19 / 04 / 2024

Emlak Konut Kayabaşı 5. Etap arsası Tahincioğlu-Nida İnşaat'ın!

Emlak Konut Kayabaşı 5. Etap arsası Tahincioğlu-Nida İnşaat'ın!

Emlak Konut’un iptal ettiği Kayabaşı 5. etap ihalesinin ikincisinde teklif 1 milyar 72 milyon lira oldu. Arsa fiyatı 68 milyon lira azalıp 407 milyona, Emlak Konut’un payı da yüzde 38’e indi



Emlak Konut GYO’nun fiyatı yüksek bulup iptal ettiği Kayabaşı 5. etap arsasının ikinci ihalesinde verilen teklif, makul karşılandı. İlk ihaleyi 1 milyar 32 milyon lira toplam satış geliri üzerinden yüzde 46.10 pay yani 475 milyon 752 bin lira teklif veren Yıldızlar-HKM ortaklığı kazanmış, bu ihale sektörden gelen ‘Metrekare fiyatlarını çok yükseltti’ eleştirisi nedeniyle iptal edilmişti.


Fiyatın düşmesi beklenen ikinci ihalede arsa fiyatı ve Emlak Konut’a ayrılan pay azaldı. Tahincioğlu-Nida İnşaat 1 milyar 72 milyon 600 bin satış toplam geliri üzerinden yüzde 38 arsa payı yani 407 milyon 588 bin liralık teklifle kazandı. İptal edilen ilk ihaleye göre satış gelir hedefi 50 milyon lira arttı, Emlak Konut’un alacağı pay ise 68 milyon lira azaldı.


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, arsa payının yüzde 46’dan yüzde 38’e düştügüne dikkati çekerek, “Bir konutun fiyatını arsa ve inşaat maliyeti belirler. Arsa fiyatında yüzde 20 düşüş var, birim maliyet sabit kalıyor. Buna göre ilk ihaledeki fiyata göre yüzde 15 azalış var. Bu projede fiyatlar Kayabaşı bölge fiyatlarına yakın bir seviyeden başlayacak” değerlendirmesini yaptı.


Fiyat artışına ‘Dur’ deriz


Arsanın ilk ihalesinde metrekare fiyatlarının ortalama 6 bin lira seviyesine çekeceği için çok tartışılmıştı. Bölgede şu anda orta gelir grubuna yönelik konutlar inşa ediliyorken, bu fiyatlar bölgede üst gelir grubuna yönelik fiyatların ortaya çıkmasına neden olacaktı. Emlak Konut GYO da bir ilki gerçekleştirerek, yüksek teklifin geldiği ihaleyi iptal etmişti. Kurum, “Fiyatlar bir anda birden üçe atlarsa, buna dur deriz. Her şeyin ayağı yere basarak olmasını, fiyatların adım adım ilerlemesini istiyoruz. Kayabaşı ileride bu fiyatların üzerine de çıkacaktır ancak bunun kademe kademe olması gerekiyor” demişti.


Kent’ten sonra gayrimenkule yöneldi


- Kent Gıda’nın tamamını Cadburry Schweppes’e sattıktan sonra bünyesindeki inşaat, üretim, enerji ve hizmet sektörlerine odaklanan Tahincioğlu, holding içinde gayrimenkulün payını artırmak için harekete geçti.


- Bugüne kadar Paladium Tower, Nidakule Göztepe gibi projeleri tamamlayan Tahincioğlu, Nidakule Ataşehir, Nidapark Beşiktaş ve Nidapark Seyrantepe projelerini yürütüyor.


- Son dönemde düzenlenen Emlak Konut GYO ihalelerinde yer alan Tahincioğlu, çıkışını İstinye arsasıyla yaptı. 158 dönümlük İstinye arazisi için yapılan ihalede en yüksek teklifi 3.6 milyar lira ciro üzerinden 1.8 milyar liralık rekor idare payıyla Tahincioğlu-Nida ortaklığı verdi.


- Ardından Seyrantepe’de düzenlenen ihaleye girdi. Burada ilk oturumda en yüksek teklifi verdi ancak bu ihaleyi geçtiğimiz günlerde Gül Proje İnşaat-Gül İnşaat kazandı.


- Kayabaşı 5. etap ihalesinin ilkine katılmayan Tahincioğlu-Nida ortaklığı, ikinci ihalede yerini aldı ve kazandı.



Vatan 


Geri Dön