19 / 04 / 2024

Emaar Türkiye 3 değişik mimariyi birleştirecek!

Emaar Türkiye 3 değişik mimariyi birleştirecek!

Emaar Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Ozan Balaban, Üsküdar’a 3 tane değişik mimariyi 25 bin metrekarelik açık ortak alanla birleştirmeyi planladıkları yeni bir yaşam merkezi kuracaklarını bildirdi.



 
 Emaar Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Ozan Balaban, Üsküdar’a 3 tane değişik mimariyi 25 bin metrekarelik açık ortak alanla birleştirmeyi planladıkları yeni bir yaşam merkezi kuracaklarını bildirdi. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği’nce (AMPD) bu yıl 13’üncüsü düzenlenen AMPD Perakende Zirvesi’nde "Perakende Sektörüne Yeni soluk Getirenler" konulu bir sunum yapan Ozan Balaban, 1997’de kurulan 10 yılda yüzde 1800 büyüyen şirketin dünyanın en yüksek gökdeleni, dünyanın en büyük alışveriş merkezi, dünyanın en büyük marinası gibi birçok ilke imza attığını belirtti. Yapmış olduğu yüksek kalite inşaatlarıyla gittiği yere değer katan bir firma olan Emaar’ın Endonezya’dan ABD’ye kadar geniş bir coğrafyada 13 ülkede toplam 100 milyar doları aşan bir yatırım portföyü bulunduğunu belirten Balaban, Emaar Türkiye’nin ise 2006’da kurulduğunu ve 56 kişinin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Balaban, Türkiye’nin krize rağmen mevcut göstergelerinin yabancı yatırımcıların ve paranın Türkiye’ye gelmesini sağladığını, yılın ilk çeyreğinde 566 milyon dolar olan gayrimenkul satış rakamının ikinci çeyrekte 916 milyon dolara çıktığını vurguladı. Bunun da yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisinin her geçen gün arttığının başka bir kanıtı olduğunu ifade eden Balaban, 2010 yılında yiyecek hariç tüm perakende kategorilerindeki büyümenin 2009 yılına oranla arttığını, bunun da perakende sektörünün krizden çıktığının, kırılgan olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.

Balaban, bu nedenle de birçok uluslararası perakende zincirinin Türkiye’ye geldiğini belirterek, "2010 Ocak-Eylül arasındaki dönemde Türkiye’de toplam 560 bin metrekare ile 19 tane yeni alışveriş merkezi açıldı. İnşaat halinde 1,9 milyon metrekare kiralanabilir alanlı alışveriş merkeziyle 8,1 milyon metrekareye ulaşacak Türk perakende sektörü. Türkiye’nin ve perakende sektörünün, genç nüfus yoğunluğu, hızlı kentleşme, uzun vadede pozitif ekonomik görünüm, yüksek büyüme hızı, dünyadaki en büyük 15. ekonomi olması, stratejik olarak coğrafi önemi, bunlar güçlü yanlar" diye konuştu.

-ÇAMLICA PROJESİ-

Balaban Çamlıca’da yapacakları projeye ilişkin de bilgi verdiği konuşmasında, projeyi, "Açık ve kapalı alanlarıyla geçmişten geleceğe uzanan İstanbul’da modern ipek yolu üzerinde yeni bir yaşam müzesi" olarak tanımladı. Projenin E-5 ve E-6 bağlantı yolu üzerinde iki köprü arasında Çamlıca-Göztepe-Soyak bölgesinde 40 dakikalık bir araçla gidiş mesafesinde 3,8 milyon kişiye ulaşabilme olanağı sağladığını belirten Balaban, projede Türk ve yabancı mimarları buluşturup Türk mühendislerle bu projeyi geliştirdiklerini kaydetti.

Londra, Paris, New York gibi şehirlere bakıldığında, şehirleri metropol yapan bazı özel binalar ve çizgiler bulunduğunu, o nedenle dünyanın en güzel şehri olan, dünyanın en iyi geçmişine ve kültürüne sahip olan İstanbul’a da bir proje hediye etmek istediklerini dile getiren Balaban, projede iki tasarım firmasıyla, alışveriş merkezi konusunda uzman olan Singapurlu bir firma, konut ve peyzaj mimari konusunda uzman olan iki ayrı Amerikan firmasıyla çalıştıklarını belirtti.

Balaban, projelerde peyzaj ve ortak alanları çok kullandıklarını, 3 tane değişik mimariyi 25 bin metrekarelik açık ortak alanla birleştirmeyi planladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: "Kuzey, Güney, Batı Konutları dediğimiz daha çok Türk motifi, Beyoğlu, Nişantaşı, Üsküdar bölgesindeki balkonlu, ferforjeli Türk evleri olacak. Bunun yanında bir konut kulemiz, bir ofis kulemiz var. Bir de Foster’in yaptığı yapı olacak. Projenin başka bir özelliği geçmişten geleceğe İstanbul’u anlatmak. Bu nedenle Güney, Batı konutları geçmiş, konut ve ofis kulemiz bugün, Foster’in kulesi de geleceği anlatıyor.

Toplamda 2 bin 100 konut, 36 bin metrekarelik kiralık alanda ofis, 125 bin metrakerelik bir alanda alışveriş merkezi ve seyir terası, 190 odalı 5 yıldızlı bir otelden oluşuyor. Kule tepesinde bir seyir terası ve restoran olacak. Alışveriş merkezinin içinde dev bir akvaryum ve yeraltı hayvanat bahçesi... Penguen ve timsahların olduğu, çocuklara eğitim verebileceğimiz onlara neşeli zaman geçirtebileceğimiz bir konsept. Çok katlı sinemalar, 16 ekranlı dev sinemalar düşünüyoruz. Plaza katında buz pateni pisti. 12-18 yaş gençlere yönelik Temalı park, ve nostaljik tramvay. Böyle bir projede, geçmişten geleceğe İstanbul’da bir tramvay projesi olacak. Tramvay projenin etrafında dönecek. Geleneksel Türk çarşısı olacak. Bu Türk çarşısını Dubai ve Mısır’a da götüreceğiz. Tematik mağazalar, açık ve kapalı alanlarda 80 restoran ve kafe olacak. Ana meydan 25 bin metrekare açık alanlı olacak ve iç alanda trafik olmadan herkesin rahatça dolaşabileceği, çocukların saklambaç ve yakartop oynayabileceği bir alan olacak. Alışveriş merkezinin içinde İstanbul’da 4 mevsim var. Kış, yaz ilkbahar ve sonbahar temalı olacak. Türk pazarı olacak." Balaban, kiralama takvimine bu yıl başlayacaklarını, 2013’te de alışveriş merkezinin tamamlanmış olacağını bildirdi.
A.A


Geri Dön