonrası kanal Meriç suyuyla buluşacak.


Geri Dön