28 / 03 / 2024

Kira stopaj vergisi ne zaman ödenir?

Kira stopaj vergisi ne zaman ödenir?

Gelir Vergisi Kanununda "Vergi tevkifatı" adı altında açıklanan kira stopaj vergisi ne zaman ödenir? Kira stopaj vergisi ödeme dönemleri ile ilgili bilgiler için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kira stopaj vergisi ne zaman ödenir?

Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesine göre gayrimenkullerin işyeri olarak kiraya verilmelerinden elde edilen kira geliri üzerinden stopaj vergisi kesiliyor. Söz konusu vergi kira bedelinin brüt değeri üzerinden hesaplanıyor. Peki kira stopaj vergisi ne zaman ödenir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira stopaj vergisi ödeme zamanı

Söz konusu vergi, geçmiş takvim yılı içerisinde elde edilen kira geliri için veriliyor. Kira stopaj vergisi ödeme zamanı ise, her sene Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan "vergi takvimi" kapsamında yer alıyor.


2013 yılı stopaj dönemleri..

İki eşit taksit halinde ödenebilen gelir vergisi için ilk taksitler Mart ayında; ikinci taksitler ise Temmuz ayında ödendi.


Kira stopajı ne kadar?

Yılın belli dönemlerinde ödemesinin yapılması gereken kira stopajı bedelinin hesaplamalarına ilişkin hükümler kanunun 104. maddesinde şu şekilde açıklanıyor;


Verginin hesaplanması:

Madde 104 – 

Yıllık Gelir Vergisi, vergiye tabi gelirlerin yıllık toplamından 31 inci maddedeki indirimler düşüldükten sonra 103 üncü maddedeki nispetler uygulanmak suretiyle hesaplanır.


Ücretlerin vergilendirilmesinde aylık vergi; yıllık vergi 12'ye bölünmek, gündelik vergi aylık vergi 30'a bölünmek suretiyle hesaplanır.






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön