26 / 04 / 2024

Elektrik arızaları artık helikopterle bulunacak!

Elektrik arızaları artık helikopterle bulunacak!

Enerji Bakanlığı, Türkiye’deki 50 bin kilometrelik elektrik hattını ‘havadan’ denetleyecek. Helikopterler, kötü hava şartlarında meydana gelen arızaları kısa sürede tespit edecek. Projenin maliyeti 25 milyon lira...




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye genelindeki 50 bin kilometrelik elektrik iletim hattına sıkı takip başlatıyor. Bundan böyle hava koşulları ve fiziksel etkilerle meydana gelen arızalar helikopterler aracılığıyla saptayacak. Türkiye Elektrik İletim’in (TEİAŞ) açtığı ihaleyi kazanan Amerikan şirketi Air Methods Corparation’la yapılan 25 milyon liralık anlaşmayla, toplam 50 bin kilometrelik enerji iletim hattı termal ve video kameralarla kontrol edilecek. Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’deki elektrik hatlarının uzunluğu dünyanın çevresinden daha fazla” dedi. 


SORUNLARA ERKEN TEŞHİS 


Yıldız’ın verdiği bilgiye göre çeşitli bölgelerde konuşlanacak helikopterler aracılığıyla yüksek gerilim hatlarının sorunları hastalık öncesi koruyucu hekimlik anlayışıyla arızaya dönüşmeden giderilecek. Helikopterle arıza tespiti sayesinde, hatların gözlemi insanlar yerine kameralar tarafından gerçekleşecek, böylece çıplak gözle görülemeyen arıza noktalarına ulaşılabilecek. Bu sistemle, arıza öncesi tespit yapılarak yıpranmalar önceden fark edilecek, hatların bakımı daha kısa sürede yapılacak ve arızaların oluşumu da engellenecek. 


NASIL TESPİT EDİLECEK?


- Yüksek gerilim hatlarında kontrol, helikopter üzerindeki özel kameralarla; 60 metreden yüksek hatlar ise termal kameralarla denetlenecek.

- Yıpranma ve arızalar kayıt altında tutulacak. 

- Air Methods tarafından kayda alınan veriler bilgisayara aktarılacak ve TEİAŞ yetkililerine gönderilecek.

- Aciliyet durumuna göre arıza bölgesine en yakın helikopter aracılığıyla personel nakli yapılabilecek.

- Böylece sorun arızaya dönüşmeden giderilecek. 



Akşam


Geri Dön