16 / 04 / 2024

Ekrem İmamoğlu: 2 büyük deprem toplanma alanını hizmete açacağız!

Ekrem İmamoğlu: 2 büyük deprem toplanma alanını hizmete açacağız!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, "2 büyük deprem toplanma alanını hizmete açacağız" dedi.



Çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim kampanyasının ana omurgasına oturttuğu “şeffaflık” ve “hesap verebilirlik” kavramlarını hayata geçirmeye devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, 23 Aralık 2019 tarihinde basın toplantısı düzenleyen İmamoğlu, 23 Haziran tarihinden sonraki ilk 6 aylık icraat dönemini, gerçekleştirdiği basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşmıştı. Ekrem İmamoğlu, o gün yaptığı sunumun bir benzerini, Genel Başkan Yardımcıları Onursal Adıgüzel, Yunus Emre ve Aykut Erdoğdu; TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile partinin İstanbul milletvekilleri ile bir araya geldiği toplantıda da yaptı. Ortaköy’de dün akşam gerçekleştirilen etkinlikte konuşan başkan Ekrem İmamoğlu, amacının, son 6,5-7 aylık icraatlarının muhasebesini vermek, güncel konuları konuşmak ve bundan sonra yapacakları hizmetleri paylaşmak olarak sıraladı.


“DEPREM SEFERBERLİK PLANINI BAŞLATTIK”

Konuşmasında deprem konusuna özel bir paragraf açan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şöyle konuştu: “Deprem konusu, çok önemli ve özel bir konumuz. Gelir gelmez işe koyulduk. ‘Deprem Seferberlik Planı’nı başlattık, 39 ilçeye ilettik. İstanbul Kongre Merkezi’nde 2 gün ‘Deprem Çalıştayı’mızı yaptık. Bütün çalıştayların yazılı raporlarını, Şubat ayı içerisinde hepinize göndereceğiz. Yaklaşk bin 200 kişiyle görüş alışverişimiz oluştu bu çalıştayda. 174 farklı kurum katıldı. Bunun sonucunda ‘Deprem Platformu’nu oluşturduk ve bunun içinde de ‘Deprem Konseyi’ gelişti. İstanbul’un deprem tehlikesine karşı oluşacak ortamlarda, alınacak önlemlerde bir iş birliği tanımlamış oluyoruz. Aynı zamanda sorumluluğun da yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Bunun içinde birçok kurumun da varlığını sağlamış oluyoruz.”


“SANKİ SİYASİ MESELEYMİŞ GİBİ ÇEKİMSER DAVRANILMASI…”

“Yerelin bu tür konularda merkez olması değerli. Ama devletin birtakım uygulamaları, AKOM’a karşı İstanbul’da AFAD’ı başka bir boyuta taşıması, oradaki bürokratik kanalların bence çok verimli işlememesi, bizim yaptığımız birtakım planlamalara da katılma konusunda sanki siyasi bir meseleymiş gibi çekimser davranılması, bizim davet edilmememiz gibi komik durumları zaten yaşadınız. Ama bu konuyu önemsiyoruz. Mobil uygulamamızı harekete geçiriyoruz. Şu an kentsel dönüşümle ilgili yapı stokunun mevcut durumunu analizle ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. 50 pilot binada, farklı uygulamaları deniyoruz. Burada hem TÜBİTAK’ın hem de İTÜ’nün bir çalışması var. Alman bir kuruluşun önerisi var. Tespit işi çok önemli. İstanbul’un bina envanterini oluşturma çabası gösteriyoruz burada. Ara raporlarla toplumu bilgilendireceğimizi, en başta 100 bine yakın İBB çalışanını eğiteceğimizi, bu süreci sahipleneceğimizi de belirtmiş olalım.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ‘ÇUVALLAMIŞ’ ALANLAR VAR”

“Çok yakın zamanda da 2 tane büyük deprem toplanma alanı ve eğitim parkını hizmete açacağız. Bir de İstanbul’un toplanma alanlarını çok gerçekçi ve uygulamalarla eşleşen bir halde, alt yapısı hazırlanmış haliyle yakın zamanda İstanbul’la paylaşacağımızı da şimdiden belirtelim. Bütün bunları güncel bir şekilde takip ederek ve sürdürülebilir bir biçimde de kamuoyunun gündeminden hiç düşürmeyeceğimizi duyurmuş olayım. Kentsel dönüşümle ilgili bir danışma kuruluyla çalışıyoruz. Kentsel dönüşümde devam eden ne yazık ki, tabiri caizse ‘çuvallamış’ alanlar var. Bunları tamir etmeye çalışıyoruz. Bir yanda binalar bitmiş, bir yanda taşınması gereken insanlar var. Ama 1-2 yıldır yaşanan problemlerle, gergin topluluklarla karşı karşıyayız. Zihinlerde gelişmiş olan kentsel dönüşüm modeli ne yazık ki çok kötü. Bunların, kanunla da düzenlemesi gereken hususları var. Kentsel dönüşüm, bizim için önemli bir iş. Bunun farkındayız. İnşallah buna dönük de çalışmalarımızı, somut halleriyle 2020 yılı içerisinde sizlere sunacağız, anlatacağız. Nasıl uzlaşarak yaptığımızı örnekleyeceğiz.”

 

Deprem nedeniyle kaç ev yıkıldı?

Toplanma alanı nedir? İstanbul'da kaç tane toplanma alanı var?


Geri Dön