24 / 04 / 2024

Emlakçı yer gösterme ücreti ödenir mi?

Emlakçı yer gösterme ücreti ödenir mi?

Emlakçılar; emlak alım-satımı, kiralaması gibi işlerle mal sahibi ile müşteriyi bir araya getiriyor. Bu süreçte müşteri ile yer gösterme sözleşmesi imzalanıyor. Peki, emlakçı yer gösterme ücreti ödenir mi?



Emlakçı yer gösterme ücreti ödenir mi?

Emlakçılar; emlak alım-satımı, kiralaması gibi işlerle mal sahibi ile müşteriyi bir araya getiriyor. Bu süreçte mal sahipleri; kısa sürede taşınmazları ile ilgili istedikleri işlem daha hızlı bir şekilde yaparken; müşteriler de istedikleri gibi bir taşınmazı daha hızlı bir şekilde bulabiliyor.


Bu süreçte, emlakçılar kendilerine müracaat eden müşterilere elindeki taşınmazları gösteriyor. Anlaşma sağlanması halinde komisyon sözleşmesi imzalanıyor. Peki, bu aşamada emlakçı yer gösterme ücreti ödenir mi?


İleride çıkabilecek problemlere karşı önlem almak için imzalanan Emlak yer gösterme belgesi ile hangi müşteriye, hangi daire veya işyerinin gösterildiğinin kaydını tutuluyor.


Ancak emlakçının kanunen yer gösterme parası istemeye hakkı bulunmuyor. Emlakçı yalnız anlaşma sağlanması durumunda komisyon isteme hakkına sahip oluyor.


Emlakçı komisyonu 2015

ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV


KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV


Not:

- Emlak Komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamaz.


- Emlak Komisyoncusu, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorundadır. Sözleşmesiz hizmet veremez.



Emlakçı yer gösterme tutanağı örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön