26 / 04 / 2024

Ekonomistlerden kripto para uyarısı!

Ekonomistlerden kripto para uyarısı!

Kripto para piyasalarında son zamanlarda fiyatlar ani şekilde yükseliyor ve düşüyor. Nobel ödüllü ekonomistler kripto para piyasasını değerlendirdi.



Kripto para piyasalarında son zamanlarda fiyatlar ani şekilde yükseliyor ve düşüyor. Dünya Gazetesi'nden Deniz Kılınç'ın haberine göre; Bitcoin’in 2018 yılındaki 20 bin dolar rekoru ve peşinden gelen soruları hatırlatıyor. Kripto paralarda balon var mı?

Elon Musk’ın önce kripto para madenciliğinin enerji tüketimini gerekçe göstererek Tesla’nın ödemelerde Bitcoin almayı durduracağını açıklaması, ardından Musk’la görüşen Kuzey Amerika madencilerinin sürdürülebilir yenilenebilir enerji girişimlerine hız kazandırılması için Bitcoin Madencilik Konseyi’nin hayata geçirileceğini duyurmaları piyasadaki volatiliteye destek oldu. Bu volatilitenin kripto para standartlarına göre bile fazla olduğuna dikkat çekiliyor. 

Ekonomistlerden kripto para uyarısı!

Yüzde 50’nin üzerinde düşüş

Toplam 700 milyar dolar tutarında olan piyasa hacmiyle kripto para piyasasının belirleyicisi Bitcoin, son zamanların en dalgalı haftasını geçirdi. Çin’in kripto para işlemlerine sınırlama getirmesi ve ülkedeki kripto para madenciliğine yeni düzenlemeler getireceği haberlerinden sonra geçtiğimiz çarşamba Bitcoin 14 Nisan tarihindeki 64 bin 863 dolar zirvesinden yüzde 50'yi aşkın değer kaybederek 30 bin dolara düştü, Ether ise 12 Mayıs tarihindeki 4 bin 362 dolar seviyesinden 2 bin dolara geriledi.

Kripto para piyasasında Kovid-19 salgınının başından beri yaşanan en büyük düşüş kaydedilirken, Musk’ın yeni açıklamalarıyla piyasa tekrar hareketlendi. Son bir haftada sırasıyla yüzde 0,24 ve yüzde 5,25 değer kaybı yaşayan Bitcoin ve Ether, TSİ 08:10’da 39 bin 467 dolar ve 2 bin 823 dolar seviyesine çıktı. 

Teknoloji hisseleri de olumsuz etkilenebilir

Toparlanmaya rağmen BCA Research yetkilisi Peter Berezin, mevcut volatilitenin buzdağının görünen bölümü olduğunu belirtti ve kriptolardaki bu düşüşün teknoloji hisselerini de olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi. JPMorgan üst düzey yetkilisi Nikoalos Panigirtzoglou da Bitcoin'de yaşanan yükselişin uzun dönemde “problemli” bir sinyal verdiğine dikkat çekti ve “Bitcoin’deki düşüş eğiliminin sona erdiğini söylemek için henüz çok erken” diye konuştu.                  

Ekonomistlerden kripto para uyarısı!

Reddit ‘meme’ stoğundan kriptoya kayıyor

Kripto paralardaki popülarite sosyal paylaşım platformu Reddit’i de etkiliyor. Veri analiz şirketi Quiver Quantitative’e göre Reddit’te GameStock hisseleri ile yükselişe geçen WallStreetBets sayfasındaki yorumların rakamı 1 Mayıs ile 21 Mayıs arasında yüzde 42 gerilerken, Cryptocurrency sayfasındaki yorum sayısı ise yüzde 82 yükseldi. Bu hareketlerin yatırımcıların ‘meme’ senedi şeklinde isimlendirilen işlemlerden kripto paralara kaydığı ifade ediliyor. Diğer taraftan aralarında Goldman Sachs ve Saxo Bank gibi Wall Street bankalarının Bitcoin türev işlemleri sağlaması, CitiGroup’un da müşterilerine kripto para işlemleri sağlamayı düşündüğü gelişmeleri, kurumsal desteğin devam ettiğini belirtiyor. 

NOBELLİ EKONOMİSTLERDEN BALON UYARILARI

Roubini bir kez daha: Bitcoin balondur

Nobel ödüllü ekonomistler ise, kripto para piyasasının bir balon olduğuna vurgu yapıyor. 2008 yılındaki ekonomik krizi öngören Nobel ödüllü ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, Bitcoin’in ne bir varlık ne de bir para birimi olduğuna dikkat çekerek kripto paraların bir balon olduğunu dile getirdi. Cuma günü Goldman Sachs’in bir etkinliğinde açıklamlarda bulunan Roubini, paranın ölçme, ödeme, sabit bir değer saklama aracı ve tek bir ölçüm standardı olacak şekilde dört ana işlevinin bulunmasının gerekli olduğunu ifade ederek, “Bitcoin ve diğer kripto paralar bu özelliklerin hiçbirine sahip değil” şeklinde konuştu.

Roubini, “Hiçbir şey Bitcoin ile fiyatlandırılmıyor, ölçeklendirilebilir bir ödeme aracı değil, yüksek volatilitesi göz önüne alındığında sabit bir değer saklama aracı da değil ve farklı malların fiyatları kripto paralar üzerinden ifade edilmiyor” açıklamasında bulundu. Kripto paraların birer varlık şeklinde isimlendirilemeyeceğini dile getiren Roubini, varlıkların kendi ana değerlerini oluşturan bir nakit akışı veya kullanımı bulunduğunu ancak Bitcoin ve diğer kripto paralarda bunların olmadığını belirtti.

Ekonomistlerden kripto para uyarısı!

Shiller: Emlak, kripto ve hissede balon

Nobel ödüllü ekonomist ve Yale Üniversitesi profesörü Robert Shiller, en popüler trading araçlarını hedefine koyduğu dikkat çeken açıklamasında, emlak, kripto para ve hisse senedi piyasalarında balon olduğunu belirtti. Kripto para piyasasının oldukça “psikolojik” olduğuna vurgu yapan Shiller, nihai değer kaynağının oldukça belirsiz olduğuna, bu durumun da gerçekle bizim onu nasıl değerlendirdiğimiz sebebiyle oluştuğunun altını çizdi.

Emlak sektöründeki son patlamaya da dikkat çeken Shiller, “Ev fiyatları hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Tüm olan bitenin merkez bankası politikasıyla açıklanabildiğini düşünmüyorum” diye konuştu. Shiller ayrıca şu an sektörde oldukça yukarı yönlü bir eğilim yaşandığını ancak bir sene beklemenin konut fiyatlarını geriletmeyeceğini belirtti. Emlak piyasasındaki mevcut hareketin 2003 yılına, konut fiyatlarındaki düşüş başlamadan iki sene öncesine benzediğini dile getiren Shiller, sonunda fiyatların dip yaptığına dikkat çekti.

Kripto paralara kimler yatırım yapmalı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön