26 / 04 / 2024

Elbirliği mülkiyetin özellikleri!

Elbirliği mülkiyetin özellikleri!

Medeni Kanun kapsamında, el birliği mülkiyeti; topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti olarak tanımlanıyor. Peki, elbirliği mülkiyetin özellikleri nelerdir? İşte Kanun kapsamında açıklanan esaslar...



Elbirliği mülkiyetin özellikleri!

Elbirliği mülkiyeti, birlikte mülkiyet çeşidi olup, iştirak halinde mülkiyet olarak da ifade ediliyor. Medeni Kanun kapsamında, bu mülkiyet çeşidi topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti olarak tanımlanıyor.


Peki, elbirliği mülkiyetin özellikleri nelerdir? Elbirliği mülkiyeti hangi durumlarda ve nasıl sona erer? Elbirliği mülkiyeti esasları şu şekilde açıklanıyor;


Elbirliği mülkiyeti

1. Kaynakları ve niteliği

MADDE 701.- Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir.

Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır.


2. Hükümleri

MADDE 702.- Ortakların hakları ve yükümlülükleri, topluluğu doğuran kanun veya sözleşme hükümleri ile belirlenir.


Kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça, gerek yönetim, gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekir. 

Sözleşmeden doğan topluluk devam ettiği sürece, paylaşma yapılamaz ve bir pay üzerinde tasarrufta bulunulamaz.


Ortaklardan her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabilir. Bu korumadan bütün ortaklar yararlanır.


3. Sona ermesi

MADDE 703.- Elbirliği mülkiyeti, malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesiyle sona erer. Paylaştırma, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paylı mülkiyet hükümlerine göre yapılır.


Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyet farkı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön