29 / 03 / 2024

Kira geliri vergisi ne zaman ödenir?

Kira geliri vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkul kira geliri elde edenler, elde ettikleri bu gelir üzerinden vergi ödemek ile yükümlü oluyor. Ancak, bu vergi için her sene istisna tutarı belirleniyor. Peki,kira geliri vergisi ne zaman ödenir?



Kira geliri vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkul kira geliri elde edenler, elde ettikleri bu gelir üzerinden vergi ödemek ile yükümlü oluyor. Ancak, bu vergi için her sene istisna tutarı belirleniyor.


2013 yılı elde edilen konut kira gelirlerinde, 3.200 lira, 2014 yılında elde ettikleri kira gelirleri için 3.300 lira istisna tutarı bulunuyor.


Ancak, işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller söz konusu istisnadan faydalanamıyor. Peki bu istisna sınırını aşan


Kira geliri vergisi ödeme zamanı..

2013'de konut kira geliri elde edenler, bu gelirlerini 2014'de ödeyecekler. Kira gelirlerinin beyanı için son gün Mart aynın 25 iken; ödemeler Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere, iki eşit taksitte ödenecek. 


Kira gelir vergisine konu olacak mallar..

Kira gelirine konu mal ve haklar, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde tanımlanmıştır. Bunlar;


-Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

- Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Gayrimenkullerin, ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

- Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar,

- Telif hakları,

- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,

- Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri olarak ifade edilmektedir.


Yukarıda yazılı mallar ve haklar, ticarî veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratları ticarî veya zirai kazancın tespitine ilişkin hükümlere göre hesaplanır.


Kira gelir vergisi tarifesi 2014!


Geri Dön