19 / 04 / 2024

Ege Bölgesi'nin çılgın projesi lojistik sektöründe heyecan yarattı!

Ege Bölgesi'nin çılgın projesi lojistik sektöründe heyecan yarattı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın Ege'yi Çanakkale Boğazı'na kurulacak köprüyle Avrupa'ya bağlayacak "çılgın projenin" detaylarını açıklaması özellikle nakliye ve lojistik sektöründe büyük heyecan yarattı.




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın Ege'yi Çanakkale Boğazı'na kurulacak köprüyle Avrupa'ya bağlayacak "çılgın projenin" detaylarını açıklaması özellikle nakliye ve lojistik sektöründe büyük heyecan yarattı. Egeliler'i Avrupa'ya İstanbul üzerinden gitme zorunluluğundan kurtaracak projeyi Yeni Asır'a değerlendiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Fatih Şener, projenin zaman ve maliyet açısından önemli avantajlar sağlayacağını dile getirdi.


Büyük avantaj 

Çanakkale Boğazı üzerinden yapılacak köprü ile Anadolu'yu Avrupa'ya bağlayacak otoyol projesinin çok önemli olduğunu dile getiren Şener, "Bu proje ile Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden yapılan ihracat taşımalarının İstanbul trafiğine uğramaksızın Avrupa'ya yapılacak oluşu, istanbul'daki şehir içi trafiğini rahatlatacak. Ayrıca yoğun trafik sebebiyle İstanbul'da sürekli dur kalk yapmak zorunda kalan TIR'ların yakıt maliyetlerini düşürecek. Bununla birlikte, kilometre olarak kısalması beklenen güzergah kapsamında karayolu taşımacılık sektörüne yine zaman ve maliyet açısından büyük avantajı yaratacak" dedi.

Şener, öte yandan ulaşım sorunu sebebiyle İstanbul'a giriş yaparak Avrupa'ya devam eden taşımacıların ihracat işlemlerinin yine İstanbul'da yapılmasının İstanbul'da yer alan gümrük idarelerinde büyük bir işlem yoğunluğuna sebep olduğunu belirtti. Bunun da zaman ve maliyet kayıplarına neden olduğuna dikkat çeken Şener, şöyle konuştu: "Söz konusu otoyol projesi ile İstanbul'a uğramak zorunda kalmayacak olan TIR'lar ihracat işlemlerinin İstanbul dışındaki gümrük üzerinde gerçekleştirilebilme şansı bulacak. Bu da ihracat operasyonlarına hız katacak. Ülke ekonomisi açısından büyük öneme sahip söz konusu projeler geliştirilmesi ve hayata geçirilmesinde büyük özveri ile çalışan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımıza sektörümüz adına şükranlarımızı sunuyoruz."

Elmas Lojistik yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu da, projenin çok önemli ve iş dünyasına büyük canlılık vereceğini vurguladı. Elmasoğlu, "İstanbul yolu bizim söktürde özellikle kış aylarında bizi zorlayan bir parkur. Ancak bu yeni yapılacak olan yolla İstanbul'un baypas ederek yurtdışına çıkış yapmamız maddi ve manevi olarak bizleri mutlu eder. Yolmuzun 100 kilometre kısalacağı hesabı üzerinden hesaplama yaparsak bu bize TIR başına 350 TL mazot tasarrufu getirir. Tabi burada, Çanakkale Boğazı'na kurulacak köprüden alınacak geçiş ücretinin miktarı da çok önemli" dedi. Elmasoğlu, ayrıca sektör olarak Çeşme-İtalya arasındaki ro-ro seferlerinin yanı sıra Dikili Limanı'ndan da ro-ro seferlerinin başlatılmasını talep ettiklerini ifade etti. 


Yeni Asır




Geri Dön