20 / 04 / 2024

Ege sahillerinde konut fiyatları uçuşa geçti!

Ege sahillerinde konut fiyatları uçuşa geçti!

Yazlık bölgelerinde en çok talep gören yer Ege oluyor. Pandemiyle birlikte Ege'deki her kente talep arttı. İnsanların Ege'ye akın etmesinin ardından konut fiyatları da uçuşa geçti...



Ege Bölgesi'nin en gözde tatil yerlerinin ilk sırasında kuşkusuz Bodrum Çeşme yer alıyor. Ege’nin incisi bu iki ilçe son dönemde büyük bir taleple karşılaştı. Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; bununla beraber ev fiyatlarında astronomik artışlar yaşandı. Bodrum Çeşme uzun senelerdir yazlık için en fazla tercih edilen bölgeler olması sebebiyle son dönemdeki talep yoğunluğunun da etkisiyle buralardaki ortalama konut satış fiyatları 2 milyon Türk Lirası seviyelerine kadar ulaştı. Böyle olunca sahil kesiminde gayrimenkul fiyatları daha düşük olan bölgelere daha fazla yönelmeye başlandı. Son zamanlarda Urla, Seferihisar, Narlıdere, Foça, Didim, Kuşadası, Dikili gibi ilçeler Çeşme Bodrum'a alternatif yerler olarak dikkat çekiyor. Düşük konut rakamları nüfusun az olması sebebiyle tercih edilen bu ilçeler ise popülerliğini koruyor. 

Ege sahillerinde konut fiyatları uçuşa geçti!

"ÖZDERE GÜMÜLDÜR'E TALEP FAZLA" 

Yaz aylarının popüler yerleşim yerlerinden Çeşme'ye taleplerde geçen seneye kıyasla bu yıl önemli oranda bir azalış yaşandığını vurgulayan Hepsiemlak Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, bunun en büyük nedeninin fşyat artışı olduğuna dikkat çekiyor. “Önceki yıllarda Çeşme'de sezonluk olarak kiralanan evlerin yüzde 80'i mayıs ayında daha yaz gelmeden kiraya verilirdi. Bu yaz fiyatlar çok yükseldiği için çoğu sezonluk kiralık evler müşteri bulamadı. Çeşme'de ayrıca imar alanı sınırlı çok fazla yeni proje yapılamıyor” diye konuşan Tandoğan, dolayısıyla konutta arz yetersizliği nedeniyle de fiyatların yükseldiğini belirtiyor. Geçen sene Çeşme'de ortalama 70 bin Türk Lirası'na sezonluk kiralık bulunuyordu. Bu yıl bu rakamın 150 bin Türk Lirası'na ulaşması sebebiyle çoğu ev boş kaldı. Satılıkta da aynı şekilde 3 milyon Türk Lirası'na ortalama havuzlu villa alınabilirken şu anda rakamlar 7-8 milyon Türk Lirası'na kadar ulaştı. Haliyle müşteriler alternatifleri tercih etmeye başladı. Urla, Karaburun Seferihisar gibi diğer sahil beldeleri bu sene daha fazla talep gördü.Tandoğan, Menderes'in sahil tarafındaki Özdere Gümüldür gibi yerlerine olan talebin daha fazla olduğuna dikkat çekti ve stokun neredeyse yetmediğini belirtti.

Alıcıların yatırımcıların bu bölgeleri tercih etmesindeki en büyük etken, fiyatların daha makul olması. Ege Bölgesi'nin sahil kesimleri Türkiye'nin en güzel sahillerinden. Bu sebeple talep her geçen gün yükseliyor. İzmir'in ön planda olmasının sebeplerinden biri Muğla'ya kıyasla İstanbul'a daha yakın olması. 

Ege sahillerinde konut fiyatları uçuşa geçti!

Onur KARADEMİR / Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM)  İzmir  İl Başkanı 

"Kupon arsalara yapılan yüksek fiyatlı projeler revaçta"

Ege Bölgesi, geçmişten bugüne kadar kendini korumayı başaran ve ender güzelliklere sahip bir bölge. Tabii pandemi ve yaşanan deprem sonrası, İzmir-Çeşme gibi rağbet gören yerlere farklı alternatifler de doğurmuş oldu. Son zamanlarda Karaburun, Urla, Güzelbahçe, Foça, Dikili ve Ayvalık, Çeşme'ye rakip olabilecek ilçelerin başında geliyor. Pandemi sonrasında artan müstakil ev talebini karşılamak amacıyla pek çok inşaat firması, bu bölgelerde ev üretmek için arsa yatırımları yapmaya başladı. İzmir'de yaşanan uygun fiyatlı arsa üretememe problemi nedeniyle yapılan yatırımlar, büyük ölçekli projeler yerine kupon arsalara yapılan yüksek fiyatlı projeler şeklinde devam ediyor. İzmir Çeşme'de ortalama birim metrekare fiyatı 25 bin TL, Urla'da 15 bin TL, Güzelbahçe'de 12 bin TL, Karaburun'da ise 10 bin TL dolaylarında. Şu anda müstakil konutların ortalama fiyatları Çeşme'de 3 milyon TL, Urla'da 2 milyon TL, Güzelbahçe'de 2.5 milyon TL, Karaburun'da 1.5 milyon TL civarında seyrediyor. Müstakil konutlar imar durumuna bağlı olarak bazı bölgelerde daha geniş bazı bölgelerde daha kısıtlı olarak yapılıyor.

Ege sahillerinde konut fiyatları uçuşa geçti!

URLA, FOÇA, GÜZELBAHÇE

Satılık konutlarda ortalama metrekare fiyatında 16 bin 792 Türk Lirası ile Çeşme ilk sırada yer alıyor. Çeşme'yi 11 bin 396 Türk Lirası ile Urla, 10 bin 938 Türk Lirası ile Foça, 10 bin 558 Türk Lirası ile Güzelbahçe 10 bin 228 Türk Lirası ile Narlıdere izliyor. Ortalama metrekare fiyatı 5 bin ila 10 bin Türk Lirası arasında olan ilçeler; 8 bin 103 Türk Lirası ile Menderes, 8 bin TL ile Karaburun, 6 bin 622 Türk Lirası ile Seferihisar, 6 bin 154 Türk Lirası ile Karşıyaka, 6 bin Türk Lirası ile Dikili, 5 bin 941 Türk Lirası ile Gaziemir, 5 bin 888 Türk Lirası ile Balçova, 5 bin 833 Türk Lirası ile Bornova 5 bin 309 Türk Lirası ile Çiğli şeklinde belirtiliyor. Tandoğan'a göre; Urla'nın son senelerde gastronomi turizmine yönelmesi yeni mekanların açılmasıyla, bölge daha hareketli hale geldi. Buraya olan yatırımların süreceğine vurgu yapan Tandoğan, bölgelerdeki fiyat değişim oranlarına ilişkin ise şunları kaydetti:

"İzmir'in Karaburun ilçesinde satılık konut fiyatlarında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 100'lük bir artış var. Bir yıl önce ortalama metrekare fiyatı 4 bin TL üzerinden alıcı bulan evler bu yıl 8 bin TL üzerinden alıcı bulmaya başladı. Karaburun'u yüzde 71 ile takip eden Urla'da ise geçtiğimiz yıl 6 bin 666 TL olan evlerin ortalama metrekare fiyatları bu yıl 11 bin 396 TL'ye yükseldi. Yüzde 70 ile üçüncü sırada yer alan Seferihisar'da evler geçtiğimiz yıl 3 bin 903 TL metrekare fiyatıyla satışa çıkarken bu rakam bu yıl 6 bin 622 TL'ye yükseldi. Menderes'te ise bir yıl içinde yüzde 68'lik bir artışın olduğunu görüyoruz. 4 bin 813 TL olan ortalama metrekare fiyatlarının 8 bin 103 TL’ye çıktığını söyleyebiliriz. Kiralık olarak baktığımızda ise Foça'da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 170 gibi bir fiyat artışı oldu. Ortalama metrekare fiyatı 28 TL'den kiracısını bulan evler bu yıl 75 TL'den ilana çıktı. Foça'yı yüzde 87 artışla Urla takip etti. Fiyatlarin bir yıl içerisinde 27 TL'den 50 TL'ye yükseldiğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl birinci sırada yer alan Çeşme bu yıl üçüncü sıraya geriledi. Yüzde 77 fiyat artışının olduğu Çeşme'de kiralık konutlardaki ortalama metrekare fiyatları 125 TL'den 222 TL'ye yükseldi.”

Ege sahillerinde konut fiyatları uçuşa geçti!

