26 / 04 / 2024

Elazığ'daki 7 derece eğik cami minaresi 9 asırdır yıkılmadı!

Elazığ'daki 7 derece eğik cami minaresi 9 asırdır yıkılmadı!

1156 senesinde yapılan Elazığ'daki Ulu Camii, şu ana kadar meydana gelen hiçbir depremde hasar görmedi. Caminin minaresi, 7 derecelik eğime sahip olmasıyla ünlendi...



Elazığ Harput’ta bulunan ve yüzyıllara meydan okuyan Ulu Camisi’nin, 1156 yılında Artuklu beylerinden Kara Arslan tarafından inşa edildiği biliniyor.

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan 1156 senesinde yapılan ve İtalya'daki dünyaca ünlü Pisa Kulesi'ne benzeyen Ulu Camisi'nin 7 derece eğik olan minaresi, 6.8 büyüklüğündeki depremden etkilenmedi.

Kesme taştan yapılan caminin Selçuklu motifleriyle bezeli minaresi de prizmal bir kaide üzerine taş örgüyle inşa edilmiş. Çeşitli efsanelere de konu olan minare, doğuya doğru 7 derecelik eğime sahip olmasıyla ün kazandı. Ulu Camii ve minaresi, deprem fay hattı üzerinde bulunan Elazığ’da, şu ana kadar yaşanan depremlerin hiçbirinde hasar almadı.

Minarede, 24 Ocak’ta yaşanan 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depreminden sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede zarar meydana gelmediği belirtildi.

Ancak muhtemel depremlere ve diğer doğal etkilere karşı gerekli tedbirlerin belirlenmesi için ‘bilim heyeti’ oluşturulması yönünde karar alındı.

Ulu Camisi’nin minaresi, yapımından 20 sene sonra 1176'da inşaa edilen İtalya'daki Pisa Kulesi de dahil dünyada, ayaktaki en eğik kule tipi yapı olarak biliniyor.

Depremde Elazığ'daki yapıların yüzde 25-30'u etkilendi!

1000 kişi gece gündüz çalışıyor! Binaların röntgeni çekiliyor!


Geri Dön