26 / 04 / 2024

Emeklilikle ilgili kimsenin bilmediği hayati bilgi! 10 yılda emekli olunur mu? İşte cevabı...

Emeklilikle ilgili kimsenin bilmediği hayati bilgi! 10 yılda emekli olunur mu? İşte cevabı...

Prim günü yeterli olmayan kişiler, nasıl emekli olacaklarını merak ediyor. Sosyal güvenlik mevzuatı, daha az primle daha genç yaşta emekli olma hakkı tanıyor. İşte 10 yılda emekliliğe hak kazanmaya giden süreçle ilgili tüm detaylar...



5400 PRİM GÜNÜ DOLDURMA ŞARTI

30 Nisan 2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan 4/1-a (SSK), 4/1-b ( BAĞ-KUR) ve 4/1-c’liler (Emekli Sandığı) ise 5400 prim gününü doldurdukları tarihteki normal emeklilik yaşına 3 yıl ilave edilmek suretiyle kısmi aylık bağlatabilirler. Sigortalı çalışmaya bu dönemde başlamış olan tüm statülerdeki çalışanlar 5400 prim gününü 31 Aralık 2035 tarihine kadar doldurdukları takdirde kadınlar 61, erkekler 63 yaşında emekli edilir.

Tarım BAĞ-KUR’u ve isteğe bağlı sigorta kapsamındaki kişiler de BAĞ-KUR statüsüne tabidir. Örneğin ilk defa sigortalı çalışmaya 2014 yılında başlayan biri, 5400 prim gününü 31 Aralık 2035 tarihine kadar doldurması halinde 61 yaşını doldurduğunda emekli aylığı bağlatır. Bunun için hiç ara vermeden 2029 yılına kadar prim ödemesi gerekir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön