19 / 04 / 2024

Emekliler TOKİ'den nasıl ev sahibi olabilir?

Emekliler TOKİ'den nasıl ev sahibi olabilir?

Seçimlerden sonra konut çalışmaları başladı. Emekliler ayda 250 lira taksitle ev sahibi olacak. Peki şartları neler? Nasıl alınacak? İşte bütün bu soruların cevapları...



Seçimlerden önce Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun verdiği emekliye ucuz konut sözü yerine geliyor. Bunun için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) çalışmalarını hızla sürdürüyor. Milyonlarca emekli vatandaş en uygun taksitlerle ve en uzun vadelerle ev sahibi olacak. Başvurular için vatandaşların emekli olmaları yeterli olacak. Bunun için herhangi bir derneğe üye olmak da gerekmiyor. Ucuz ev için ne gerektiği 12 soruda toplandı. Okuyun siz de konut almak için başvurun. 



HANGİ İLDE KONUT ALABİLİRİM? 

TOKİ'nin web sayfasındaki Emeklilere Özel bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. 



HER İLDE BAŞVURU OLUR MU ?

Ucuz konutlar için ikamet ettiğiniz ya da nüfusa kayıtlı olduğunuz illerde başvuru yapabilirsiniz.



DERNEĞE ÜYE OLMAK ŞART MI? 

Başvuru için emekli derneklerine üyelik mecburiyeti bulunmamaktadır. 



ADIMA KAYITLI KONUT VARSA NE YAPMALIYIM? 

Başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına (18 yaşının altındaki çocuklar) ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekmektedir. Konutun eş ve velayet altındaki çocuklar dışında kalan 3. kişilerle hisseli olması halinde, eşlerden yalnızca biri başvuru yapabilir. 



EVİM YOK AMA PARAM VAR BAŞVURU YAPABİLİR MİYİM ? 

Başvuru sahibinin, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının aylık net gelirinin 3.200 TL'yi geçmemesi şartı var. Para veya başka malınızın olması engel değil. 



VEFAT EDEN EMEKLİLERİN DUL VEYA YETİMLERİ BAŞVURABİLİR Mİ ? 

Emeklilerin bizzat kendilerinin başvuruda bulunması gerekmektedir.



GEREKLİ BELGELER NELER? 

Emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınmış kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren belgeyi ibraz etmesi yeterlidir. 



EMEKLİLER İÇİN İKAMET ZORUNLULUĞU VAR MI? 

Sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmezlerse sözleşmeleri feshedilmektedir. (Konutlar kiraya verilemez.) 



SADECE EMEKLİLERE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN PROJELERDE HANGİ KONUT TİPLERİ MEVCUTTUR? 

Emeklilere yönelik geliştirilen projelerde, alt gelir grubu 2+1 konutlar yer almaktadır. Bu projelerde yer alacak konutların tipleri ise projeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Zaten, başvurular öncesi ilan edilen başvuru duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtilmektedir.



EMEKLİ EŞLERİN HER İKİSİ DE KONUT ALABİLİR Mİ ?

Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Yani emekli eşlerden sadece biri başvuruda bulunabilir.



BAŞVURU NEREYE VE NE ZAMAN YAPILABİLİR?

Tüm satışlarda başvurular sadece ilgili Halk Bankası veya Ziraat Bankası şubelerine, satış duyurularında ilan edilen süreler içerisinde yapılacak.



BES İLE EMEKLİ OLAN VATANDAŞLAR BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

Hayır, yapamaz. TOKİ'nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olma şartı aranmaktadır.


Takvim



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


81 ilde emekli ve dar gelirlilere yönelik proje başlattıklarını söyleyen  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan “Hedefimiz emeklilere ikinci baharı yaşatmak” dedi.

 

Konut ve inşaat sektörünün öncü kuruluşu Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 81 ilde 3 bini aşkın şantiye ile hayata geçirdiği 700 bine yakın konut ve sosyal yaşam projesi içinde, emeklilere özel uygulama başlatıyor. İkinci Bahar Projesi ile ülkemizin farklı şehirlerinde aşamalı olarak hayata geçirilmekte olan TOKİ konut projelerinde, konut sahibi olmayan emeklilerimize yüzde 25 kontenjan ayrılıyor. Mevcut üretimlerdeki yüzde 25 emekli kontenjanı uygulamasının yanı sıra, doğrudan emeklilerimizin talepleri ile yepyeni konut projeleri hayata geçiriliyor. Mahalle konseptine uygun yeni yerleşimler yeni şehirler kuran TOKİ, emeklilerin beklentilerine yanıt veren, 240 aya varan uygun ödeme koşulları ile ekonomik ölçekte bütçelerini gözeten projeler geliştiriyor. Bugün ‘Doğrudan İdare Uygulaması’ ve ‘Emeklilerin Talebi’ ile konut projeleri yapılıyor.


