25 / 04 / 2024

Emlak piyasasında eğitim hareketliliği başladı!

Emlak piyasasında eğitim hareketliliği başladı!

Yüz yüze eğitimin başlayacağının açıklamasıyla beraber kira fiyatları aniden tavan yaptı. Kiracılar kiralık ev bulmakta zorluk çekiyor. Peki Türkiye genelinde kira fiyatlarında son durum ne? İşte detaylar...



Önceki gün Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yeni eğitim öğretim yılıyla beraber üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacağını açıkladı.  Ntvcom'dan Ayşe Çınar'ın haberine göre; üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacağı yeni kesinleşse de özellikle 'öğrenci şehri' olarak bilinen birçok kentte kira fiyatlar hızla arttı. 

2020 senesinin Mart ayında corona virüs vakalarının artmasıyla öğrenciler evlerine dönüş yapmaya başladı ve çok sayıda ev boş kaldı. Henüz YKS tercih sonuçları açıklanmadığı için öğrencilerin ev ve yurt aramaya başlamasa da emlak piyasasında hareketlilik başladı. 

Emlak piyasasında eğitim hareketliliği başladı!

Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik yaptığı açıklamada yaklaşık 70 bin öğrencinin eğitim gördüğü kentte kira fiyatlarının yüzde 40 yükseldiğini söyledi. Peki diğer şehirlerde durum nasıl?

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu ve Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam, kendi illerindeki son durum hakkında bilgi verdi. 

Emlak piyasasında eğitim hareketliliği başladı!

Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, burada diğer şehirlerdeki kadar büyük bir artış olmasa da fiyatlarda yüzde 20-25 civarında bir artış kaydedildiğini belirtti. Hacıoğlu, "Tabii bu artışın tek sebebi aslında yüz yüze eğitim değil. Pandemi olduğu için yeni konut yapılmadı. Suriyeliler, Afganlar gibi mültecilerin de kiralık evlere talep göstermesi nedeniyle ev sahipleri kiraları artırdı" dedi.

İzmir neredeyse yüzde 50 arttı

30 Ekim 2020'de İzmir'de meydana gelen deprem sebebiyle birçok vatandaşın kiralık evleri tercih ettiğini belirten  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, "Evleri yıkılan insanların evlerinin yapılması en az 2-3 yıllık bir süre. Bu nedenle burada sektör hareketlenince, kiralarda yaklaşık yüzde 50 kadar artış oldu" açıklamasında bulundu. 

Evleri yıkılan bölgelerdeki vatandaşların eşyaları olmadığı için genellikle 1 artı 1 evleri tercih ettiğini söyleyen Güleroğlu, "İzmir'de 9 tane üniversite var. Yaklaşık 500 bin belki de daha fazla öğrenci gelecek buraya. Bu evlere talep daha da artacak. Daha önce en fazla 1.100 lira olan evler şu an 1.700-1.800'den başlıyor. Özellikle okul bölgelerindeki öğrenci evleri bu durumda" şeklinde konuştu.

Uzaktan eğitim ve evden çalışma nedeniyle sayfiye yerlerinde evi olan insanların oralarda ev almaya başladıklarının da altını çizen Güleroğlu, özellikle Çeşme, Alaçatı gibi bölgelerde aylık ev kirasının 30-35 bin liraya kadar çıktığını söyledi. 

Aileler yurtları tercih etti

Hem uzaktan eğitim hem de deprem sebebiyle üniversitelere yakın bölgelerde de yeni konutlar ,inşa edilmediğini belirten Güleroğlu, "Özellikle İzmir Buca'da üniversite ekonomisi diye bir ekonomi vardı. Öğrenciye göre ev yapmayı müteahhitler durdurdu. Bu yüzden şimdi birden talep artınca fiyatlar da arttı" değerlendirmesini yaptı. 

Emlak piyasasında eğitim hareketliliği başladı!

Hem ailelerin hem de ev sahiplerinin dönem ortasında tekrar uzaktan eğitim sistemine geçilme ihtimali sebebiyle kaygı duyduklarını söyleyen Güleroğlu, "Yüz yüze eğitim bugün, yarın durdurulursa 'ben bir yıllık kira kontratı yaptım, bir yıllık kiramı ödemek zorundayım' gibi bir endişe de var. Bu yüzden ailelerin çoğu yurtlara yerleştirme derdinde çocuklarını. Ya da burada eskiden 1 artı 1 evler olmadığı için 3-4 öğrenciyi bir araya getirirdik, daha büyük evlerde. Yine buna bir yönelim var. Bazı ev sahipleri de 6 aylık gibi kısa dönem kontratlar yapma isteğinde bulunabiliyor" dedi.

Bin TL zamlandı 

Kira artışı yaşanan kentlerden birisi de Antalya. Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam yüz yüze eğitim kesinleşmeden ev sahiplerinin kiraları yükseldiğini söyledi. Buna göre okul bölgesinde bulunan apart dairelerde 1.000 lira olanlar 1.500-1.600 liraya, 1.500 olanlar da 2.500 liraya kadar yükseldi. 

Sağlam, "Akdeniz Üniversitesi etrafındaki mahallelerde bulunan binaların yüzde 90'ı apart şeklinde öğrenciler için yapılmıştı. Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitim bittiği için buraya yapılan apartlar tamamen boş kaldı. Burası denize uzak olduğu için yerli ya da yabancı turistlere de verilemedi. Kontratlarda sezonluk yapılıyor, yani okulların açık olduğu iki dönem boyunca. Ama pandemi  tekrar gündeme gelirse ve okullar tekrar uzaktan eğitime geçilirse de buralarda mağduriyet yaşanacak. Bunun için de öğrencileri böyle bir durumdan koruyacak düzenlemeler yapılması lazım" dedi.

Kira fiyatları düşecek mi?


Geri Dön