26 / 04 / 2024

Ekosol yeni tesis kuracak!

 Ekosol yeni tesis kuracak!

Ege Bölgesinde 20 dönüm arazi üzerinde yeni tesis yatırımı yaptıklarını açıklayan Genel Müdür Burçin Karababa, 2014'te hizmete alacakları tesisle hem kapasitelerini artıracaklarını hem de ihraata başlayacaklarını söyledi...



Yeni tesis yatırımı yapan Ekosol, 2014'te ihracata başlamayı planlıyor. Ege Bölgesinde 20 dönüm arazi üzerinde yeni tesis yatırımı yaptıklarını açıklayan Genel Müdür Burçin Karababa, 2014'te hizmete alacakları tesisle hem kapasitelerini artıracaklarını hem de ihraata başlayacaklarını söyledi

Sektörde sertifikalı yüzde 100 organik solucan gübresi üretimiyle faaliyet gösteren Ekosol, yeni tesis kuruyor.
2014'ün ilk çeyreğinde faaliyete geçireceği yeni tesisle üretim kapasitesini artırmayı planlayan Ekosol, ayrıca aynı yıl ihracata başlamayı hedefliyor. Üretim kapasitesini artırmak amacıyla yatırım yapma kararı aldıklarını söyleyen Ekosol Tarım ve Hayvancılık Genel Müdürü Burçin Karababa, bu karar doğrultusunda Ege Bölgesi'nde 2 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 20 dönüm üzerinde 750 bin dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. Ayrıca 2014 yılında toplam 5 bin alan üzerine kuracakları yeni tesis için çalışmalarını tamamladıklarını anlatan Karababa, "2014 Nisan ayında 3 bin metrekaresi kapalı toplam 5 "bin metrekarelik bir alanda yaklaşık 400 bin dolarlık yeni makine ekipman ve 750 bin dolarlık bir inşaat yatırımıyla yeni işletmemizde üretime devam etmeyi planlıyoruz. Bu bölgeyi seçmemizin en önemli sebebi tarımsal üretime ve üreticiye yakın olmanın getireceği avantajları yakalamak, üretim kapasitemizi artırarak ihracat hedeflerimizi gerçekleştirmek" dedi.
Önümüzdeki yıl, ihracata başlamayı planladıklarını belirten Karababa, ihracat pazarlarının Azerbaycan ve Özbekistan olduğunu, ürünlerinde fiyat avantajını kullanarak Avrupa'yla ticaret yapmak istediklerini aktardı. Kuzey Afrika ve komşu ülkelerde yaşanan olayların buralara ihracat yapma planlarım gözden geçirmelerine neden olduğunu dile getiren Karababa, Türkiye'nin yakın coğrafyasında yer alan ülkelerle ticaret yapmanın her geçen gün zorlaştığına dikkat çekti.
Yeni ürünlerini 2014'te piyasaya sunacak Sektörde sertifikalı yüzde 100 organik solucan gübresi üretimiyle faaliyet gösterdiklerini söyleyen Burçin Karababa, açık alan, örtü altı, topraksız tarımdan iç ve dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliğine kadar geniş bir pazara ürün sunduklarını kaydetti.
Mart 2011'de KOSGEB Ar-Ge ve inovasyon desteğiyle başladıkları sıvı solucan gübresi üretimine yönelik Ar-Ge çalışmalarını Eylül 2012'de tamamladıklarının bilgisini veren Karababa, ayrıca bu yılın başında yine KOSGEB'in endüstriyel uygulama desteğiyle Ekosolfarm Sıvı Solucan Gübresi'ni ürettiklerini belirtti. EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi'nin her türlü tarla, bahçe ve sera bitküerinin üretiminde, topraksız tarımda, hem tabandan hem yapraktan uygulanabilen bir gübre olduğunu söyleyen Karababa, "Ürünümüz her türlü sulama sisteminde kullanılabiliyor. İçeriğinde azot, fosfor, potasyum gibi elementler bulunuyor. Aminoasitler, enzimlerce zengin olan ürünümüz, topraktaki organik madde miktarını artırırken bitkinin topraktaki besin elementlerini almasını kolaylaştırıyor. Bu özelliklerinden dolayı ürünümüzü kullanan üreticilerin memnuniyeti kısa sürede gübrenin tanınmasını ve pazarda yer edinmesini sağladı" şeklinde konuştu.
"Ciromuzu, 2011'e göre üçe katladık" Ekosol olarak 2005'te kurulduklarını ve 2008'de tarım sektörüne girdiklerini dile getiren Burçin Karababa, 2009 yılında solucan miktarındaki artışa bağlı olarak butik organik solucan gübresi satışına başladıklarını aktardı. 2010 yılından itibaren endüstriyel prosesleri devreye aldıklarını açıklayan Karababa, endüstriyel proseslerinin devreye alınmasıyla geçen yü yüzde 200'lük üretim artışı yakaladıklarını ve cirolarını 201 l'e göre üçe kat artırdıklarım kaydetti.
Bu yıl sektörün ihtiyaçları doğrultusunda sıvı solucan gübresini ürettiklerinin bilgisini veren Karababa, "Kendilerine gelen talepler doğrultusunda son tüketiciye ulaşmak amacıyla büyük marketlerde ürünümüzün 1 ve 1.5 kilogramlık Hobi ürün gamı satışını başlattık.
Bunun yanı sıra sanal ortamda nihai tüketiciye hizmet vermeye başladık.
Bu çalışmalarımız ve nihai tüketicinin taleplerine cevap verecek niteliklere sahip yeni gübremiz sayesinde 2012'deki toplam ciromuzun yaklaşık iki katına bu yılın ilk altı ayda ulaştık. Şu anda genel olarak organik gübrelere baktığımızda pazarın, yerel üretimde yüzde 2'sini, ithal ürünleri de sayarsak yüzde 0.6'sını ürünlerimiz teşkil ediyor" diye konuştu.
"Devletin yerli üretimi desteklemesi gerekiyor" Sektör olarak en büyük sıkıntılarının bilinçsizce kullanılan gübrelerin olduğunu söyleyen Burçin Karababa, birçok firmanın ambalajlarına 'organik gübre' ibaresi koyarak çiftçiye ürün sattığım ve son kullanıcının da firmanın organik sertifikasına sahip olup olmadığını sorgulamadığım aktardı. Karababa, gübrede her organik yazılanın organik olmadığını savundu.
Yerli üreticileri ithal ve pahalı kimyasallara olan bağımlılıktan kurtarmak gerektiğini belirten Karababa, "Devletin yerli üretimi kesinlikle desteklemesi gerekiyor. Ayrıca çevre ve insan sağlının korunması konusunda yetkililerin organik tarım veya kontrollü iyi tarım uygulamalarını desteklemesi ve iyi tarımın bir girdisi olan kontrollü, sertifikalı organik gübreye uygulanan KDV oranının yüzde 18'den aşağıya çekilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.


Dünya Focus

Geri Dön