8 yılda 150 bin ev


Türkiye’nin, 2023 hedefleri doğrultusunda sağlıktan eğitime, alt yapı yatırımlarından sanayiye, büyük bir kalkınma hamlesi içinde gelişimini sürdürdüğünü belirten TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan “Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak, insanlarımızın en temel gereksinimi olan barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla ülkemizin dört bir yanında yeni yerleşim alanları kuruyor, onlarca konut projesini hayata geçiriyoruz. Üretim felsefemizin temelini oluşturan dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza dönük konut üretimlerimizde emeklilerimize yüzde 25 kontenjan ayırıyoruz, kendilerinden gelen talep doğrultusunda, ‘emeklilere özel’ konut projeleri geliştiriyoruz. Hedefimiz, geecek 8 yıl içinde 150 bine yakın emeklimizi ev sahibi yaparak yüzlerini güldürmek, İkinci Bahar’ı müjdelemektir” dedi.


TOKİ’DEN 15 SORUDA EMEKLİLER İÇİN KONUT REHBERİ


- 1. Hangi ilde emeklilere yönelik konut satışı var ?


TOKİ’nin web sayfasından ‘Emeklilere Özel’ bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca ‘Talep Satış Teslim’ bölümünden tüm konut satışlara ilişkin verilere ulaşabilirsiniz.


- 2. Her ilde konut alımı için başvuru yapılabilir mi?


İdaremizce kuralı satışa sunulan alt gelir grubu projelerinde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmaktadır.


- 3. Emekli Derneklerine üye olmak gerekir mi ?


Hayır, gerekmez. Başvuru için Emekli Derneklerine üyelik mecburiyeti bulunmamaktadır.


- 4. Emekli eşleri ayrı ayrı başvuru yapabilir mi?


Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir.


- 5. Adıma kayıtlı hisseli bir konut var. Başvuru yapmama engel mi?


Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına (18 yaşının altındaki çocuklar) ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekmektedir.


- 6. Üzerimde tapuya kayıtlı hiçbir gayrimenkul yok ama yüklü miktarda param var? Bu engel teşkil eder mi?


Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının aylık net gelirinin 3.200 TL’yi geçmemesi şartı (herhangi bir sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın) aranmakta olup; kişilerin para veya benzeri taşınabilir varlıklarının olması başvuruya engel teşkil etmemektedir.


- 7. Vefat eden emeklilerin dul veya yetimleri emekli başvurusunda bulunabilir mi?


Emeklilerin bizzat kendilerinin emekli kategorisi için başvuruda bulunması gerekmektedir.  Ancak, vefat eden emeklinin eşi ya da diğer yakınları emekli ise, bu kişiler sadece kendileri adına başvuruda bulunabilirler.


- 8. Emeklilere ne tür bir ayrıcalık tanınıyor?


Emekli vatandaşlarımıza, Alt Gelir Grubu projelerinde kuralı satışa sunulan konut sayısının yüzde 25’i kadar kontenjan ayrılmakta ve hak sahipleri kura ile belirlenmektedir. Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahiptir.


- 9. Emekli başvuruları nereye ve ne zaman yapılabilir?


Tüm satışlarımızda başvurular sadece ilgili Halk Bankası veya Ziraat Bankası şubelerine, satış duyurularında ilan edilen süreler içerisinde yapılabilmektedir.


- 10. Başvuru için hangi belgeler gerekiyor ?


Emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış emekli kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren ‘Belge’ yeterli.


- 11. Başvuru sonrası hak sahipleri ve konutları nasıl belirleniyor?


Alt Gelir Grubu projelerinde kuralı satışa sunulan konut sayısının yüzde 25’ine isabet eden konut adedinden fazla emekli başvurusu olması halinde, başvuruların tamamlanmasından sonra, başvuruda bulunanların, noter huzurunda ‘Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme Kurası’ çekilmektedir. Kura çekim işlemleri projede ilan edilen kategori önceliğine göre gerçekleştirilmektedir. Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahiptir. Konut sayısından daha az başvuru olması halinde ‘Konut Alma Hakkı ve Belirleme Kurası’ çekilmeyerek, İdarenin belirleyerek kullanıma açacağı bloklar arasından, kategori önceliğine göre başvuru sırası esas alınarak konut seçimleri yapılmaktadır.


