29 / 03 / 2024

Elbirliği mülkiyeti nasıl olur?

Elbirliği mülkiyeti nasıl olur?

Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti olan elbirliği mülkiyeti nasıl olur? Elbirliği mülkiyeti özellikleri nelerdir? İşte yanıtı...



Elbirliği mülkiyeti nasıl olur?

Medeni Kanun gereğince, elbirliği mülkiyeti; kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti olarak tanımlanıyor. Peki, elbirliği mülkiyeti nasıl olur? Elbirliği mülkiyeti özellikleri nelerdir?


Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmuyor. Bununla birlikte bu mülkiyet türünde ortakların her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygın oluyor.


Elbirliği mülkiyeti genellikle miras dolayısı ile söz konusu oluyor. Elbirliği mülkiyetine sahip bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunabiliyor.


Böylece sulh hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet ediyor.


Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar veriliyor.


Terekeye dahil diğer hakların ve alacakların paylar oranında bölünmesi hususunda da yukarıdaki hükümler uygulanıyor.


Elbirliği mülkiyeti ne demektir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön