25 / 04 / 2024

Elazığ Kömürhan Köprüsü açıldı!

Elazığ Kömürhan Köprüsü açıldı!

İnşasında Eyfel Kulesi'ndeki kadar, yaklaşık 7 bin ton çelik kullanılan Kömürhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli bugün gerçekleşecek törenle hizmete açılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu önemli açıklamalarda bulundu.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ Kömürhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli açılış törenine Vahdettin Köşkü’nden videokonferans ile katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya ve Azerbaycan'da elde ettikleri başarıların sevincinin hep birlikte yaşandığını belirten Erdoğan, ulaşımda Gölbaşı Şehir Geçişi, Kuzey Marmara Otoyolu etapları, Ankara-Niğde Otoyolu, Manisa Akhisar, Konya ve Amasya çevre yolları, Kahramanmaraş Göksun, Karakurt Horasan yolları, Beğendik Köprüsü gibi pek çok eseri bu dönemde hizmete sunduklarını belirtti. Erdoğan, sadece geçen yıl hizmete açılan tünellerin uzunluğunun 18,6 kilometreyi, köprü ve viyadüklerin uzunluğunun 42 kilometreyi bulduğunu belirterek, sağlıkta son bir yılda içinde şehir hastanelerinin de olduğu toplam 16 bin yatak kapasiteli 16 hastane ve 10 ek hizmet binasını tamamlayarak hizmete açtıklarını dile getirdi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; "Kömürhan Köprüsü, kendi grubunda dünyanın 4. büyük projesi unvanını taşıyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesine, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndan Roketsan Fabrikasına kadar pek çok farklı alanda eseri milletin hizmetine sundukları bir yılı geride bıraktıklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Tasarımından inşasına kadar her şeyiyle yüzde 100 yerli ve milli kaynaklarla inşa edilen bu eser, ülkemizin mühendislik alanındaki gücünün ve kabiliyetlerinin sembollerinden biri olacaktır. Yapım bedeli 720 milyon lira olan bu proje Elazığ ile Malatya'yı birbirine bağlamanın ötesinde ülkemizin doğu- batı ve kuzey-güney ulaşım aksının en önemli noktalarından birini oluşturuyor. Ülkemizde sürekli ilkelerden bahsedip hiçbir üretim yapmamayı felsefe haline getirmiş bir zihniyet, varlığını hala sürdürmektedir. Tüm dünyayı esir alan salgın şartlarına rağmen geride bıraktığımız 2020 yılında da hizmet siyasetinden zerre taviz vermedik." Erdoğan, toplam uzunluğu 660 metreyi, orta açıklığı 380 metreyi bulan Kömürhan Köprüsü'nün, kendi grubunda dünyanın 4. büyük projesi unvanına sahip olduğuna dikkat çekerek, Fırat Nehri'nin üzerine inşa edilen köprünün Karakaya Barajı'nın çevresindeki yolu kısaltarak, yılda sadece vakitten 9,3 milyon lira, yakıttan da 4,7 milyon lira tasarruf sağlayacağına vurgu yaptı. Erdoğan, yapım bedeli 720 milyon lira olan bu projenin Elazığ ile Malatya'yı birbirine bağlamanın ötesinde ülkenin doğu, batı, kuzey ve güney ulaşım aksının en önemli noktalarından birini oluşturduğunu belirtti.

 Elazığ Kömürhan Köprüsü açıldı!

"Yaptığımız yatırımlar, inşa ettiğimiz eserlerle Fırat'ı, kavuşmanın, sevincin, muhabbetin, refahın sembolü haline getirdik, getirmeyi sürdüreceğiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne kadar Malatya'da 8,8 milyar lira, Elazığ'da 6 milyar lira ulaşım yatırımı yaparak bölünmüş yoldan demir yoluna ve hava yoluna kadar her alanda bölgemizin çehresini değiştirdik" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise, köprünün açılmasıyla ilgili, "Yaptığımız yollar, köprüler ve tünellerle insanımızın bereketine bereket katmak, iş olanaklarını artıracak yeni yatırımlara zemin hazırlamak, çiftçimizin, sanayicimizin ticaretine omuz vermek için çalışıyoruz. Bugün açılışını yaptığımız Kömürhan Köprüsü ve Kömürhan Tüneli de bu azimle, memleketin her köşesine inşa ettiğimiz eserlerden yalnızca biridir" diye konuştu. Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Kömürhan Köprüsü ve Tüneli hepimiz için iftihar vesilesi olan projelerimizden biridir. Projemiz, tamamen Türk mühendis ve işçilerin bilgisi, deneyimi ve alın teriyle gerçekleştirilmiştir. Her geçen gün ulaşım ve haberleşme projelerimizde yerli ve milli teknolojilerimizin, kaynaklarımızın ve bilgi birikimimizin payını artırmaya devam edeceğiz."

Toplam uzunluğu 5 bin 155 metre olan projede, 660 metre uzunluğundaki Kömürhan Köprüsü, 2 bin 400 metre uzunluğundaki çift tüp Kömürhan Tüneli ve 123 metrelik çift köprü bulunduğunu dile getiren Karaismailoğlu, Kömürhan Köprüsü'nün 2x2 şeritli, ters Y tipi kule olarak tasarlandığını, 168,5 metrelik tek pilon şeklinde imal edildiğini belirtti. Köprüde kullanılan 7 bin tonluk çeliğin Eyfel Kulesi'nde kullanılan çelik miktarı kadar olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, orta açıklığı 25 adet çelik segmentten oluşan köprünün gergin eğik askılı olarak planlandığını ve 42 adet kablo imalatı yapıldığını, çelik kablo uzunluğunun 853 kilometre, çelik tel uzunluğunun da 6 bin kilometre olduğunu söyledi.

- 16 ili bütünleştirecek 

Kömürhan Tüneli'nin 2 bin 400 metre ve çift tüplü olarak tamamlandığına vurgu yapan Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"Akıllı ulaşım sistemleriyle donatılmış köprümüz ve tünelimizde, görüntüleme sistemlerinden sensörlere ve değişken mesaj sistemlerine, haberleşme sistemlerinden yangın, scada ve diğer kontrol sistemlerine kadar elektrik ve elektromekanik donanımlar tamamen yerli ve milli mühendislik imkanlarıyla gerçekleştirilmiştir. Bölgede ulaşım artık daha emniyetli ve konforlu bir şekilde yapılacaktır. Projemiz, Elazığ ve Malatya şehirlerimiz başta olmak üzere 16 ilimizi bütünleştirerek, bölgenin üretim, ticaret, turizm ve kültürüne önemli katkılar sağlayacaktır.

Kömürhan Köprüsü ve Tüneli hepimiz için iftihar vesilesi olan projelerimizden biridir. Projemiz, tamamen Türk mühendis ve işçilerin bilgisi, deneyimi ve alın teriyle gerçekleştirilmiştir. Her geçen gün ulaşım ve haberleşme projelerimizde yerli ve milli teknolojilerimizin, kaynaklarımızın ve bilgi birikimimizin payını artırmaya devam edeceğiz. Biliyoruz ki, bugün bizim yapabildiklerimiz, gelecek nesillerimize de başarma azmi ve güven aşılayacaktır. Bu inançla attığımız her adım, ekonomik gücümüzü ve bağımsızlığımızı daim kılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanım, projemizin başta Elazığ ve Malatya illerimiz olmak üzere tüm ülkemize, hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Teşriflerinizden dolayı, şahsım ve Bakanlığım adına bir kez daha teşekkür ediyor, saygılarımı arz ediyorum."

Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı açıldı!


Geri Dön