Vedat ARSLAN / Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı

"Türkiye'nin bütün kıyı şeridine ciddi anlamda talep oluştu"

Pandemi dolayısıyla Türkiye'nin bütün kıyı şeridine çok ciddi anlamda talep oluşmuş durumda. Ege kıyıları, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa'nın sayfiye bölgeleri; İzmir'de yukarıdan aşağıya indiğimizde Dikili, Foça, Urla, Çeşme gibi bölgeler; Bodrum, Marmaris, Fethiye dâhil Güney Ege sahillerinin tamamı talep alıyor. Urla bölgesinde pandemi öncesinde 2.5-3 milyon TL bandını konuştuğumuz müstakil villalarda bugün konumuna bağlı olarak 7-10 milyon TL bandını normal karşılar hale geldik. Tabii ki bu yüksek artış oranı Urla'nın daha da parlamasından kaynaklanıyor. Yine benzer şekilde pandemi öncesinde 1 milyon TL bandını konuştuğumuz Ayvalık ve çevresinde bugün 2.5-3 milyon TL'leri, pandemi öncesi 500-600 bin TL'leri konuştuğumuz Dikili ve çevresinde ise bugün neredeyse 1.5 milyon TL'leri konuşur hale geldik. Bodrum'da ise özellikle Torba-Yalıkavak arasında lüks segment ürünlerin gerçekleşen satış fiyatları metrekare ortalamasında 3 bin euro bandında iken bu rakamlar bugün 5 bin euroyu buldu hatta geçti. Hali hazırda başlamış olan İzmir Alaçatı Havaalanı projesi, Dikili Liman Projesi, yapımı devam eden Çanakkale Köprüsü gibi projeler bulundukları bölgeyi konut yatırımlarının değeri açısından olumlu yönde etkileyecektir.

Ege sahillerinde konut fiyatları uçuşa geçti!

DİDİM, KUŞADASI DA VAR

Endeksa CEO'su Görkem Öğüt'te, Hepsiemlak gibi salgın sebebiyle yazlık bölgelere olan talep artışının fiyatlara yansıdığını vurgularken, Bodrum Çeşme gibi popülaritesi yüksek bölgelere alternatiflerin doğduğuna dikkat çekiyor. Ortalama ev fiyatlarının bu bölgelerde 2 milyon Türk Lirası'na kadar ulaştığının altını çizen Öğüt, sahil kesiminde fiyatların daha düşük olduğu bölgelerin daha fazla tercih edilmeye başlandığına vurgu yaptı. Bu şehirlerden biri de Aydın oldu. Aydın Didim'de son bir senelik değer artışı yüzde 51, son dört senelik değer artışı ise yüzde 174, ortalama konut metrekare satış fiyatı 5 bin 25 Türk Lirası, ortalama konut fiyatı 653 bin 250 Türk Lirası olarak kaydedildi. Kuşadası'nda da durum farklı değil. Son bir senelik değer artışı yüzde 60, son dört yıllık değer artışı ise yüzde 166 oldu. Kuşadası’nda ortalama konut metrekare satış fiyatı 5 bin 263 Türk Lirası, ortalama ev fiyatı 799 bin 976 Türk Lirası olarak gerçekleşti. Endeksa'nın güncel verilerine göre bu oranlar ise; Çeşme'de ortalama konut metrekare satış fiyatı 14 bin 973 Türk Lirası, ortalama konut fiyatı 2 milyon 410 bin 613 Türk Lirası, Foça’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 6 bin 789 Türk Lirası, ortalama konut fiyatı 821 bin 469 Türk Lirası, Urla'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 9 bin 743 Türk Lirası, ortalama konut fiyatı 1 milyon 773 bin 226 Türk Lirası, Seferihisar'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 5 bin 285 Türk Lirası, ortalama konut fiyatı 697 bin 620 Türk Lirası, İzmir Selçuk'un Şirince Mahallesi'nde ortalama konut satış fiyatı 9 bin 541 Türk Lirası, ortalama konut satış fiyatı 1 milyon 249 bin 871 Türk Lirası seviyesinde. 

Ege sahillerinde konut fiyatları uçuşa geçti!

İzmir'in etrafında Çeşme'nin ardından özellikle konutta Urla'nın, Güzelbahçe'nin, Narlıdere'nin, Seferihisar'ın Kuzeyde Foça'nın tercih edildiğine vurgu yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu bölgelerde pek çok yatırımın olduğunu da belirtti. Urla, Güzelbahçe Narlıdere'de projelerin daha yoğun görüldüğüne dikakt çeken Özelmacıklı, ilçelerin ortak özelliklerinin İzmir'e yakın konumda yer alması olduğunu belirtiyor. Koronavirüs salgınının ardından doğal yaşamın öncelikli olması sebebiyle Urla'ya olan talebin daha fazla olduğunu da aktaran Özelmacıklı, ilçedeki satılık metrekare konut fiyatlarının ise 11 bin Türk Lirası'na kadar yükseldiğine dikakt çekiyor. 

Türkiye’de ve dünyada konut fiyatları neden artıyor? 

Konut sektöründe zam fırtınası!


Geri Dön