- 12. Emekliler için ne tür konut tipleri geliştiriliyor? Belirlenen konutun istenilmemesi halinde neler yapılabilmektedir?


Emeklilere yönelik geliştirilen projelerde, alt gelir grubu 2+1 konutlar yer almaktadır. Kura sonrası kişiler kendilerine çıkan konutu dilerlerse Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalama dönemi içerisinde ilan edilen banka şubesine gönderilen ‘becayiş’ dilekçesini doldurarak bir başka hak sahibi ile değiştirebilirler. Ancak bu işlem kişiler Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalamadan önce yapılmak zorundadır. Sözleşme imzalayan kişiler becayiş hakkını kaybetmiş sayılırlar. Sözleşme imzalama dönemi içinde sözleşme imzalamayanların konut hakları kullanılmamış sayılır ve başvuru bedelleri sözleşme imzalama döneminden sonra kendilerine kesinti yapılmadan iade edilir.


- 13. Emekliler için satışa sunulan konutlarda belirli süreli ikamet zorunluluğu var mı?


İdaremizce satışa sunulan Alt Gelir Grubu Projelerinde, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir. (Konutlar kiraya verilemez.) Alt Gelir Grubu Projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanların konutları borçları bitene kadar devredilememektedir.


- 14. Satış öncesi ön kayıt imkanı var mı?


Satış öncesi ön kayıt yapılmamaktadır.


- 15. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara sadece Bireysel Emeklilik ile emekli olan vatandaşlar başvuru yapabilir mi?


Hayır, yapamaz. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olma şartı aranmaktadır.


Star




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



TOKİ, emekliye 250 lira taksitle konut satmaya başladı. Ancak çoğu emekli nereye nasıl başvuru yapacağını bilmiyor. Fırsatçı dolandırıcılar ise emeklileri mağdur ediyor. TOKİ, hem suistimalin önüne geçmek hem de bilgilendirmek için rehber yayınladı.

 

8 yılda 150 bin adet 

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), hazırladığı her projenin yüzde 25'ini emekliye ayırıp uygun taksitlerle satışa başladı. TOKİ ayrıca, emeklilerden gelen talebe göre 'özel' konut projeleri geliştiriyor. Konutlar 250 liradan başlayan taksitlerle 240 ay tefeyle alınabiliyor. TOKİ Başkanı Ergün Turan, "8 yıl içinde 150 bine yakın emeklimizi ev sahibi yaparak yüzlerini güldürmek istiyoruz" dedi.


Aman itibar etmeyin! 

Uygun taksitlerle sunulan evlere ilgi de büyük. Ancak emeklilerin çoğu başvuruların nereye, nasıl yapüacağı konusunda yeterli bilgi sahip olmadığından, dolandırıcıların da kolay hedefi olabiliyor. TOKİ'nin ismini kullanan dolandırıcılar, 'Alımda size öncelik sağlayacağız' deyip emeklilerden para topluyor. TOKİ, dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçmek ve emeklileri bilgilendirmek için bir rehber yayınladı. İşte ayrıntıları... 



İkamet şartı bulunuyor? 


Hangi ilde emeklilere yönelik konut satışının olduğunu nasıl öğrenebilirim? 

TOKİ'nin internet adresindeki 'Emeklilere Özel' bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi veriliyor. Talep Satış Teslim' bölümünde de tüm konut satışlarına ilişkin verilere ulaşabilir. 


İstenilen her ilde emekliler tarafından konut alımı için başvuru yapılabilir mi? 

TOKİ, satışa sunulan alt gelir grubu projelerde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı arıyor. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtiliyor. 



BAŞKA KONUTU OLMAYACAK


Emeklilerin başvuru yapabilmesi için emekli derneklerine üye olması gerekir mi? 

Hayır. Başvuru için emekli derneklerine üyelik mecburiyeti yok. 


Emekli eşlerin her ikisi de konut satışları için ayrı ayrı başvuru yapabilir mi? 

Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabiliyor. 


Adıma kayıtlı hisseli bir apartman dairem/müstakil konutum var. Ev, miras kaldı. Bu benim başvuru yapmama engel mi? 


Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki 18 yaşından küçük çocuklarına ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı/kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekiyor. Eşlerden biri üzerine dahi bağımsız bölüm/konut (hissesiz) bulunması halinde, eşlerden ikisi de başvuru yapamaz. Konutun eş ve velayet altındaki çocuklar dışında kalan 3'üncü kişilerle hisseli olması halinde, eşlerden yalnızca biri başvuru yapabilir. 



Kurayla belirleniyor

 

Başvurular sonrasında hak sahipleri ve konutları nasıl belirleniyor? 

Belirlenen konut adedinden fazla emekli başvurusu olmuşsa noter huzurunda kura çekiliyor. Kura çekim işlemleri projede ilan edilen kategori önceliğine göre gerçekleştiriliyor. Ayrılan konut adedinden daha az başvuru olursa kura çekilmiyor. Başvuru sırası ve kategori önceliğine göre teslim edilecek konutlar belirleniyor. 



Konutlar kiraya verilemez? 


Emekliler için satışa sunulan konutlarda belirli süreli ikamet zorunluluğu var mı? 

TOKİ tarafından satışa sunulan 'Alt Gelir Grubu Projeleri'nde sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranıyor. Alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilirse sözleşmeleri feshediliyor. Konutlar kiraya verilemiyor. Evi alan emekli, evin borcu bitene kadar başkasına devredemiyor. 



6 adımda emekliye özel proje 


1-Kaymakamlıklara ve belediyelere yapılan emeklilere yönelik konut talepleri valiliklere iletiİiyor. 


2-Valilikler, kendilerine gelen diğer emekli konut talepleri ile birlikte tüm emekli konut taleplerini TOKİ 'ye iletiyor. 


3-Valilikler tarafından önerilen ve TOKİ tarafından uygun görülen arsa/arsalar üzerinde gerekli çalışmalar başlatılıyor. 


4-Hazırlanan proje albümlerine göre yaklaşık maliyetler çalışılarak ortalama tahmini konut fiyatları belirleniyor. 


5-Belirlenen ve ilan edilen süreler içerisinde ilgili banka şubelerine emekliler tarafından başvurular yapılıyor. 


6-Yeterli başvuru olması halinde, proje ihale ediliyor. 



SGK kimlik belgesi yeterli 


Tüm satışlarda başvurular sadece ilgili 'Halk Bankası' veya 'Ziraat Bankası' şubelerine, satış duyurularında ilan edilen süreler içerisinde yapılabiliyor. Başvuru için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alınan emekli kimlik belgesi yeterli. 



GELİR 3200 TL'Yİ GEÇMEMELİ? 


Üzerimde tapuya kayıtlı gayrimenkul yok ama yüklü miktarda param var. Nakit varlığım başvuru yapmaya engel mi? 

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının aylık net gelirinin 3200 TL'yi geçmemesi şart. Kişilerin para veya benzeri taşınabilir varlıklarının olması başvuruya engel değil. 


Vefat eden emeklilerin dul veya yetimleri emekli başvurusunda bulunabilir mi? 

Emeklilerin bizzat kendilerinin emekli kategorisi için başvuruda bulunması gerekiyor. Vefat eden emeklilerin yakınları, vefat eden emekli adma bu kategori için başvuruda bulunamaz. Ancak, vefat eden emeklinin eşi ya da diğer yakınları emekli ise bu kişiler kendileri adma başvuru yapabilir. 



Ön kayıt imkanı yok


Satış öncesi ön kayıt imkanı var mı? 

Satış öncesi ön kayıt yapılmıyor. 


TOKİ'nin emekliler için satışa sunacağı konutlara sadece Bireysel Emekliliğik ile emekli olan vatandaşlar başvuru yapabilir mi? 

Hayır, yapamaz. TOKİ'nin emekliler için satışa sunduğu konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli olma şartı var. 



Değiştirme hakkı var


Belirlenen konutun büyüklüğü, katı, cephesi, fiyatı vb. sebeple istenmemesi halinde neler yapılabilir? 

Kura sonrası kişiler kendilerine çıkan konutu dilerlerse satış sözleşmesi imzalama dönemi içerisinde ilan edilen banka şubesine gönderilen 'becayiş' (karşılıklı değiştirme) dilekçesini doldurarak bir başka hak sahibi ile değiştirebilir. Ancak bu işlem kişiler satış sözleşmesi • imzalamadan önce yapılmalı. Sözleşme imzalayanlar becayiş hakkını kaybediyor. Süresi içinde sözleşme imzalamayanların konut hakkı yanıyor. Yatırdıkları para kesinti yapılmadan iade ediliyor. 


Sadece emeklilere yönelik geliştirilen projelerde hangi konut tipleri mevcut? 

TOKİ'nin emeklilere yönelik geliştirdiği projelerde, 2 artı 1 konutlar yer alıyor. Projelerde yer alacak konutların tipleri ise projeye göre değişiyor. Başvurular öncesi ilan edilen başvuru duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtiliyor. 


Posta




Haber Basın Bülteni'nde şu şekilde yer aldı...


Emekli vatandaşlarının hangi şartlarda konut edineceği ile ilgili bilgi veren, TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Emeklilerimize uygun ödeme koşullarında; 250TL’den başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle konut sahibi olma imkanı sunuyoruz” dedi. Ülkemizin, 2023 hedeflerimiz doğrultusunda sağlıktan eğitime, alt yapı yatırımlarından sanayiye, büyük bir kalkınma hamlesi içinde gelişimini sürdürdüğünü belirten Turan, “Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak, insanlarımızın en temel gereksinimi olan barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla ülkemizin dört bir yanında yeni yerleşim alanları kuruyor; onlarca konut projesini hayata geçiriyoruz. Üretim felsefemizin temelini oluşturan dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza dönük konut üretimlerimizde emeklilerimize yüzde 25 kontenjan ayırıyoruz, kendilerinden gelen talep doğrultusunda, “emeklilere özel” konut projeleri geliştiriyoruz. Hedefimiz, gelecek 8 yıl içinde 150 bine yakın emeklimizi ev sahibi yaparak yüzlerini güldürmek, İkinci Bahar’ı müjdelemektir.” açıklamasında bulundu. 


EMEKLİLERE “İKİNCİ BAHAR PROJESİ” BİLGİLENDİRME DUYURUSU


Konut ve inşaat sektörünün öncü kuruluşu Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 81 ilde 3 bini aşkın şantiye ile hayata geçirdiği 700 bine yakın konut ve sosyal yaşam projesi içinde, emeklilere özel uygulama başlatıyor.İkinci Bahar Projesi ile ülkemizin farklı şehirlerinde aşamalı olarak hayata geçirilmekte olan TOKİ konut projelerinde, konut sahibi olmayan emeklilerimize yüzde 25 kontenjan ayrılıyor.Mevcut üretimlerdeki yüzde 25 emekli kontenjanı uygulamasının yanı sıra, doğrudan emeklilerimizin talepleri ile yepyeni konut projeleri hayata geçiriliyor.Samimi, sıcak, insan ilişkilerinin ön planda olduğu yeni yerleşimler yeni şehirler kuran TOKİ, emeklilerimizin beklentilerine yanıt veren, 240 aya varan uygun ödeme koşulları ile ekonomik ölçekte bütçelerini gözeten projeler geliştiriyor. Bugün “Doğrudan İdare Uygulaması” ve “Emeklilerin Talebi” ile konut projeleri yapılıyor.


15 SORUDA DOĞRUDAN İDARE UYGULAMASI OLAN EMEKLİ KONUT PROJELERİ


1. Hangi ilde emeklilere yönelik konut satışının olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Web sayfamızdaki “ Emeklilere Özel” bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca “Talep Satış Teslim” bölümünden tüm konut satışlara ilişkin verilere ulaşabilirsiniz.


2. İstenilen her ilde emekliler tarafından konut alımı için başvuru yapılabilir mi?

İdaremizce kuralı satışa sunulan alt gelir grubu projelerinde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmaktadır. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtilmektedir.


3. Emeklilerin başvuru yapabilmesi için Emekli Derneklerine üye olması gerekir mi?

Hayır, gerekmez. Başvuru için Emekli Derneklerine üyelik mecburiyeti bulunmamaktadır.


4. Emekli eşlerin her ikisi de konut satışları için ayrı ayrı başvuru yapabilir mi?

Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Yani emekli eşlerden sadece biri başvuruda bulunabilir.


5. Adıma kayıtlı hisseli bir apartman dairem / müstakil konutum (satın alma ya da miras yoluyla intikal etmiş konut) var. Bu benim başvuru yapmama engel mi?

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına (18 yaşının altındaki çocuklar) ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekmektedir. Eşlerden biri üzerine dahi bağımsız bölüm/ konut (hissesiz) bulunması halinde, eşlerden ikisi de başvuru yapamaz. Konutun eş ve velayet altındaki çocuklar dışında kalan 3. kişilerle hisseli olması halinde, eşlerden yalnızca biri başvuru yapabilir.


6. Üzerimde tapuya kayıtlı hiçbir gayrimenkul yok ama yüklü miktarda param var? Nakit varlığım başvuru yapmaya engel teşkil eder mi?

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının aylık net gelirinin 3.200,-TL’yi geçmemesi şartı (herhangi bir sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın) aranmakta olup; kişilerin para veya benzeri taşınabilir varlıklarının olması başvuruya engel teşkil etmemektedir.


7. Vefat eden emeklilerin dul veya yetimleri emekli başvurusunda bulunabilir mi?

Emeklilerin bizzat kendilerinin emekli kategorisi için başvuruda bulunması gerekmektedir. Vefat eden emeklilerin yakınları, vefat eden emekli adına bu kategori için başvuruda bulunamazlar. Ancak, vefat eden emeklinin eşi ya da diğer yakınları emekli ise, bu kişiler sadece kendileri adına başvuruda bulunabilirler.


8. Emekli vatandaşlar için konut satışlarında ne tür bir ayrıcalık tanınıyor?

Emekli vatandaşlarımıza, Alt Gelir Grubu projelerinde kuralı satışa sunulan konut sayısının %25’i kadar kontenjan ayrılmakta ve hak sahipleri kura ile belirlenmektedir. Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahiptir.


9. Satışa sunulan konutlara emekli başvuruları nereye ve ne zaman yapılabilir?

Tüm satışlarımızda başvurular sadece ilgili Halk Bankası veya Ziraat Bankası şubelerine, satış duyurularında ilan edilen süreler içerisinde yapılabilmektedir.


10. Başvuru esnasında hangi belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir?

Emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış emekli kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren “Belgeyi” ibraz etmesi yeterlidir.


11. Başvurular sonrasında hak sahipleri ve konutları nasıl belirleniyor?

Alt Gelir Grubu projelerinde kuralı satışa sunulan konut sayısının %25’ine isabet eden konut adedinden fazla emekli başvurusu olması halinde, başvuruların tamamlanmasından sonra, başvuruda bulunanların, noter huzurunda “Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme Kurası” çekilmektedir. Kura çekim işlemleri projede ilan edilen kategori önceliğine göre gerçekleştirilmektedir. Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahiptir. Konut sayısından daha az başvuru olması halinde “Konut Alma Hakkı ve Belirleme Kurası” çekilmeyerek, İdarenin belirleyerek kullanıma açacağı bloklar arasından, kategori önceliğine göre başvuru sırası esas alınarak konut seçimleri yapılmaktadır.


12. Belirlenen konutun büyüklüğü, katı, cephesi, fiyatı vb. sebeple istenilmemesi halinde neler yapılabilmektedir?

Kura sonrası kişiler kendilerine çıkan konutu dilerlerse Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalama dönemi içerisinde ilan edilen banka şubesine gönderilen “Becayiş” dilekçesini doldurarak bir başka hak sahibi ile değiştirebilirler. Ancak bu işlem kişiler Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalamadan önce yapılmak zorundadır. Sözleşme imzalayan kişiler becayiş hakkını kaybetmiş sayılırlar. Sözleşme imzalama dönemi içinde sözleşme imzalamayanların konut hakları kullanılmamış sayılır ve başvuru bedelleri sözleşme imzalama döneminden sonra kendilerine kesinti yapılmadan iade edilir.


13. Emekliler için satışa sunulan konutlarda belirli süreli ikamet zorunluluğu var mı?

İdaremizce satışa sunulan Alt Gelir Grubu Projelerinde; sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir. (Konutlar kiraya verilemez.)Alt Gelir Grubu Projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanların konutları borçları bitene kadar devredilememektedir.


14. Satış öncesi ön kayıt imkanı var mı?

Satış öncesi ön kayıt yapılmamaktadır.


15. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara sadece Bireysel Emeklilik ile emekli olan vatandaşlar başvuru yapabilir mi?

Hayır, yapamaz. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olma şartı aranmaktadır.




15 SORUDA EMEKLİLERİMİZİN TALEBİ İLE OLUŞTURULAN KONUT PROJELERİ


1. Emeklilere yönelik projeler nasıl geliştirilmektedir?

Kaymakamlıklara ve Belediyelere yapılan Emeklilere yönelik konut talepleri Valiliklere iletilir. 

Valilikler, kendilerine gelen diğer emekli konut talepleri ile birlikte tüm emekli konut taleplerini TOKİ’ye iletir. Valilikler tarafından önerilen ve TOKİ tarafından uygun görülen arsa/arsalar üzerinde gerekli çalışmalar başlatılır. Hazırlanan Proje albümlerine göre yaklaşık maliyetler çalışılarak yaklaşık ortalama tahmini konut fiyatları belirlenir. Belirlenen ve ilan edilen süreler içerisinde ilgili banka şubelerine emekliler tarafından başvurular yapılır. Yeterli başvuru olması halinde, proje ihale edilir.


