24 / 04 / 2024

Emekli ikramiyesinde önemli gelişme!

Emekli ikramiyesinde önemli gelişme!

30 Nisan tarihine kadar emekliliği hak eden ve bu tarih de dahil olmak üzere emeklilik için dilekçesini SGK'ya veren kişiler de ikramiye alabilecekler.



Akşam Gazetesi köşe yazarı Okan Güray Bülbül, bugünkü köşesinde ''İkramiye almak için kritik tarih 30 Nisan'' konulu yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...

 Emekli ikramiyesinde önemli gelişme!

13 milyon emekli, bayram ikramiyesini arife gününe kadar alacak. 30 Nisan'a kadar emekliliği hak eden ve bu tarih de dahil olmak üzere emeklilik için dilekçesini SGK'ya veren kişiler de ikramiye alabilecekler.

Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere bayram ikramiyesi ödeniyor. Bayram ikramiyesi alabilmek için ikramiyenin ödeneceği tarihte SGK'dan gelir veya aylık alıyor olmak gerekiyor. Bu nedenle emekli olmak için gerekli şartları sağlamış kişilerin bayram ikramiyesi almayı da düşünerek planlama yapmaları ve SGK'ya başvurularını buna göre gerçekleştirmeleri önemli. 13 Mayıs Perşembe günü Ramazan Bayramı'nın ilk günü. İkramiyeler eğer arife gününe kadar ödenirse 30 Nisan'a kadar emekliliği hak eden ve bu tarih de dahil olmak üzere emeklilik için dilekçesini SGK'ya veren kişiler de ikramiye alabilecekler. 1 Mayıs ve sonrasında emekliliğe hak kazanan ve SGK'ya dilekçesini veren kişiler ise Ramazan Bayramı'nda ikramiye alamayacaklar. Bu durumdaki kişiler Kurban Bayramında ikramiye alabilecekler. Bayram ikramiyesi yalnızca emeklilere ödenmiyor. Ancak emekliler ve maluller dışındakiler için bayram ikramiyesinin tutarı farklı. Emekliler ve malulen emekli olmuş malullük aylığı alan kişiler 1.000 TL ikramiye alıyorlar. Dul ve yetim aylığı alan kişiler ise ölüm aylığı oranında bayram ikramiyesi alabiliyor. Örneğin kocasından dul aylığı alan ve çalışan kadın, yüzde 50 oranında ölüm aylığı alır.

DUL EŞE 500 LİRA

Bu durumda aylık alan dul eşe 500 TL bayram ikramiyesi ödenir. Çalışmayan ve emekli olmayan dul eş aylık alan tek kişi ise yüzde 75 oranında ölüm aylığı alır. Bu durumda dul eşe 750 TL bayram ikramiyesi ödenir. Diğer yandan babasından dolayı aylık almakta olan kız çocuk yüzde 25 oranında aldığı yetim aylığı nedeniyle 250 TL ikramiye alabilir.

Kimler ikramiyeden yararlanıyor?

* Emekliler.

* İş kazası sonrası sürekli iş göremezlik geliri alan kişiler.

* İş kazası sonrası sürekli iş göremezlik geliri alırken vefat eden kişilerin hak sahipleri.

* Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde çalışması bulunan ve Türkiye'den kısmi gelir ve aylık alan kişiler.

* Dul ve yetim aylığı alan kişiler.

* Maluller.

 Emekli ikramiyesinde önemli gelişme!

ÇİFT AYLIKTA DURUM

Hem kocasından, hem babasından veya hem annesinden, hem babasından ölüm aylığı alan kişilerin ikramiyesinde ise iki dosyadan hangisinde aylık oranı daha yüksek ise o baz alınır. Örneğin dul eş hem babasından, hem kocasından aylık alıyorsa 750 TL bayram ikramiyesi alır.

HACZİ OLAN EMEKLİLER DE ALABİLİR

Emeklilerin emekli aylıkları nafaka ve SGK borcu dışında haczedilemiyor. Dolayısıyla borcu bulunan ve hakkında haciz başlatılmış emekli aylığını almaya devam edebiliyor. Bayram ikramiyesi için de aynı durum geçerli olacak. Şayet ikramiyesinin tutarı zamlanırsa emeklilerin eline geçecek rakam artacak.

8 soruda emekli ikramiyelerinin ABC'si!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön