19 / 04 / 2024

Elektrikte flaş gelişme! Usulsüzlük oyunu indirim olacak

Elektrikte flaş gelişme! Usulsüzlük oyunu indirim olacak

Lisanssız elektrik üretiminde suistimalleri önlemek için harekete geçen EPDK, hayvancılık, sulama ve üretim tesislerini göstererek usulsüz şekilde iki katından fazla elektrik üretimi yapan sanayicinin enerjisini bedelsiz olarak verecek.



SUİSTİMAL EDENLER TESPİT EDİLDİ
Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre; EPDK, 12 Mayıs 2019’da yayınladığı yönetmelikle sanayicinin kendi elektrik tüketimini yerinde karşılayabilmesi için lisanssız enerji üretimi hakkı verilmişti. Böylece sanayici, aylık tüketimini bildirerek bunun iki katına kadar lisanssız elektrik üretme hakkı elde edilmişti. Tüketimin ilk kısmını kendine kullanan sanayici, ikinci kısmını ise sisteme satarak bedelini almaktaydı. Şu an ise yapılan düzenlemeyle sanayicinin gerçek tüketimi kadar elektrik üretmesi ya da üretimin fazlasının sisteme bedelsiz verilecek. EPDK yaptığı tespitlerde eski düzenlemenin suistimal edildiğine şahit olundu. Bazı sanayicilerin hayvancılık, sulama ya da başka bir tesis kurduğu ancak bu alanlarda üretim yapmayarak yalnızca elektrik ürettiğini tespit edildi. Yani, bir tesisin tüketimi 5 kilovat iken 1.000 kilovatlık tesis kurduğu, imtiyazlı olarak elde ettiği hakla ürettiği 995 kilovatı sisteme satarak haksız kazanç elde ettiğini tespit edildi. EPDK, bunun önüne geçmek için artık beyanı değil, sayaçtaki tüketimi esas alınacak. Sanayicinin gerçek tüketimi mahsuplaşılacak, bunun bir katı kadar sisteme satmasına izin verilecek, kalan kısım ise ücretsiz olarak abonelere verilecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön