25 / 04 / 2024

Konut kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?

Konut kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?

2014 yılı içerisine meskenini kiraya verenlerin elde ettikleri gelirin 3.300 TL'den yüksek olması halinde beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor. Peki, konut kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?



Konut kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?

2014 yılı içerisine meskenini kiraya veren ev sahiplerinin elde ettikleri gelirin 3.300 TL'den yüksek olması halinde beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekiyor. Beyanname, geliri elde eden aile bireyi adına düzenlenerek imzalanıyor.


Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyum tarafından imzalanıyor.


Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekiyor.


Konut kira geliri beyannamesi verme zamanı..

Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebileceklerdir.


Ayrıca beyannamenin, aşağıda belirtilen “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” aracılığıyla internet ortamında verilmesi mümkün.


Kira geliri beyanında indirilecek giderler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön