26 / 04 / 2024

Emeklilikle ilgili kimsenin bilmediği hayati bilgi! 10 yılda emekli olunur mu? İşte cevabı...

Emeklilikle ilgili kimsenin bilmediği hayati bilgi! 10 yılda emekli olunur mu? İşte cevabı...

Prim günü yeterli olmayan kişiler, nasıl emekli olacaklarını merak ediyor. Sosyal güvenlik mevzuatı, daha az primle daha genç yaşta emekli olma hakkı tanıyor. İşte 10 yılda emekliliğe hak kazanmaya giden süreçle ilgili tüm detaylar...



SİGORTA STATÜSÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre kamuoyunda 3600 prim günüyle (on tam yılı doldurarak) emeklilik olarak bilinen “kısmi emeklilik”, primleri normal emeklilik için yeterli olmayanlara daha az prim günüyle ama daha geç yaşta emekli olmaları için tanınan bir haktır. Kısmi emeklilik şartı, sigortalı olarak çalışmaya başlanan tarihe ve sigorta statüsüne göre değişmektedir.

ERKEK 60 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİYOR

Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan SSK’lılar 3600 prim günü ile kadın ise 58, erkek ise 60 yaşında kısmi emekli olabilir. Aynı dönemde çalışmaya başlayan BAĞ-KUR’lular 5400 prim günü ile kadın 56, erkek 58 yaşında kısmi emekli aylığı bağlatabilir.

9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk defa sigortalı çalışmaya başlayan SSK’lılar en az 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim gününü doldurarak kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurduğunda emekli olabilir. Bu dönemde çalışmaya başlayan BAĞ-KUR’lular ise sigortalılık süresi aranmaksızın 5400 prim gününü doldurmak koşuluyla kadın 60, erkek 62 yaşında emekli edilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön