29 / 03 / 2024

Emlak alım satım döner sermaye bedeli 2015!

Emlak alım satım döner sermaye bedeli 2015!

Taşınmaz malların devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda yapılan bu emlak alım satım işlemi için tarafların belli oranlarda harç ödemeleri gerekiyor. Peki, emlak alım satım döner sermaye bedeli 2015 ne kadar?



Emlak alım satım döner sermaye bedeli 2015!

Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda yapılan bu emlak alım satım işlemi için tarafların belli oranlarda harç ödemeleri gerekiyor.


Emlak alım satım harcı, taşınmaz malın değeri üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu harcı hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödemek ile mükellef oluyor. 


Tapuda yapılan işlemden sonra, daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde ceza uygulanıyor.


Bu gibi hallerde aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor.


Ayrıca; Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. 


Ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri, tapu müdürlüğü tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor. Ayrıca tapu döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor.


Emlak alım satım döner sermaye bedeli 2015 ne kadar?

İşletmeden işletmeye değişmek ile birlikte, 2014 yılında Döner Sermaye Hizmet Bedeli 75,00 TL olarak tahsil edilmişti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.


Emlak alım satım döner sermaye bedeli yalnız alıcı tarafından ödeniyor.



Emlak komisyonu tarifesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön