19 / 03 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksiti yaklaşıyor!

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksiti yaklaşıyor!

2018 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksit dönemi yaklaşıyor. Vergi mükelleflerinin ödemelerini 1 Kasım itibari ile yapmaları gerekecek..



Gayrimenkul sahiplerinin her sene ödemekle mükellef olduğu bir takım vergiler bulunuyor. Vergi mükellefleri, verginin konusuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Kimi mal sahipleri emlak ve çevre temizlik vergisinin mükellefi olurken, kimi mal sahipleri ise yalnız emlak vergisinden sorumlu olabiliyor.

Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanunun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Ancak bazı istisnai durumlar yer alıyor. Kanun gereğince, geliri olmayan ve tek meskeni bulunan gaziler, emekliler, ev hanımları, engelliler ve işsizler muafiyetten yararlanabiliyor. Bunun için ilçe belediyesine gidilerek beyanname verilmesi gerekiyor.

Çevre temizlik vergisi ise 5255 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince, konut ve işyerleri için ödeniyor. Bu vergide de bazı muafiyetlikler yer alıyor. Boş durumda olan, kullanılmayan konut ve iş yerleri için ödeme yapılmıyor.

Kimler, hangi verginin mükellefi?

1- Emlak ve çevre temizlik vergisini aynı anda ödemesi gerekenler; Konut (çevre temizlik vergisi su faturası ile ödeniyor) ile iş yeri sahipleri (mal sahibi kendi işyerini kullanıyorsa).

2- Emlak vergisini ödeyenler; Konut, iş yeri, arsa ve arazi sahipleri.

3- Çevre temizlik vergisini ödeyenler; Konut ve işyeri kullanıcıları (Konut veya işyerinde kiracı varsa kiracı ödüyor.)

Vergiler nereye ödeniyor?

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyesinde yapılıyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.

Çevre temizlik vergisi de iş yerleri için yine belediyeden yapılıyor. Ancak konutların vergi borcu su fatularına yansıtıldığı için belediyede ekstra ödeme yapılmıyor. Faturanın ödenmesi halinde vergi borcu da ödenmiş oluyor.

Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemesi ayrıca internet üzerinden de gerçekleşebiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 

 

1 Kasım'da başlıyor

İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan emlak ve çevre temizlik vergisinde ikinci taksit dönemi 1 Kasım 2018 tarihinde başlıyor, 30 Kasım 2018 tarihinde sona eriyor. Bu yıl gayrimenkul satın alan kimselerin ise vergi mükellefiyeti 2019 yılında başlıyor.

 

6 maddede emeklilerin emlak vergisi muafiyeti şartları!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön