29 / 03 / 2024

Emlak komisyonu nasıl hesaplanır?

Emlak komisyonu nasıl hesaplanır?

Emlakçıların faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödeniyor. Peki, emlakçıya ne kadar komisyon ödenir? Emlak komisyonu nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..



Emlak komisyonu nasıl hesaplanır?

Emlak komisyonu, taşınmaz malların alım satım ve kiralama işlemlerinin emlakçı aracılığı ile yapılması halinde ödeniyor. Bunun için taraflar arasında emlak komisyon sözleşmesi imzalanıyor.


Kanunda simsarlık sözleşmesi olarak anlatılan emlak komisyon sözleşmesi; "Simsarın taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması hâlinde ücrete hak kazandığı sözleşmedir." şeklinde tanımlanıyor.


Emlakçı ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanıyor. Emlakçıların faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödeniyor.

 

Komisyon sözleşmesinde emlakçının yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, emlakçının faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödeniyor. Peki, emlak komisyonu nasıl hesaplanır?


Ücret, belirlenmemişse tarifeye, tarife yoksa teamüle göre ödenir. 2015 yılında uygulanan emlakçı komisyon tarifesi ise şu şekilde;


ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV



Emlakçı satış komisyonu ne kadardır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön