19 / 03 / 2024

Emekli, engelli, şehit ve gazi yakınları emlak vergisi ödüyor mu?

Emekli, engelli, şehit ve gazi yakınları emlak vergisi ödüyor mu?

Bayram ikramiyesi ve Temmuz zam oranları emeklilerin yüzünü güldürdü. Bununla beraber emekliler ile birlikte engelli, şehit ve gazi yakınları emlak vergisi ödemeyeceği açıklandı. Peki ödeme yapanlar paralarını geri alabilecek mi? İşte detaylar...



Milyonlarca emekli temmuz ayında enflasyon zammının ne kadar olacağını merak ederken, bunun yanında emeklilere vergi müjdesi de geliyor. Emekliler ile birlikte engelli, şehit ve gazi yakınları emlak vergisi ödemeyecek. 

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLACAK?

Ege Haber Gazetesi'nde yer alan habere göre; Emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona erecek. Şartları sağlayan emekliler, engelliler, şehit ve gazi yakınları bu vergiyi ödemeyecek. Eğer bu vergi ödenmişse geri alınabilecek. 

Ülkemizde bazı dezavantajlı kesimlere bazı avantajlar sağlıyor. Özellikle kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi gruplara hem belli şartlarda parasal destek hem de bazı muafiyetler tanınarak hayatları kolaylaştırılıyor. Bu istisnalardan birisi de emekliler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları. Belli şartlarda bu kişiler emlak vergisi ödemeyecek ayrıca yanlışlıkla ödenmiş vergileri de geri alma imkanı bulunuyor. 

1-Her emekli ya da engelli yararlanabiliyor mu? 

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ya da sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emeklilerin, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin bu haktan yararlanabilecek. 

2-Her konut için istisna var mı? 

Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Ayrıca, meskeninin olması gerekiyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar bu haktan yararlanamayacak. Gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor. 

3-Aynı ev iki kişinin üzerindeyse ne yapılacak? 

Eğer 200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyorlar

4-Yurt dışından emekli olanlar da hak sahibi olabiliyor mu?

Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabilecek. Yurt dışından emekli olanlar emlak vergisi ödemek zorunda.

5-Vergi istisnasından faydalanmak için ilgili konutta oturma şartı var mı? 

Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız şart değil. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada oturuyorsanız da vergi ödemezsiniz. 

6-Ölüm maaşı alanlar da yararlanabilir mi? 

Bankalarındaki paralarından dolayı kazanç elde eden emekliler de muafiyetten yararlanıyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.

7-Vergiden kurtulmak için müracaat etmek gerekiyor mu? 

Ev hanımları, engelliler, gaziler, işsizler, dullar, yetimler ve emekliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ancak bu kişiler meskenin bağlı bulunduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmek zorunda.  Bildirimde bulunmazsanız size vergi çıkacaktır.

8-Yanlışlıkla ödenen vergiler geri alınabilir mi? 

Evet, 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabiliyorsunuz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmek zorundasınız. 

9-Arsası olan emekliler bu haktan yararlanabilir mi? 

Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli ve iş yeri olanlar da yararlanamıyor.

10-Kat irtifaklı tapu sahipleri için durum değişir mi? 

Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse emlak vergisi ödemezler.

11-Hem kendisinin hem eşinin evi olan emekli vergi öder mi? 

Hayır ödemez. Bu haktan yararlanacak emeklinin üzerinde sadece bir konut olması gerekiyor

12-Yeni emekli olanlar da yararlanabilir mi? 

Yıl içinde emekli olup maaş almaya başlayanlar diğer şartları taşıyorlarsa bir sonraki yıl için müracaat ederek vergi ödemeyecekler. Yani 2019 yılı içinde emekli olanlar 2020 yılında emlak vergisi ödemeyecek.

 

 


Emlak vergisi ödemeleri için son 2 hafta!

 


Geri Dön