20 / 04 / 2024

Emlak komisyonu tarifesi 2015!

Emlak komisyonu tarifesi 2015!

Emlakçılar alım satım ve kiralama gibi işlemlerde aracılık yapıyor. Emlakçı, tarafların anlaşması ve alım-satım/kiralama işleminin gerçekleşmesi halinde emlak komisyonu talep edebiliyor. İşte emlak komisyonu tarifesi 2015...



Emlak komisyonu tarifesi 2015!

Emlakçılar taşınmaz mallar için yapılacak alım satım ve kiralama gibi işlemlerde aracılık yapıyor. Bu süreçte emlakçıların bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor.


Emlakçılar sözleşmesiz hizmet veremiyor. Emlak Komisyoncusu, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda oluyor.


Kiralama ya da alım satım gibi işler için anlaşma sağlanmadan ücret talebinde de bulunamıyor. Ayrıca emlak komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor.


Ancak tarafların anlaşması ve alım-satım/kiralama işleminin gerçekleşmesi halinde emlak komisyonu talep edebiliyor. Ödenecek ücret, belirlenmemişse tarifeye, tarife yoksa teamüle göre hesaplanıyor. Emlak komisyonu tarifesi 2015 aşağıda yer alıyor:


Emlak komisyonu tarifesi 2015..

ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV


KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV


Emlakçı yer gösterme ücreti ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön