29 / 03 / 2024

Elazığ'daki çimento fabrikası taşınacak!

Elazığ'daki çimento fabrikası taşınacak!

Elazığ Belediyesi Mart Ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda, Çimentaş yetkililerine teklif sunulduğu ve çimento fabrikasının yerinde taşınacağı belirtildi.



Elazığ Belediyesi Mart Ayı Meclis Toplantısı’nın ilk oturumu yapıldı.  Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz İlk oturumda geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığında  Çimentaş yetkilileriyle yaptığı görüşmenin detaylarını açıkladı. Yanılmaz’ın gerçekleştirdikleri toplantı ile ilgili olarak Meclisi bilgilendirmesinin ardından MHP’li Belediye Meclis Üyesi Osman Dilek,  Başkan Yanılmaz’a Emniyet Müdürlüğünün eski yeri ve Zübeyde Hanım Caddesi üzerindeki resmi kurumların taşınmasına ilişkin sorular yöneltti.


‘BELEDİYE OLARAK BİZ ÜSTLENDİK’


İlk olarak Çimentaş yetkilileriyle yaptıkları toplantı ile ilgili olarak Meclisi bilgilendiren Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz“ Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri milletvekillerimiz Ejder Açıkkapı, Tahir Öztürk ve Çimentaş’ın yetkilileri ile İtalya Büyükelçiliği’nden isimler katıldı. Önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Çimento Fabrikasının taşınmasını görüştük. Çimento Fabrikası ile ilgili olarak toplantı öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanımıza gerekli bilgileri vermiştik. Toplantı sırasında Çimentaş yetkilileri görüşlerini ortaya koydular. Sayın Bakanımız da olması gerekenleri ortaya koydu. Çimentaş yetkilileri Bakanımızdan stokholün yapılması için ruhsat verilmesini istedi. Bu talep Çimento Fabrikasının bulunduğu alanda yeni bir yapı oluşturulması anlamına gelmektedir. Sayın Bakanımız,  ‘Mademki bu fabrika taşınacak o zaman yeni bir yapının yapılmasına da gerek yok. Taşınma ile ilgili kararımızı verelim. Ona göre yürüyelim’ dedi. Netice olarak fabrikanın taşınacağı yerin yolunu, ÇED raporu alımında hükümet nezdinde yapılacak bütün çalışmaları, yeni yer bulma konusunda Milli Emlak Müdürlüğü ve Hazine ile görüşüp yeni yeri önce Belediye üzerine alıp sonrasında fabrikaya tahsis etme konularını Belediye olarak biz üstlendik. Yeni fabrikanın yapılması için gereken bedel üzerinde de görüştük. Karşılıklı tekliflerimiz oldu. Çimentaş yetkilileri bu teklifi kendi aralarında görüşmek üzere zaman talep ettiler.  Cimentaş’a 21 Mart 2017 tarihine kadar zaman verildi. 21 Mart’ta nihai noktayı koymuş olacağız. Çimento Fabrikası bulunduğu yerden taşınacak “dedi


‘FABRİKANIN NEREYE YAPILACAĞI BELLİ DEĞİL’


Fabrikanın taşınacağı yer ile ilgili spekülasyonlar yaşandığını belirten Yanılmaz, “Şuanda bir kısım spekülasyonlar yapılıyor. Fabrika şu köye taşınacak buraya taşınacak gibi spekülasyonlar yaşanıyor. Bu durum haber kaynaklarına da yansımış durumdadır. Bu cümlelerin hiç biri bizim ifade ettiğimiz cümleler değildir. Fabrikanın nereye yapılacağı henüz belli değildir. Fabrikanın yeni yeri ile ilgili olarak biz ve Milli Emlak Müdürlüğü ekipleri ile Çimentaş yetkilileri birlikte karar vereceğiz. Fabrika en uygun olan yere taşınacaktır. Yeni fabrika yapılıp hizmet vermeye başladığı anda mevcut fabrika yeri ile birlikte Belediyemize devredilecektir. Bu yerle ilgili imar değişikliklerine Meclisimiz karar verecektir. O bölgeyi kalkındıracak en iyi kararları vereceğimizi düşünüyorum.” şeklinde açıklamada bulundu. Başkan Yanılmaz’ın açıklamalarının ardından söz alan Elazığ Sivil İnsiyatif Birliği ve Belediye Meclis Üyesi Sait Kılıç Çimento Fabrikasının taşınması noktasında yaptığı çalışmalardan dolayı Yanılmaz’a teşekkür ederek ayakta alkışladı.


