19 / 04 / 2024

Emlak Konut'ta hedef 250 bin bağımsız bölüm!

Emlak Konut'ta hedef 250 bin bağımsız bölüm!

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Yeni Birlik Gazetesi'ne röportaj verdi. Kurum: "Hedefimiz ise 2023 yılına kadar toplamda 250 bin bağımsız bölümü projelendirmek." dedi.



Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Yeni Birlik Gazetesi'ne röportaj verdi.


Türkiye’de daha ne kadar konuta ihtiyaç var? Siz ne kadarını karşılamayı hedefliyorsunuz?


Ülkemizde sadece nüfus artışına bağlı olarak yıllık yaklaşık 600 bin konutun üretilmesi gerekiyor. Ama başta da belirttiğim gibi bu sadece nüfus artışından doğan konut ihtiyacı miktarı.


Bunun yanında, kırsaldan kentlere doğru hala bir hareket olduğu gerçeğini göz ardı etmememiz gerekiyor. Belki de tüm bu etkenlerden en önemlisi ülkemizin riskli yapı stoku.Tüm ülkedeki konut stokunun yaklaşık yüzde 40-45’inin depreme karşı riskli olduğu da dikkate alındığında yıllık yaklaşık 1 milyon yeni konutun üretilmesi bir zorunluluk. Bizim gerçekleştirdiğimiz satışlara baktığımızda yıllık 10 bin ila 15 bin konut arasında değişen bir satış potansiyelimizin olduğu görülüyor. Hedefimiz ise 2023 yılına kadar toplamda 250 bin bağımsız bölümü projelendirmek.


Bugün itibarıyla portföyünüzde kaç metrekarelik arsa mevcut? 2016 arsa alımı için nasıl bir yıl oldu sizin açınızdan?


2016 yılı başında, yıl içinde yaklaşık 1,5 milyar TL ile 2 milyar TL arasında arsa alımı yapabileceğimizi belirtmiştik. Fakat yılın ilk yarısında, önümüze güzel bir fırsat çıktı. TOKİ’nin arsa portföyüne geçen ve tamamı İstanbul’un önemli noktalarında olan yaklaşık 2,3 milyar TL değerindeki arsaları şirketimiz portföyüne dahil ettik.


Bu gerçekleştirdiğimiz arsa alımıyla birlikte arsa portföyümüzün değeri yaklaşık olarak 5,5 milyarTL ye ulaştı. Portföyün alan olarak büyüklüğü ise yaklaşık 10,5 milyon metrekare.


Bir konut yapmadan önce nelere dikkat ediyorsunuz? Hangi araştırmalar yapılıyor bölgede?


Özellikle İstanbul’da, yoğun talep nedeniyle, bulabildiğimiz büyük ölçekli her arsayı değerlendirmeye çalışıyoruz.


Anadolu Yakası veya Avrupa Yakası diye bir ayırım yapmıyoruz. Anadolu’daki arsa seçimlerimize gelince, şehir merkezi konumundaki bölgelerde arsa bulabildiğimiz takdirde ve yapılan fizibilite çalışması sonrasında arsanın şirketimiz için karlı bir proje olacağına kanaat getirirsek arsa alımını tercih ediyoruz.


Planlanan kentsel dönüşüm projelerinizden bahsedebilir misiniz?


Bildiğiniz gibi İstanbul ili, Esenler ilçesi, Havaalanı Mahallesi’nde 2012 yılında Çevre ve Şehirçilik Bakanlığımız, Esenler Belediyesi ile şirketimiz işbirliğinde başlatılan kentsel dönüşüm projesinde hak sahipleri için ürettiğimiz konutlar bu yıl içinde tamamlanmıştır.


Hali hazırda  Ankara  ili, Çankaya İlçesi, Mühye Gecekondu önleme bölgesinde Toplu Konut İdaremiz ile birlikte Kentsel Dönüşüm Projesi yürütmekteyiz bu alanda şirketimizce belirlenen yaklaşık 450 hak sahibine, yerinde olmak üzere yaptıracağımız nitelikli konutlardan verilmesi amaçlanmıştır. Bunun haricinde ilgili idarelerimiz ile işbirliği halinde yaptığımız kentsel dönüşüm projelerinde amacımız sadece yapıların fiziki anlamda dönüşümü değil vatandaşımızın ihtiyacı olan okul, park, sağlık alanları gibi donatı alanlarını da inşa ederek yaşam kalitesi yüksek mekanlar oluşturmaktır.


Kentsel dönüşümün bir de çevre faktörü var. Geleceğe sağlıklı bir çevre bırakmak için aldığınız önlemler neler?


Geliştirdiğimiz tüm projeler, uygulamaya koyulan yönetmeliklere uygun olarak, gerekli ses ve ısı izolasyon gereksinimlerini içermekte. Bu açıdan bakıldığında, dünyamızda çevre açısından büyük önem taşıyan enerjinin verimli kullanımı konusunda üzerimize düşeni yaptığımızı, bundan sonra da gelişmekte olan teknolojinin getirdiği tüm yenilikleri projelerimizde kullanarak, çevreye daha duyarlı olacağımızı ifade edebilirim.


Anadolu’ya Emlak Konut kalitesini taşımak için başlattığınız çalışmalar başlattınız. Bunlardan biri de Konya oldu, diğer şehirlerdeki projeler hakkında bilgi alabilir miyiz?


Konya’dan önce Nevşehir, Denizli ve Niğde’de bu sene yeni geliştirdiğimiz 3 ayrı projemiz oldu. Her üç projemizde de ilgi ve satış açısından çok olumlu sonuçlar aldık. Hatta Nevşehir’de geliştirdiğimiz projede neredeyse konutların tamamı satılmış durumda. Denizli projemiz de beklediğimiz gibi gayet güzel bir satış performansı gösteriyor. Niğde projemiz ise yeni satışa sunulmuş olup, bu projelerde elde ettiğimiz sonuçlar şirketimiz için Anadolu’da geliştirilecek yeni projelere bakışımızı olumlu yönde etkiledi. Temaşehir Konya projemizde başarılı olacağına emin olduğumuz projelerimizden biri.


Nitekim ilk gelen satış verileri de bizim bu yöndeki beklentilerimizi destekler nitelikte.


“HER KESİME YÖNELİK PROJELER GELİŞTİRMEK HEDEFLERİMİZDEN BİRİDİR”


Türkiye çapında orta gelirli aileler için yaptığınız projeler devam edecek mi? Düşük gelir kategorisinde de yer alacak mısınız?


Orta gelirli ailelere yönelik projelerimize kesinlikle devam edeceğiz. Bizim hitap ettiğimiz müşteri segmenti gittikçe büyüyen, gelişen ve konut ihtiyacının ciddi anlamda hissedildiği bir segmenti oluşturuyor. Dolayısıyla Emlak Konut olarak orta ve orta-üst gelir gurubuna yönelik proje geliştirmek şirketimizin her zaman önceliği olacaktır. Bununla beraber vatandaşlar tarafından yoğun konut ihtiyacı bulunan her bölgede her kesime yönelik projeler geliştirilmesi de Emlak Konut’un hedeflerinden biridir.


TÜFE’li satış kampanyası gibi ses getiren bir kampanya olacak mı yakın vadede?


Bahsettiğiniz ‘Ülkemizin Yarınlarına Güveniyoruz ‘kampanyası kotasını doldurmayan projelerimizde 31.12.2016 tarihine kadar uzatıldı. Söz konusu kampanyamıza ilgi hala devam etmekte.


Ayrıca, Eylül sonu itibarıyla sona eren borç bakiyelerini kapatan alıcılarımıza yüzde 20 indirim kampanyası da yoğun ilgi gören bir diğer kampanyamızdı.


Ayrıca bu yıl sonuna kadar TÜFE’li satış yöntemiyle Gebze Emlak Konutları 3. Etap ve Ankara Çankaya Mühye bölgelerinde, satışlar cazip ödeme koşullarıyla vatandaşlarımıza sunulacaktır.


Yenibirlik


Geri Dön