25 / 04 / 2024

Emlak Konut ile TOKİ protokol imzaladı!

Emlak Konut ile TOKİ protokol imzaladı!

TOKİ’nin sahip olduğu arazileri ihalesiz alıp müteahhitlere gelir paylaşımı yolu ile ihale eden Emlak Konut yöntem değişikliğine gitti. Artık sadece alıcı değil aracı da olacak...



Gayrimenkul piyasasındaki yavaşlama ile sektördeki dengelerde değişime uğradı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, geçtiğimiz 15 yıl içinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na ait (TOKİ) milyonlarca metrekare araziyi düşük bedellerle ihalesiz satın alıp özel sektöre ihale ediyordu.

İhale için yüzde 15

Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre, Emlak Konut GYO ile  TOKİ  arasında geçen hafta sonu protokol imzaladı. Protokolde yer alan bilgilere göre, bundan böyle TOKİ mülkiyetinde yer alan taşınmazlar, Emlak Konut tarafından satın alınmak yerine “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” yöntemi ile ihale edilecek. Arazi üzerinde geliştirilecek projelerden elde edilecek gelirin yüzde 85'ini TOKİ, yüzde 15'ini ise Emlak Konut alacak.
TOKİ, geçtiğimiz senelerde elindeki arazileri imar plan tadilatı yapıp “kupon” hale getirerek ihale düzenlemeden Emlak Konut'a makul fiyatlarla satıyordu.

Şirket, ilgili taşınmazları “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” başka firmalara ihale ediyor ya da kendi proje geliştirip taahhüt hizmeti alıyordu. Yapılan ihaleler sonucunda Emlak Konut'un arsa sahibi olarak elde ettiği gelirle TOKİ'ye ödenen bedel arasındaki farkla devletin denetim elemanlarının da dikkatini çekmişti.

Sayıştay denetçileri yazdıkları raporlarda arazilerin kısa sürede önemi değer artışı yaşadığının altını çizerek, TOKİ'nin arazilerini piyasa değerinin altında Emlak Konut'a satıldığını örneklerle ifade ederek uyarıda bulunmuştu. TOKİ iştiraki Emlak Konut'un yüzde 50.66'sının özel şahıs ve şirketlere ait olduğunu anımsatan Sayıştay denetçileri, Emlak Konut'un düzenlediği ihalelerle kısa sürede önemli kârlar elde ettiğine işaret edip bu durumun kamu dışındaki diğer hissedarlara milyonlarca liralık avantaj sağladığını ifade etmişti. TOKİ'nin ihale sistemini bu sebeple gözden geçirmesi gerektiğini belirten Sayıştay, arsa ve arazilerin, gelir paylaşımlı projeler ve tüm alıcıların katılabildiği rekabete açık  artırma yöntemi ile satılması önerisinde bulunmuştu. Ancak TOKİ, Sayıştay'ın bu uyarılarını dikkate almayarak ihale düzenlemeden ederinin altında bir bedelle Emlak Konut GYO'ya arsa satmayı sürdürmüştü.

Emlak Konut, arsa satışı gelirinin yüzde 85'ini TOKİ'ye verecek!


Geri Dön