2. Hangi ilde emeklilere yönelik konut satışının olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Web sayfamızdaki “ Emeklilere Özel” bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca “Talep Satış Teslim” bölümünden tüm konut satışlara ilişkin verilere ulaşabilirsiniz.


3. İstenilen her ilde emekliler tarafından konut alımı için başvuru yapılabilir mi?

İdaremizce emeklilere yönelik geliştirilen projelerde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmaktadır. İlgili projelerin başvuru/satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtilmektedir.


4. Sadece emeklilere yönelik geliştirilen projelerde hangi konut tipleri mevcuttur?

İdaremizce emeklilere yönelik geliştirilen projelerde, alt gelir grubu 2+1 konutlar yer almaktadır. Bu projelerde yer alacak konutların tipleri ise projeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Zaten, başvurular öncesi ilan edilen başvuru duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtilmektedir.


5. Emeklilerin başvuru yapabilmesi için Emekli Derneklerine üye olması gerekir mi?

Hayır, gerekmez. Başvuru için Emekli Derneklerine üyelik mecburiyeti bulunmamaktadır.


6. Geliştirilen projelere emekli başvuruları nereye ve ne zaman yapılabilir?

Başvurular sadece ilgili banka şubelerine, başvuru duyurularında ilan edilen süreler içerisinde yapılabilmektedir.


7. Başvuru esnasında hangi belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir?

Emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış emekli kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren “Belgeyi” ibraz etmesi yeterlidir.


8. Emekli eşlerin her ikisi de ayrı ayrı başvuru yapabilir mi?

Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Yani emekli eşlerden sadece biri başvuruda bulunabilir.


9. Adıma kayıtlı hisseli bir apartman dairem / müstakil konutum (satın alma ya da miras yoluyla intikal etmiş konut) var. Bu benim başvuru yapmama engel mi?

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına (18 yaşının altındaki çocuklar) ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekmektedir. Eşlerden biri üzerine dahi bağımsız bölüm / konut (hissesiz) bulunması halinde, eşlerden ikisi de başvuru yapamaz. Konutun eş ve velayet altındaki çocuklar dışında kalan 3. kişilerle hisseli olması halinde, eşlerden yalnızca biri başvuru yapabilir.


10. Üzerimde tapuya kayıtlı hiçbir gayrimenkul yok ama yüklü miktarda param var? nakit varlığım başvuru yapmaya engel teşkil eder mi?

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının aylık net gelirinin 3.200 TL’yi geçmemesi şartı (herhangi bir sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın) aranmakta olup; kişilerin para veya benzeri taşınabilir varlıklarının olması başvuruya engel teşkil etmemektedir.


11. Vefat eden emeklilerin dul veya yetimleri, emekliler için geliştirilen projelere başvurabilir mi?

Emekliler için geliştirilen projelere, emeklilerin bizzat kendilerinin başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Vefat eden emeklilerin yakınları, vefat eden emekli adına bu projelere başvuruda bulunamazlar. Ancak, vefat eden emeklinin eşi ya da diğer yakınları emekli ise, bu kişiler sadece kendileri adına başvuruda bulunabilirler.


12. Başvurular sonrasında hak sahipleri ve konutları nasıl belirleniyor? Belirlenen konutun büyüklüğü, katı, cephesi, fiyatı vb. sebeple istenilmemesi halinde neler yapılabilmektedir?

Yeterli başvuru sayısına ulaşan ve ihale edilen projelerde, belirli inşaat seviyelerine (yaklaşık%40) ulaşıldığında, başvuruda bulunanların noter huzurunda “Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme Kurası” çekilmektedir. Kura sonrası kişiler kendilerine çıkan konutu dilerlerse Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalama dönemi içerisinde ilan edilen banka şubesine gönderilen “Becayiş” dilekçesini doldurarak bir başka hak sahibi ile değiştirebilirler. Ancak bu işlem kişiler Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalamadan önce yapılmak zorundadır. Sözleşme imzalayan kişiler becayiş hakkını kaybetmiş sayılırlar. Sözleşme imzalama dönemi içinde sözleşme imzalamayanların konut hakları kullanılmamış sayılır ve başvuru bedelleri sözleşme imzalama döneminden sonra kendilerine kesinti yapılmadan iade edilir.


13. Emekliler için satışa sunulan konutlarda belirli süreli ikamet zorunluluğu var mı?

İdaremizce satışa sunulan Alt Gelir Grubu Projelerinde; sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir. (Konutlar kiraya verilemez.)Alt Gelir Grubu Projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanların konutları borçları bitene kadar devredilememektedir.


14. Satış öncesi ön kayıt imkanı var mı?

Satış öncesi ön kayıt yapılmamaktadır.


15. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara sadece Bireysel Emeklilik ile emekli olan vatandaşlar başvuru yapabilir mi?

Hayır, yapamaz. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olma şartı aranmaktadır.



Basın Bülteni


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


TOKİ, emekliye 3.200 lira gelir sınırı koydu TOKİ'nin, emeklilere 250 TL'ye varan taksit ve 240 aya varan vadelerle yapacağı konutların ayrıntısı ortaya çıkmaya başladı. 

Eşi ya da kendisi konut sahibi olanlar ile çocukları dahil aylık net geliri 3 bin 200 TL ve üzeri olan emekliler, bu uygulamadan yararlanamayacak. 

TOKİ Başkanı Ergün Turan, gelecek 8 yıl içinde 150 bine yakın emekliyi ev sahibi yapacaklarını belirterek, "TOKİ konut projelerinde, konut sahibi olmayan emeklilerimize yüzde 25 kontenjan ayrılıyor. Bunun yanı sıra, doğrudan emeklilerimizin talepleri ile yepyeni konut projeleri hayata geçiriliyor" dedi. 


Habertürk




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


TOKİ, önümüzdeki 8 yılda 150 bin emekliyi konut sahibi yapmayı planlıyor. Her projede emeklilere yüzde 25 kontenjan tanıyarak bu hedeflerine ulaşacaklarını söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Amacımız emeklilerimize İkinci Bahar'ı müjdelemek" dedi. TOKİ Başkanı Turan, dar gelirli grubu için geliştirdikleri konutlara emeklilerin başvurması için nelern yapması gerektiği konusuna da açıklık getirdi. 


Emekliler için ucuz konut çalışmalarını sürdüren TOKİ, başvuru şartları ve emekli vatandaşlarının hangi şartlarda konut edineceğiyle ilgili bilgi verdi. TOKİ Başkanı Ergün Turan, yaptıkları projelerdeki konutların yüzde 25'ini emeklilere ayıracaklarını belirtti. Turan, "Emeklilerimize uygun ödeme koşullarında 250 TL'den başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle konut sahibi olma imkanı sunuyoruz" dedi. 


EMEKLİDEN TALEP OLMALI 

"Doğrudan İdare Uygulaması" veya "Emeklilerin Talebi" ile konut projeleri yapıldığına dikkat çeken Turan, "Hedefimiz; gelecek 8 yıl içinde 150 bine yakın emeklimizi ev sahibi yaparak yüzlerini güldürmek, İkinci Bahar'ı müjdelemektir" değerlendirmesinde bulundu. 


HER PROJEDE % 25 KONTENJAN 

TOKİ'nin 81 ilde 3 bini aşkın şantiye ile hayata geçirdiği 700 bine yakın konut ve sosyal yaşam projesi içinde, emeklilere özgü özel uygulamalar başlattıklarına dikkat çeken Turan, şu bilgileri verdi: "İkinci Bahar Projesi ile TOKİ konut projelerinde, konut sahibi olmayan emeklilerimize yüzde 25 kontenjan ayırıyoruz. Mevcut üretimlerdeki yüzde 25 emekli kontenjanı uygulamasının yanı sıra, doğrudan emeklilerimizin talepleri ile yepyeni konut projeleri hayata geçiriyoruz. 240 aya varan uygun ödeme koşulları ile ekonomik ölçekte bütçelerini gözeten projeler geliştirdik." 


ŞARTLARI NELER? 

İstenilen her ilde emekliler tarafından konut alımı için başvuru yapılıp yapılmayacağı konusuna açıklık getiren Turan, şunları kaydetti: Başvuru için Emekli Derneklerine üyelik mecburiyeti bulunmamaktadır. Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Tüm satışlarımızda başvurular sadece ilgili Halk Bankası veya Ziraat Bankası şubelerine, satış duyurulannda ilan edilen süreler içerisinde yapılabilmektedir. Emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış emekli kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren 'Belgeyi' ibraz etmesi yeterlidir." 


Yeni Şafak


Geri Dön