25 / 04 / 2024

Elazığ'da konut ve iş yeri sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi mecliste!

Elazığ'da konut ve iş yeri sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi mecliste!

Elazığ'ın Maden ilçesinde heyelan riski nedeniyle tahliyesine karar verilen konut ve iş yeri sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi ve alanda faaliyet yürüten maden işletmesinin sorumluluğu TBMM gündemine taşındı. CHP'li Erol, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ'ın Maden ilçesinde heyelan riski nedeniyle tahliyesine karar verilen konut ve iş yeri sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesine ve alanda faaliyet yürüten maden işletmesinin sorumluluğuna ilişkin soru önergesi hazırladı. Erol, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Erol, ''Elazığ'ın Maden ilçesinde heyelan riski taşıyan 278 konut ve 232 iş yeri için tahliye kararı alındı.

Valilikten yapılan açıklamada, "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlatılan Maden ilçemiz Camiikebir mahallesindeki aktif ve olası heyelan alanlarının jeolojik-jeoteknik değerlendirme raporuna istinaden İçişleri Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda Maden ilçemizde heyelan riski bulunan afete maruz alanlarda kalan 278 konut ve 232 işyerinde bugün itibariyle tahliye işlemlerine başlanılmıştır ve bu kapsamda tahliye edilen vatandaşlarımıza barınma yeri temini ve kira yardımı gerçekleştirilmektedir.” diye konuştu.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un soruları:
1. Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümü tarafından 27.10.2016 tarihinde hazırlanan raporda ve Elazığ Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün Elazığ İli Maden İlçesindeki heyelan olayının 23.08.2017 onaylı jeolojik-jeoteknik etüt raporu sonuçlarına göre de heyelan olayının maden işletmesince üretim esnasında biriktirdiği paşanın zemine uyguladığı yükten dolayı meydana geldiği paşajın sebebiyet verdiği zemin hareketi dışında ayrıca paşanın kendisinin de kayma riski olduğu belirtilmiştir. Bu iki rapora konu uyanlar neticesinde ilgili maden şirketi hakkında yasal işlemler yapılmış mıdır?

2. Bahse konu alanda faaliyet yürüten işletmenin sorumluluğu var mıdır? Var ise bölgede yaşanan mağduriyete ilişkin işletme hakkında adli ve idari bir işlem yapılacak mıdır?

3. Camiikebir mahallesinde bu taşınmadan etkilenen 278 konutta yaşayan kaç vatandaşımız yaşamaktadır? Ayrıca etkilenecek olan 232 işyeri sahibinin ticari mağduriyeti nasıl giderilecektir? İş yeri sahiplerinin vergi borcu, kredi borcu, sigorta borcu gibi sıkıntılarının nasıl giderilmesi planlanmaktadır?

4. Mağdur olan vatandaşlarımız nereye taşınacaktır? Kira yardımlarının bedeli ne kadar olacaktır, hangi kriterlere göre belirlenecektir ve yardım ne kadar süreyle devam edecektir?

5. Mağdur vatandaşlarımız için konut yapılacak mıdır? Bedeli nereden karşılanacaktır? Konut yapılacak ise vatandaşlarımızın konut bedelinin yüzde kaçını ödeyecektir? Konut temin tespiti hangi kriterlere göre yapılacaktır?


Geri Dön