25 / 04 / 2024

Ekrem İmamoğlu'nun Bodrum'daki villası için 'usulsüz çıktı' iddiası!

Ekrem İmamoğlu'nun Bodrum'daki villası için 'usulsüz çıktı' iddiası!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Bodrum Yahşi’de eşi Dilek İmamoğlu adına satın aldığı villanın turizm tesis alanına yapıldığı ve İmamoğlu’na yasaya aykırı şekilde kat mülkiyeti tapusu verildiği iddia edildi. 



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Bodrum Yahşi'de geçtiğimiz Aralık ayında eşi Dilek İmamoğlu adına satın aldığı villanın usulsüz şekilde inşa edildiği belirlendi. Takvim'de yer alan habere göre; villanın imar planında turizm tesis alanında olduğu, fakat buna aykırı biçimde satılan kişilere kat mülkiyeti verildiği ileri sürüldü. Turizm tesis alanlarına sadece otel inşa edilirken İmamoğlu'na yasadışı şekilde kat mülkiyeti verilmesi dikkatleri çekti.

AİLE İÇİN DEVİRLE USULSÜZLÜK

Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Bodrum Yahşi'den eşi Dilek İmamoğlu adına bir villa satın aldı. Ulaşılan belgelere göre satış işlemi 22 Kasım 2019 günü yapıldı. Villa, Alptekin Polat'ın sahibi olduğu Polat HCK Yapı'dan satın alındı. Bodrum Yahşi Mahallesi 209 ada 3 parselde yer alan villa, İmar Planında Turizm Tesis Alanı içerisinde bulunuyor. 

Plan notuna göre otel, butik otel yapılması durumunda emsal yüzde 45, diğer turizm amaçlı apart, pansiyon yapılması durumunda emsal yüzde 7,5 -15 kullanılabilir olduğu ifade ediliyor. Bu da yaklaşık 3'te 1'lik daha az yapı yapılabileceği anlamına geliyor. Plan notuna göre otel yapılabilmesi için en küçük parsel büyüklüğü 7 bin 500 metrekare olmalı. 5 bin 186 metrekare olan arsaya otel inşaatı olarak yapı ruhsatı verildi. Yasaya göre alanda turizm amaçlı yapılar haricinde yapı yapılması, amaç dışı kullanılması yasaklandı. Kâğıt üzerinde otel olsa da uygulamada yer, otel koşullarında değil. Hiçbir sosyal tesis alanı da mevcut değil. 

Otel olarak yapı ruhsatı almış olan parsel, kat irtifakı tapusuyla bağımsız bölümlere ayrıldı ve farklı kişilere satışı yapıldı.

Yasa gereğince turizm tesis alanlarında sadece otel, butik otel, tatil köyü, apart otel veya pansiyon inşa edilebiliyor. Bu alanlarda otel yapılabilmesi için turizm yatırım belgesi alınması ve yapı kullanma izni sonrası turizm işletme belgesi alma zorunluluğu mevcut. Otel amacı dışında kullanılıyorsa yatırım ve işletme belgeleri iptal edilmesi ve kanuna uygun halde yapılması gerekli. Turizm tesisleri başka şekilde kullanılamıyor.

TAPUDAKİ ŞERHE RAĞMEN USULSÜZLÜK

Dilek Kaya İmamoğlu'na ait tapu kaydında, tatil evi', "Toplumun yararlanmasına ayrılan yapı ve turizm tesisidir. Başka bir amaçla kullanılamaz. (22.10.2018/26184)", "Yönetim Planı (29/11/2018)" şerhi de yer alıyor. 

Yapı ruhsatı almakta ön şart olan turizm yatırım belgesinin iptali, inşaat izni emsal yüzde 45'e göre düzenlendiği ve otel için alındığından dolayı ruhsatı otomatikman hükümsüz hale getirmiş oluyor.

Soner Yalçın’ın villasındaki kaçak için Bakanlık’tan suç duyurusu!

Nişantaşı'nın göbeğinde kaçak yapı krizi!


Geri Dön