20 / 04 / 2024

Emlak GYO Avrupa halka arz tarihine de girdi!

Emlak GYO Avrupa halka arz tarihine de girdi!

Emlak Konut GYO'nun 1,3 milyar lira nominal değerli hisselerinin ikincil halka arzına 2,3 kat talep geldi. Yerli yatırımcılar 4 kat, yabancılar ise 2 kat fazla talep gösterdi...



Emlak Konut GYO'nun yeni projelerin ve arsa alımlarının finansmanı için gerçekleştirdiği ve şirketin sermayesinin yüzde 25.66'sına denk gelen ikincil halka arzında hisse başına fiyat 2.50 lira, halka arzın büyüklüğü ise 1.6 milyar dolar (3.25 milyar lira) oldu. Fiyat aralığı 2.50-2.80 TL olarak belirlenen halka arza toplam 2.3 kat talep geldi. Halka arz sonrası şirketin halka açıklık oranı yüzde 50.65'e yükseldi. Emlak Konut GYO'nun ikincil halka arzında sermaye artırımı yoluyla halka arz edilen 1.3 milyar TL nominal değerli payların tamamı satılırken, halka arza 20 farklı ülkeden 100'ün üzerinde yatırımcı ilgi gösterdi. Söz konusu halka arz TL bazında borsa tarihinin ikinci, dolar bazında üçüncü en büyük arzı olarak kayıtlara geçti. Emlak Konut hisseleri yarın yeniden işleme açılacak. Borsa tarihinin TL bazında rekor arzı ise 4.51 milyar TL ile Halkbank'ın bundan tam bir sene önce yapılan ikincil arzıydı.


Yerliden 4 kat talep Emlak Konut GYO'nun ödenmiş sermayesini 3 milyar 800 milyon TL'ye çıkartmaya yönelik ikincil halka arzında talep toplama süreci 8 Kasım'da sona erdi. 6 Kasım'da başlayan 3 günlük talep toplama sürecinde fiyat aralığı 2.50-2.80 TL seviyesinde belirlenirken, hisselere yatırımcılar yoğun talep gösterdi. Nihai halka arz fiyatı pay başına 2.50 TL olarak belirlendi. 


50 yeni fon getirdi Halka arz edilen hisselerin yüzde 80'i yurtdışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 10'u yurtiçi bireysel yatırımcılara ve kalan yüzde 10'u ise yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Toplamda 104 farklı yabancı yatırımcıdan yaklaşık 2.5 milyar dolarlık (5.12 müyarTL) talep geldi. 


104 yabancı fonun 50'si Türkiye'de ilk defa halka arza iştirak etti. Yerli yatırımcılara ayrılan 320 milyon dolarlık kısma da tahsis edilenin 3.8 katı kadar talep geldiği belirlendi. Yabancı yatırımcılara ayrılan arzın 2 kat fazlası kadar talep gelirken, yabancıların yüzde 49'u ABD, yüzde 29'u ise İngiltere'den geldi. 


Coğrafi olarak bakıldığında ise Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Orta Doğu, Güney Afrika, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve Singapur gibi toplam 20 değişik coğrafyadan yabancı yatınmcüar talepte bulundu. 

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Emlak Konut'un ikincil halka arzının Türkiye'nin bugüne kadar sermaye artırımı yoluyla yapılmış en büyük halka arzı olduğunu belirtti. Kurum, "Dünya ölçeğinde bakıldığında ise bu yü Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı olmakla birlikte son 5 yılda Avrupa'da gayrimenkul sektöründe gerMurat Kurum, basın toplantısında ABD'li büyük bir yabancı kurumsal yatırımcıdan gelen mektubu da paylaştı. 


Mektupta özetle bu ifadelere yer verildi: "Emlak Konut ile ortaklık ilişkisine gireceğimiz için çok heyecanlıyız. Nisan 2013'te Emlak Konutu ofisinde ziyaret ettiğimizden beri, iş modeli, kamu stratejisi doğrultusundaki vizyonu ve hedefleri konusunda çok heyecanlıyız. Kuvvetli bir Emlak Konut, şehir planlamasında ve konut üretiminde global liderlerden biri olacaktır. Bunun sonucu yatırımın gayri safi milli hasılaya oranının artması, Emlak Konuta çok önemli bir misyon vermektedir. Biz Türkiye'nin makro hikayesine çok inanıyoruz ve Emlak Konut'a yatırım yaparak aslında size, üst yönetime yatırım yapmış oluyoruz. Biz, hissedarlarına tam güven veren ve iş planını kusursuz şekilde uygulayan üst yönetim ve yetkili yönetim kurulu olan şirketlere yatırımlar yapmayı seven bir kurumuz, siz de bu kategoride en ön sıradasınız." "ABD'li yatırımcıdan güven mektubu çekleşen ve sermaye artırımı yoluyla yapılan en büyük halka arzdır" şeklinde konuştu. 

Kurum, şirketin satış cirosunun eylül ayı itibariyle 4.3 milyar liraya ulaştığını, net karının ise 886 milyon lirayı aştığını kaydetti. 

Yeni arsa alabiliriz Emlak Konut Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Ekmen, şirketin halka arzdan gelecek 3.25 milyar liraya ek olarak 1.5 milyar liraya yakın nakdi olduğunu belirterek, "Yine hiçbir iş yapmasak önümüzdeki yıllarda gelecek 3.5 milyar TL paramız var. Bu da toplamda 9-10 milyar TL para yapıyor. Bu para ile üç katı değerinde arsa alabiliyorsunuz. Bu da 20-30 milyar TL'lik bir bütçe ve arsa stokunu alabilirsiniz anlamına geliyor... 


Çok kısa zamanda çok ciddi arsalar alacağız" dedi. Cuma günü ABD istihdam verisi ile Borsa'da yaşanan düşüşün arza olan etkisinin sorulması üzerine Merrill Lynch Yatırım Bankası CEO'su Elif Bilgili "Talebi azaltan da oldu, artan da oldu. Ama halka arzın genelinde bir etkilenme olmadı. Böyle bir talebin gelmesi Türkiye'ye ve Emlak Konut'a duyulan güveni gösteriyor" dedi. 



Dünya Gazetesi 


Geri Dön