25 / 04 / 2024

Hisseli konut kira geliri beyannamesi nasıl verilir?

Hisseli konut kira geliri beyannamesi nasıl verilir?

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler için beyanname dönemi başladı. Peki hisseli konut sahipleri ne yapacak? Hisseli konut kira geliri beyannamesi nasıl verilir?



Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen gelirin tebliğte belirtilen istisna tutarını aşması halinde, gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilmesi gerekiyor. Bu tutar 2021 yılı gelirleri için 7 bin TL olarak tespit edildi.

Ancak belirlenen istisna tutarı üzerinde gelir elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde mükellefin yararlanayamacağı haklar ve karşılacağı cezalar şu şekilde sıralanıyor:

Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı aşanların anılan Kanunun 21 inci maddesinde yer alan istisnadan faydalanılması mümkün değildir.

Hisseli konut kira geliri beyannamesi nasıl verilir?

Kira gelirleri için beyannameler ay sonuna kadar verilebiliyor. Beyannameyi veren mükellefler 1. taksit ödemelerini yine 31 Mart'a kadar gerçekleştirebiliyor. 

Peki, kira geliri elde edilen evin hisseli olması halinde beyanı kim verir? Tüm hissedarlar beyanname vermek zorunda mı? Hisseli konut kira geliri beyannamesi nasıl verilir? İşte detaylar...


Geri Dön