19 / 04 / 2024

Kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?

Kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?

Kira geliri elde eden kimselerin kira vergisi ödemeleri açısından, kira geliri beyannamesinde bulunması gerekiyor. Peki, kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?



Kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?

Kira geliri elde eden kimseler, devlete bunun için vergi öder. Kimlerin kira geliri elde ettiği ise, verilen kira geliri beyannameleri ile belli oluyor. Kira geliri elde eden kimseler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sistemini kullanarak internet üzerinden kira beyannamelerini verebiliyor. Peki, kira geliri beyannamesi ne zaman verilir, işte yanıtı:


Kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?

2013 yılı için beyannameler ile ilk taksitler Mart ayınında verildi. İki taksit şeklinde ödeme yapmanın mümkün olduğu kira geliri vergisinin 2. taksidi ise Temmuz ayında ödenecek.


Kira geliri elde edenler ne kadar vergi öder?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, her yıl kira geliri için bir istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın üstünde kira geliri elde eden kimseler 12 aylık kira gelirinden yaklaşık 1 aylığını vergi olarak ödüyor.


İstisna sınırının bu yıl 3.000 TL olarak belirlendiği vergiden 3.000 TL'nin altında kira geliri elde eden kimseler muaf tutuluyor. Ancak bu tutarın üstünde kira geliri elde edip de vergisini ödemeyen kişileri 5 kat faiz ve ceza bekliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön