25 / 04 / 2024

Elektrik, su ve doğal gazda indirim bekleniyor!

Elektrik, su ve doğal gazda indirim bekleniyor!

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Adnan Keskin, "Elektrik, su, doğal gaz gibi önemli maliyet girdisi olan kalemlerde indirim bekliyoruz" dedi



Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (OSİAD) Adnan Keskin, iç talebin canlandırılmasını ve durgunluğun aşılmasını sağlayacak önlemler alınması gerektiğini belirterek, "Elektrik, su, doğal gaz gibi önemli maliyet girdisi olan kalemlerde indirim bekliyoruz" dedi.

A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Keskin, Ostim'de faaliyet gösteren sanayici ve iş adamının elektrik, su, doğal gaz indirim beklentisinin sadece yaşanılan kriz dönemine özgü olmadığını ifade etti.

Keskin, "bizler, elektrik, su ve doğal gazın en pahalı olduğu ülkelerin başında Türkiye;nin geldiğini biliyoruz ve yıllardır enerjinin ucuzlatılmasını istiyoruz" dedi.

Hükümetin enerji ve SGK primlerinde indirim yapmasının, firmaların rekabet gücünü artıracağı için piyasa açısından daha olumlu sonuç vereceğine inanan Keskin, buna karşın indirimlerin tek başına yeterli olmadığını, iç talebin canlandırılmasını, güncel durgunluğun aşılmasını sağlayacak önlemler alınması gerektiğini savundu.

Vergi affı beklentileri olmadığının altını çizen ve af konusunda dün olduğu gibi bugün de olumsuz düşündüklerini anlatan Keskin, af ile vergisini gününde ve üstelik bazen banka kredisi çekerek ödeyen firmaların haksızlığa uğratıldığını söyledi.

Keskin, "vergiye getirilen her af, bir sonraki için af beklentisini doğuruyor. Nasıl olsa vergi affı çıkar düşüncesiyle vergisini zamanında ödemeyenler bu yolla ödüllendirilirken, diğerleri de cezalandırılıyor" dedi.

Türkiye'de vergi cezalarında dünyada görülmeyecek şekilde "tefeci faizi" uygulandığını, cezalarda yıllık yüzde 30, aylık ise yüzde 2,5 faiz ödendiğini vurgulayan Keskin, af yerine vergi cezalarına uygulanan faiz oranlarını aşağı çekmenin daha mantıklı ve hakkaniyete uygun olduğunu savundu.

DÜŞÜK KUR VE DEĞERLİ TL POLİTİKASI TÜRKİYE'Yİ İTHALAT BAĞIMLISI YAPTI-

OSİAD Başkanı Keskin, OSTİM'li sanayici ve iş adamının kur beklentisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Ekonomide enflasyonist baskı olmadığı görüşünde olan Keskin, uygulanan döviz politikasının ihracat açısından ciddi bir kayba yol açtığını savundu.

Keskin, düşük döviz kuru yüzünden firmaların ithalata yöneldiğini, ihraç edilen ürünlerde kullanılan ithal ara malının yüzde 60'ları geçtiğini söyledi.

Düşük kur ve değerli TL politikasının Türkiye'yi ithalat bağımlısı yaptığını öne süren Keskin, "İthalat cazip hale gelince, zaten girdi maliyetleri nedeniyle güçlükle ayakta kalan yerli üretici, iç piyasada ithal ürünlerle
rekabet edemedi ve kepenk kapattı. Ekonomik ve sosyal hayatın denge unsuru olan KOBİ'ler çözülüyor ve yok oluyor" dedi.

OSTİM KUZEY IRAK, SURİYE, İRAN VE AFRİKA ÜLKELERİNE YÖNELDİ

Küresel mali krizin, ABD'de başlayıp Avrupa'ya sıçramasıyla Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatının düştüğünü de anlatan Keskin, Ostim'de üretim yapan bir çok firmanın daralan dış pazar sonucu oluşan kaybı telafi edebilmek için alternatif pazarlara yöneldiğini söyledi.

Keskin, "İran, Suriye ve Afrika ülkeleri de cazip pazarlar haline geldi.

Şu anda bölgemizde üretim yapan firmaların ve üyelerimizin birçoğu gelişen siyasi ilişkilerin de etkisiyle Kuzey Irak, Suriye, İran ve Afrika ülkelerine yöneldi.

Kuzey Irak'a yapılan son operasyon öncesinde bölgeden çekilen firmalarımız, son dönemlerde tekrar Kuzey Irak'la bağlantılarını kurmaya başladı. Sık sık bu ülkelere işadamı gruplarının gittiğini gözlemliyoruz" dedi.
AA


Geri Dön