EMNİYETİN ESKİ YERİNDE ŞEHİTLER PARKI DA OLACAK


Yanılmaz’ın Meclisi bilgilendirmesinin ardından söz alan MHP‘li Belediye Meclis Üyesi Osman Dilek, Emniyet Müdürlüğünün eski yeri ve resmi kurumların taşınması ile ilgili Belediye Başkanı Yanılmaz’dan bilgi istedi. Başkan Yanılmaz, “ Elazığ Emniyet Müdürlüğünün yeni binası polis okulunun bulunduğu bölgede yapılmaya başlandı.  TOKİ  tarafından inşa ediliyor. Bu bina bu yıl içinde bitirilecektir. Emniyet müdürlüğünün eski yeri ise bu bina karşılığında TOKİ’ye verildi. Bu alanın caddeye bakan kısmından 5 dönüm alana şehitler parkı yapacağız. Bu sayede bütün şehitlerimizi anmış olacağız. Resmi kurumların yerinin değişmesiyle ilgili olarak bizim istediğimiz resmi kurumlarının tamamen taşınması değildir. Biz kurumların depo ve atölyelerinin taşınmasıdır. Zübeyde Hanım Caddesi’nin sağında ve solunda yeşil kuşak oluşturmaya çalışıyoruz. Bu noktada DSİ ve Üroloji Enstitüsünün bulunduğu alanla ilgili sorun çözüldü. Bu kurumlar tamamen geriye çekilecek. Bu alanda yeşil kuşak oluşturacağız. Karayolları Müdürlüğü’nü de geriye çektirterek burada da yeşil kuşak oluşturacağız.” ifadelerini kullandı


İMZA KAMPANYASI SONLANDIRILDI


Öte yandan Çimento Fabrikasının yer değişikliğiyle ilgili yaklaşık olarak bir aydır devam eden imza kampanyası dün sonlandırıldı. Çimento Fabrikasının kaldırılmasıyla ilgi gelinen süreç hakkında dün açıklama yapan Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Bilal Çoban, “ Bildiğiniz gibi 35 gün önce ESİB kurulmuş, Çimento Fabrikasının yer değişikliğiyle ilgili çalışmalarına başlamıştı. Önce bürokrasi kısmını, basın kısmını ve muhtarlarla sivil toplum örgütlerini gezerek bilgilendirme yapmıştık. Daha sonra halkla buluşarak hem mahallelerde bilgilendirme toplantıları, hem de imza kampanyası başlatmıştık. Fabrikanın şehir dışına taşınmasını daha modern, daha çok insanın çalışabileceği fabrikanın kurulmasını arzu etmiş ve halk desteğini arkamıza alarak bugüne kadar geldik. Bildiğiniz gibi imza kampanyamız devam etmekteydi. Ancak dün akşam Elazığ Belediye Başkanımızın şehre gelmesi ve ESİB’ i bilgilendirmesiyle birlikte imza kampanyasını sona erdirmek ve son gelişmelerle ilgili kamuoyuna bilgi vermek amacıyla bugün karşınızdayız. Çimento Fabrikasının yer değişikliğiyle ilgili taraflar Çevre Ve Şehircilik Bakanlığında bir araya gelmiş. İtalyan şirketin İtalya’daki CEO’su, İzmir’deki Çimentaş yetkilileri, Bakanımızla birlikte genel müdürler ve daire başkanları, şehrimizin 2 milletvekili ve Belediye Başkanımızın toplantı yapması ve alınan kararla 21 Mart tarihinin kesinleşmesi üzerine Çimento Fabrikasının yer değişikliğine karar verilmiştir.” açıklamalarında bulundu.


‘GERİ DÖNÜŞ ASLA MÜMKÜN DEĞİL’


Hem Elâzığ da hem de  Ankara  da kazandıklarını belirten Sivriceliler Derneği eski Başkanı Ali Koç ise,  “Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum. Muhtarlar üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yaptılar. Hakikaten samimiyetle, ihlasla ve inanarak yola çıkıldığı zaman başarı kaçınılmaz oluyor. Elazığ halkının üzerine serpilmiş ölü toprağının kalktığına inanıyorum. Elazığ halkının bundan sonra bu tür oluşumlarla başarılar elde edeceğine inanıyorum. Halkımız inancını yeniledi. Bu meselenin artık geri dönüşü asla mümkün değildir” dedi.



Fırat Gazetesi


Geri Dön