24 / 04 / 2024

Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı bu bölgeleri uçuracak!

Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı bu bölgeleri uçuracak!

Kasım 2016’da başlanan Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı açılmak için gün sayıyor. Hattın geçeceği bölgelerdeki emlak değerlerinde üç yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 40’a varan değer artışları söz konusu.



İstanbul'da kente değer katan metro ve tramvay hattı yatırımları sürüyor. Bunlardan birisi de Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı. Para'dan Okhan Şentürk'ün haberine göre, İstanbul’un Haliç hattmdaki yoğun trafiğe çözüm olarak geliştirilen ve inşasına Kasım 2016’da başlanan hat açılmak için gün sayıyor. Hattın geçeceği bölgelerdeki emlak değerlerinde üç yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 40’a varan değer artışları söz konusu.

153 milyon Euro’ya mal olan ve 10 kilometre uzunluğundaki Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı 14 istasyondan oluşacak. Eminönü otobüs durakları alanında yer alan Eminönü Istasyonu’ndan başlayacak hat güzergahı Küçükpazar, Cibali, Fener, Balat, Ayvansaray, Feshane, Eyüp-Teleferik, Eyüp Devlet Hastanesi, Silahtarağa İstasyonu ile Sakarya Mahallesi Istasyonu’na Haliç kıyısından geçerek, Alibeyköy Merkez, Alibeyköy Metro İstasyonu ile devam edip Alibeyköy Cep Otogarı Istasyonu’nda son bulacak. Hattın bu yılın sonunda hizmete açılması planlanıyor.


EYÜPSULTAN'IN DEĞERİ ARTTI

Günlük 114 bin yolcu kapasiteli hatta yolculuk süresi ise bir uçtan bir uca 35 dakika olacak. Fatih ve Eyüpsultan ilçelerinden geçen tramvay güzergahı; turizm bakımından çekim merkezi olan tarihi yarımada bölgesi ile işyerlerinin yoğun olduğu bölgeleri birbirine bağlayacak. Tramvayın hizmete alınmasıyla hem normal trafik hem de D-100 gibi ana arterlerde rahatlama sağlanacak. Özellikle Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı’na yakın bölgelerde bugünlerde ayrı bir hareketlilik yaşanıyor. Çünkü hattın, güzergahındaki mahallelerde konut fiyatlarını artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu bölgelerin başında da Eyüpsultan ilçesi geliyor. Tramvay hattı, Eyüpsultan’daki konut piyasasını da hareketlendirdi. Dijital gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın verilerine göre, semtteki konutların ortalama metrekare birim fiyatı 3 bin 735 TL, geri dönüş süresi 18 yıl. İlçenin Alibeyköy Mahallesi’nde ise 3 bin 616 TL olarak belirlendi. Alibeyköy Mahallesi’nde üç yılda konut fiyatlarında yüzde 26 oranında artış yaşandı.


MARKALI PROJELER REVAÇTA

İstanbul’un tarihi geçmişi içinde önemli bir yeri olan Eyüpsultan ilçesi, özellikle son 10 yıldır markalı konut geliştiricileri tarafından tercih edilen bir bölge haline geldi. Bölgedeki, markalı konut piyasasında yaklaşık 35 farklı firma faaliyet gösteriyor. Eyüpsultan ilçesinde faaliyet gösteren markalı konut üreticilerinden birisi olan Nef'in geçen yılın son aylarında satışa sunduğu Nef Ortayaka, 2020’nin ikinci yarısında tamamlanacak. Proje, toplam 520 bağımsız bölümden oluşuyor. Projede 1+1’den 3+1’e kadar farklı konut seçenekleri yer alıyor.
Ortadoğu Grup ise, Yeni Nesil Eyüp projesiyle bölgede boy gösteriyor. Toplam 222 konutun yer aldığı projede, 113 ile 150 metrekare aralığında 2+1 ve 3+1 ev seçenekleri mevcut. Farev Yapı da Farev Modern projesinde sona yaklaşıyor. Bu yılın sonunda teslim edilmesi planlanan projede büyüklükleri 55 metrekare ile 295 metrekare arasında değişen 1+1’den 6+1’e kadar çok sayıda daire seçeneği bulunuyor. Kuyaş, EK ve BRK Iş Ortaklığı ile hayata geçirilecek olan 593 konutluk Baharyaka Eyüpsultan ise lansman için gün sayıyor. Büyüklükleri 100 ile 300 metrekare arasında değişen 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelerin 2021’in son çeyreğinde teslim edilmesi planlanıyor. Ftaş Yapı ise Focus Eyüp projesini Nisan 2020’de teslim edecek. Toplam 170 bağımsız bölümden oluşan projede büyüklükleri 50 ile 135 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1, 3+1 daire seçenekleri yer alıyor.


Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı bu bölgeleri uçuracak!

"FİYATLAR ARTIŞ TRENDİNDE"

2015 yılından bu yana bölgedeki markalı konut fiyatlarında değer artışı görüldüğünü söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme, Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, bu değer artışında ulaşım projelerinin etkisinin büyük olduğunu vurguluyor. Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı Projesi ile Gayrettepe-Kemerburgaz-Yeni Havalimanı metro hattının bölgeye talebi artırdığını söyleyen Şehirli, Eyüp’te Haliç sahili boyunca özellikle yeni konutlarda fiyatların ciddi artış trendinde olduğuna dikkat çekiyor. 2017 sonunda inşaat çalışmaları başlayan tramvay hattının bu artışta önemli rol oynadığını belirten Şehirli, ilçe merkezinin yanında konut geliştiricilerinin tercih ettiği bir diğer bölgenin de Kemerburgaz-Göktürk olduğunu söylüyor. Şehirli sözlerini şöyle sürdürüyor: “A ve A+ gruba konut alternatifi sunan bölgede, villa, lüks konut, butik projeler bulunuyor. Metrekare birim değerleri ise projenin niteliğine göre 4.500 dolara kadar çıkabiliyor. Bölgedeki markalı konut projelerine bakıldığında fiyatların projelerin standartlarına göre metrekare bazında 6.000 ile 25.000 TL (KDV’den arındırılmış fiyatlardır) dolayında bir aralıkta değiştiği görülmektedir. 2019 ağırlıklı bölge ortalamasının ise metrekare olarak 11.000 TL olduğu belirlendi.”

Tramvayın geçtiği bölgelerdeki konut fiyatları

Bölgeler2016 değer aralığı(TL/m2)2019 değer aralığı(TL/m2)
Eyüp Merkez2.400-3.2003.200-4.400
Silahtarağa2.500-3.0002.800-3.500
Yeşilpınar2.200-2.8003.000-3.800
Alibeyköy2.400-3.0003.000-3.800
Sakarya2.500-3.2003.200-4.000
Ayvansaray2.600-3.4003.200-4.200

 

 

Peri Cansu OKYAY / TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı


“Eyüp büyük ilgi görüyor"


Yakın zamanda faaliyete geçmesi beklenen Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı Projesi ile diğer ulaşım hatlarına entegrasyonunun sağlanarak bölgeye olan ulaşımının çeşitlendirilmesi ve kentin önemli merkezlerine olan ulaşım sürelerinin azalması bekleniyor. Yeni açılan ve açılması planlanan ulaşım hatlarında, bölge gelişimine bağlı olarak artan talebi ve gayrimenkul değerlerindeki hareketliliği daha rahat görebiliyoruz. Ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesiyle ve bölgeye yapılan diğer yatırımlarla birlikte bölgenin çevresindeki iş merkezlerinin artması ve sanatsal-kültürel aktivite merkezlerinin yoğunluk kazanması, geçtiğimiz dönemlerde Eyüp bölgesini konut geliştiricileri tarafından da ilgi görür hale getirdi. Söz konusu tramvay hattı üzerinde yer alan markalı konut projelerinin ağırlıklı olarak, Alibeyköy bölgesinde yoğunlaşmakta olduğu görülüyor. Projenin niteliği, konumu, daire büyüklükleri, ulaşım imkanları gibi değişiklik gösteren etkenler çerçevesinde metrekare fiyatları 5.000 ile 8.000 TL aralığında değişiyor.


Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı bu bölgeleri uçuracak!

Hakan Erilkun/Emlak Uzmanı


Projenin başlangıcındaki heyecan, bitimindeki dönemde kendini devam ettiremedi. Çünkü tramvay hattı bu hattaki emlak değerlerini en az yüzde 30 artırabilecekken kredi faizlerinin yüksek olduğu döneme denk geldiği için bu etki sınırlı kaldı. Bu nedenle bölgede emlak fiyatlarına etkisi beklendiği kadar olmasa da satılıklarda maksimum yüzde 10'luk yükselişi beraberinde getirdi. Piyasa koşullarının, yani faiz oranının daha normal bir hal almasıyla beraber bu hattaki emlak fiyatlarında yüzde 20 artış bekliyoruz. Bölgede 3+1 gayrimenkul sayısı alan darlığı nedeniyle az ve daha kıymetli. Çoğunluğu 2+1 büyüklükte olan konutlardakonusu.

 

Bahariye Adaları kime ait?

Bizans dönemindeki gravürlerde sıklıkla karşılaşılan ve Kosmidion olarak anılan Haliç’teki adacıklara, Osmanlı döneminde Bahariye Adaları adı verildi. Günümüzdeyse bu adacıklar daha çok Haliç Adaları olarak anılmakta. Adalar, Haliç'in batı uçlarında, Eyüp ve Silahtarağa semtleri arasında, Haliç Kongre Merkezi ve İnsan ve Medeniyet Hareketi tarafından kullanılan Bahariye Mevlevihanesi bitişiğinde yer alan iki küçük adacıktan oluşuyor. Adalar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Haliç'in temizlenme projesi kapsamında 1996’da çay bahçesi yapma girişimi karşısında kamulaştırmaya takılmıştı. Bazılarının belediyeye ait olduğu ortaya çıkan adacıklardan birinin adresleri ve çoğunun soyadının bile belli olmadığı 37 kişi ve kuruluşa ait olması nedeniyle proje rafa kalktı.
Bu adalardan birinin 37 sahibi kayıtlarda şu isimlerden oluşuyor:

- Eyüp'te 73 pafta 24 ada 4 parsel, 4 bin 654 metrekare sazlık alan: İbrahim Ayad, Adil Ayad, Fazıla, Rukiye ilhami, Mehveş, Emine, Bezme, İbrahim, Tevhide, Mahmut, Mehmet Ali Ayad, Fatma, Azize, Zeynep Nazlı, Ali Fazıl, Ahmet Hüsammettin, Zehra, Ali Kamil, Mehmet Ali, Haydar Şinasi, Ülfet, Mehmet Ali, Bedia, Fazıl, Abdülmecit Vakfı.
- 73 pafta, 24 ada, 1 parsel 12 bin 121 metrekare sazlık alan: İbrahim Çehreli, Süleyman Çehreli, Mehmet Halit, Nuri.
- 73 pafta 24 ada 3 parsel 4 bin 438 metrekare sazlık alan: Şah Sultan Dergahı Vakfı.
- 73 pafta 24 ada, 5 parsel, 2 bin 699 metrekare sazlık alan: Süleyman Çehreli, İbrahim Çehreli, Emine Hepter Özenek,
Salha Şevki Bedir, Abdülvehap Semih Çelikkanat, Şerife Hatice, Merzuka, Mevhibe Çelikkanat, Hatice Nevhayat Bucak.

 

Eminönü Alibeyköy Tramvay Hattı ne zaman açılacak?

Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı için altyapı çalışması!


Geri Dön