23 / 04 / 2024

Ediz Zeyrek'ten 'Devlet stopaj vergisi almasın' önerisi!

Ediz Zeyrek'ten 'Devlet stopaj vergisi almasın' önerisi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin olağanüstü meclis toplantısında, İBB kiracısı olan 3 bin esnaf ve konutlardan 3 ay boyunca kira alınmaması kararlaştırıldı.



İBB Meclis Üyesi ve aynı zamanda Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Ediz Zeyrek, esnaflara kira yardımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Zeyrek,  "Meclisimizi olağan üstü toplantıya çağırdık. Bu toplantıda İstanbul Halkının acil sorunları ile ilgili ekonomik destekler sağlamamız açısından önemli kararlar almak istiyorduk. Normalde 2020 bütçemizde borçlanma hakkımız vardı. AKP ve MHP grubu oy birliği ile geçirdiğimiz bu borçlanma hakkımızı bu olağan üstü koşullarda bile vermedi. Bakın altını çizerek söylüyorum normal koşullarda borçlanma hakkımız varken ilaveten bir borç istemedik" diye konuştu.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Zeyrek, şunları kaydetti:

"Esnafımız çok zor durumda. Bizim sosyal belediyecilik örneğimiz devletimiz içinde geçerli olsun. Bakın ben Yeminli Mali Müşavirim, esnaflarımız dükkanlarını kapattıkları halde yüzde 20 stopaj vergisi veriyor. Buradan bir çağrıda bulunalım. Devletimiz, Maliye Bakanlığımız esnafımızın kapanan dükkanın dan stopaj vergisi almasın. Bu olağan üstü koşullar olmadan öncede de zaten dengeler bozuktu krizi zaten yaşıyorduk. Virüsle beraber kriz iyice tavan yaptı. Zorunlu nedenler devletin kısıtlamalarından dolayı esnaf dükkanlarını açamadı zaten kapalı dükkanlara yüzde 20 stopaj vergisi ödüyor. 3 bin lira kirası varsa 600 tl stopaj vergisi ödeniyor. Devletimiz bu stopaj vergisini affetmelidir." 

KİRA ALMIYORUZ, MALİYETİ 409 MİLYON TL

"İBB olarak biz kira almıyoruz, açık olan yerlerden de kira durumlarına erteleme yapıyoruz. İBB’nin bütçesine bunun maliyeti 409 milyon lira. Ama 3 bin esnafımızın ailesi ile birlikte 12 bin kişinin evine huzurlu gitmesini, evinde huzurlu yaşamasını, 'evde kal' dediğimiz zaman içimiz rahat edecek iyi bir psikolojide olmasını istiyoruz."

Kemal Kılıçdaroğlu: Devlet iş yeri kapanan esnafın kirasını karşılamalı! 


Geri Dön