18 / 04 / 2024

Emlak sektörü 2022'de altın yılını yaşayacak!

Emlak sektörü 2022'de altın yılını yaşayacak!

Emlak analistleri yeni apartman arzının kiralardaki artışı durdurabileceğinin altını çiziyor ve 2022'nin emlak sektöründe altın yıl olacağını belirtiyor.



Geçen sene kiraların yükselmesinden sonra emlak sahipleri, 2022’de rekor seviyelerde kar elde etmek için bekliyor. Finansgündem'de yer alan habere göre; kiralık bina sahipleri salgın sürecinde artan talepten karlı çıktı. Karantina uygulamalarının ilk dönemlerinde ertelenen taşınmalar, karantinaların bitmesiyle beraber rekor seviyeleri gördü. Aynı zamanda emlak fiyatlarının tarihin en yüksek seviyelerini görmesi de, kiralık evlere olan ilginin artmasına neden oldu.

Bu gelişmeler binalardaki doluluk oranlarını yükseltirken, konut sahipleri de kiraları artırdı. Wall Street Journal’ın haberine göre geçen 12 ayda kiralar yaklaşık yüzde 12 yükseldi. CoStar Group verilerine göre emlak sahipleri, apartmandaki dairelere yatırım yapmayı sürdürüyor. Analistler aylardır süren kira yükselişleri sebebiyle emlak sahiplerinin bilançolarında 2022'de büyüme öngörüyor. 

Emlak sektörü 2022 de altın yılını yaşayacak!

Ticari emlak verileri şirketi Green Street, gelecek sene borsalarda işlem gören emlak şirketlerinin karlarının rekor seviyeleri göreceğini belirtti. NAREIT Equity Apartments Index, bu sene yüzde 60 arttı ve S&P 500 endeksindeki artışın yaklaşık iki katını gördü. Camden Property Trust ve Mid-America Apartment Communities hisseleri yüzde 80 arttı. Buna karşın bazı analistler kiralarda yaşanan bu hızlı yükselişin sürdürülebilir olup olmadığını sorguluyor.

Kiracılar daha fazla ücretle karşı karşıya kalırken, gittikçe daha fazla kişi aileleriyle yaşamayı ya da konut arkadaşı bulmaya yönelebilir. Fakat pek çok emlak sahibi, henüz bu yönde bir işaretle karşılaşmış değil. Mid-America Direktörü Thomas Grimes, “insanlar hareket etmiyor” diye konuştu. Orta gelirli binalara odaklanan şirket, kira sözleşmelerini yenileyen kiracıları için yüzde 13 zam yaptığını açıkladı. 

Emlak sektörü 2022 de altın yılını yaşayacak!

2021'de kiraların en çok arttığı kentler arasında Austin, Teksas ve Miami de bulunuyor. Aynı zamanda talebin artış gösterdiği şehirler de Memphis ve Jacksonville olarak kaydedildi. Bu kentlerde emlak erişimi gittikçe kısıtlanıyor. Yaşadığı evden çıkarılan kişi sayısı yükselirken, kiraların artmayı sürdürmesi pek çok kişiyi zor duruma düşürecek. realtorcom Başekonomisti Danielle Hale, “Bu şehirlerin birçoğunda asgari ücretteki yükseliş, kiralardaki yükselişe yetişemiyor” diye konuştu.

Emlak sektörü 2022 de altın yılını yaşayacak!

finansgundemcom'un derlediği bilgilere göre emlak analistleri yeni apartman arzının kiralardaki artışı durdurabileceğinin altını çizse de, tedarik zincirlerinde meydana gelen sorunlar inşaat projelerinin de ertelenmesine sebep oldu.

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Ev fiyatları ve kiralar nasıl düşer?

Emlak sektörünü 2022'de neler bekliyor?


Geri Dön