24 / 04 / 2024

Elbistan Söğütlü ve Hasanali Barajları'nın ÇED raporuna onay!

Elbistan Söğütlü ve Hasanali Barajları'nın ÇED raporuna onay!

Tamamlanıp hizmete açıldığında 115 bin dönümlük arazinin büyük bir bölümünü cazibe ile sulayacak olan Söğütlü ve Hasanali Barajları için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu nihai olarak kabul edildi.



Elbistan’a bağlı Tapkıran ve Hasanalili Mahallelerinde yapılacak Söğütlü ve Hasanali Barajları için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuyla ilgili olarak halkın katılımı toplantısı yapılırken, daha sonra ise ÇED süreci başlatılmıştı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ÇED süreci de tamamlanırken, her iki baraj için hazırlanan ÇED raporu da nihai olarak kabul edildi. ÇED raporu ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi: 


“Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesinde DSİ 20. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Hasanali Barajı ve Söğütlü Barajı, Sulamaları, Malzeme Alanları, Kırma­Eleme Tesisleri, Yıkama­Eleme Tesisleri ve Hazır Beton Santralleri projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta 10 gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”


DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü tarafından, Elbistan’a bağlı Tapkıran Mahallesinin 2 kilometre güneybatısında yer alan Söğütlü Deresi üzerinde Söğütlü Barajı ile Hasanalili Mahallesinin 2 kilometre batısında yer alan Hasanali Deresi üzerinde yapılacak olan Hasanali Barajının için çalışmalarını sürdürüyor.


Hasanali Barajı ile 3 bin 47 hektar brüt (2 bin 742 hektar net) tarım alanının, Söğütlü Barajı ile de 4 bin 815 hektar brüt (4 bin 335,9 hektar net) tarım alanının sulanması planlanırken, ayrıca Adatepe Barajı için 2 bin 487 hektar, Kavaktepe Barajı için de bin 955 hektarlık tarımsal alanın sulama suyu ihtiyacı Söğütlü Barajı’ndan sağlanacak.


Her iki baraj tamamlandığında; 11 bin 559 hektar, yani 115 bin 590 dönüm tarım alanı sulama suyuna kavuşacak.Hasanali Barajı ve Söğütlü Barajının sulama alanları iç içe geçmiş tarım alanlarından oluşurken, Hasanali ve Söğütlü Projesinin sulama alanlarının, barajların su potansiyelleri ile su alma kotları dikkate alınarak ve pompaj sulamalarını en aza indirmek amacıyla; düşük kottaki arazilerin Söğütlü Barajından, üst kotlarda yer alan arazilerin ise Hasanali Barajından sulanması planlanıyor.


Elbistan'ın Sesi


Geri Dön