18 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksitinde son 15 gün!

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksitinde son 15 gün!

Gayrimenkul sahiplerinin ödemekle mükellef olduğu emlak ve çevre temizlik vergisinde 2. taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona eriyor..



Evi, işyeri, arsa ve arazisi olan vatandaşların ödemekle sorumlu olduğu emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksitinde son 15 gün kaldı. Vergi dönemi 30 Kasım'da sona erecek olup, gayrimenkul sahiplerinin bu süre zarfı içinde tüm borcunu kapatmaları gerekiyor. Aksi halde bir veya birkaç günlük gecikme de yaşansa aylık vergi cezası uygulanıyor.

 

Emlak ve çevre temizlik vergisi bağlı olunan ilçe belediyesinde tahsilat veznelerinde ödeniyor. Gayrimenkulün başka bir ilde yer alması halinde tüm belediyelerden ödeme yapılabiliyor.

 

Vergi ödemesinde sunulan kolaylıklar arasında "e-belediye" sistemi de bulunuyor. Bu sisteme sahip belediyelere ödemeler internet üzerinden de yapılabiliyor. 

 

Vergi ödemesi yapılabilen bir diğer yol ise PTT Havalesi. Belediyenin uzak, PTT'nin yakın olduğu vatandaşlar PTT havalesi aracılığı ile de Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde ödemelerini yapabiliyor.

 

Hafta sonu ödeme 


Kimi illerdeki ilçe belediyeleri vergi dönemlerinde tahsilat veznelerini haftanın 7 günü boyunca açık tutuyor. Böylece mesai günü olmayan Cumartesi ve Pazar günü de belediyeye giderek ödeme yapılabilmesi mümkün oluyor. Ancak hafta sonu belediyenin açık olup olmadığının teyit edilmesi gerekiyor.

 

Emlak vergisinden kimler muaf?


Emlak Vergisi Kanunu gereğince geliri olmayan ve 200 metrekareden küçük tek evi olan kimseler vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Tek evi olan ve bu evin yanında yazlığı olmayan ev hanımları, gaziler, işsizler, emekliler, şehitlerin dul ve yetimleri, engelliler beyanname vermek şartı ile ödemeden muaf olabiliyor.

 

Çevre temizlik vergisinden kimler muaf?


Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince konut ve işyerleri için ödeniyor. Vergi kullanım halinde olan taşınmazlar için kullanıcılardan tahsil ediliyor. Bu nedenle kullanılmayan konut ve işyerleri için vergilendirme yapılmıyor. Konutlarda su aboneliğinin kapatılması ve işyerinde ise belediyeye beyanname verilmesi halinde çevre temizlik vergisi ödemelerinden muaf olunabiliyor.

 

Emlak vergisi ne kadar?


Gayrimenkullerin emlak vergisi bedeli, gayrimenkulün türüne ve değerine göre hesaplanıyor. Emlak vergisi konut, işyeri, arsa ve arazilerde farklı oranlarda hesaplanıyor. Ayrıca büyükşehirde vergi oranları yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:

 

Türü    Normal yöre     Büyükşehir
Mesken    Binde 1     Binde 2
İşyeri    Binde 2     Binde 4
Arsa    Binde 3     Binde 6
Arazi    Binde 1     Binde 2

 

Çevre temizlik vergisi ne kadar?


Çevre temizlik vergisi de konut ve işyerlerinde farklı şekillerde hesaplanıyor. Konutlarda su faturasına belli oranlarda yansıtılan çevre temizlik vergisinin işyerleri için belediyeye ödenmesi gerekiyor. 

 

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor.

 

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde işyerleri için uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:
Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksitinde son 15 gün!

 

Büyükşehir belediyelerinde işyerleri için uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:
Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksitinde son 15 gün!

 

İndirimli çevre temizlik vergisi 
Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksitinde son 15 gün!

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön