25 / 04 / 2024

Emeklilikle ilgili kimsenin bilmediği hayati bilgi! 10 yılda emekli olunur mu? İşte cevabı...

Emeklilikle ilgili kimsenin bilmediği hayati bilgi! 10 yılda emekli olunur mu? İşte cevabı...

Prim günü yeterli olmayan kişiler, nasıl emekli olacaklarını merak ediyor. Sosyal güvenlik mevzuatı, daha az primle daha genç yaşta emekli olma hakkı tanıyor. İşte 10 yılda emekliliğe hak kazanmaya giden süreçle ilgili tüm detaylar...



TARIM BAĞ - KUR'LULAR DA BU KAPSAMA DAHİL Mİ?

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, vatandaşlardan gelen bazı soruları da cevaplandırdı. İşte o sorulardan bir kısmı... 

Öncelikle vatandaşa destekleriniz için teşekkür ederim. Karım Ekim 1974 doğumlu ve 01.06.1995 SSK girişli. 1995-1998 arasında 117 gün SSK primi mevcut.

Şubat 1999’ta doğan bir çocuğumuz var.

Aralık 2012 - Ocak 2022 arası 3529 gün Tarım BAĞ-KUR primi mevcut. Tarım BAĞ-KUR’u durdurduk. Şu an ödenmiş prim günü toplam 3646 gün.

Bu durumda:

1-Eşim 3600 günle sanırım 58 yaşında emekli olabilir ama benim sorum SSK’dan mı yoksa BAĞ-KUR’dan mı emekli olur?

2-Emekli maaşı bağlanmadan önce ya da sonra, benim vefatım halinde (SSK emeklisiyim) hem dul aylığı hem de kendi sigortalılığından dolayı emekli aylığı alabilir mi?

3- İki maaşı da alamaz diyorsanız, iki maaşı tam alabilmesi için ne yapılması gerekir?

4- 3600 günden ya da 5825 günden bağlanan emekli maaşlarında kabaca ne kadar fark olur? Yani 2800 gün daha prim ödemeye değer mi?

5-Eğer emekli maaşı bağlanmasını beklemek istemezse, ödenmiş primleri geri alabilir mi, ne zaman geri alabilir? (İsimsiz)

Sırayla cevaplamaya çalışalım;

1-Eşinizin son 2520 günlük primlerinin tamamı tarım BAĞ-KUR’u olarak ödendiğinden 3600 gün ile kısmi emeklilik hakkından yararlanamaz. Prim gününü 5400’e tamamlamak şartıyla 56 yaşında kısmi emekli aylığı bağlatabilir. SSK’dan emekli olabilmek için 1.5 yıl sigortalı olarak çalışması ve ayrıca doğum borçlanması yapması gerekir. Bu koşulları sağladığında da SSK’dan 58 yaşında emekli olabilir. Şu durumda eşinizin BAĞ-KUR’dan prim ödemeye devam ederek 5400 günü tamamlaması daha avantajlı olur.

2-Allah geçinden versin, vefatınız halinde eşinize size ödenen aylığın yüzde 50’si bağlanır. Eşinizden başka aylık alan olmazsa sizden bağlanan aylık oranı yüzde 75’e çıkartılır. Eşinize kendi sigortalılığından dolayı emekli aylığı bağlanırsa, kendi aylığının tamamını, dul aylığının ise yüzde 50’sini alır.

3-Emekli aylığı prim gün sayısına göre belirleniyor. Buna bağlı olarak da prim günü yüksek olana daha fazla aylık bağlanıyor. Ancak, şu anki gibi yüksek enflasyon ortamında en düşük emekli aylığını sürekli yükseltme ihtiyacı ortaya çıktığı için 3600 gün ile 5825 gün çalışan kişinin aylığı arasındaki fark her geçen gün kapanıyor. Eşiniz zaten 5400 günü doldurmak zorunda olduğu için aylığında bir fark olmayacaktır.

4- Eşiniz, 56 yaşına geldiğinde prim günü emekli olmaya yeterli değil ise toptan ödeme talebinde bulunabilir. Toptan ödemede yatırmış olduğu primlerin sadece 20 puanlık kısmı, yani malullük, yaşlılık, ölüm sigortası kapsamında ödenen primleri alabilir. Genel sağlık sigortası (GSS) için kesilen primleri alamaz. Her ne kadar primler tıpkı emekli aylığı bağlanırken olduğu gibi güncelleme katsayısı ile hesaplanarak ödense de toptan ödeme sırasında tabiri caizse kuşa döner.

 

 

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön