25 / 04 / 2024

Emlak vergileri 2020'de ne kadar artacak?

Emlak vergileri 2020'de ne kadar artacak?

Enflasyon düşüyor fakat yılbaşındaki otomatik vergi zamları çok can yakacak. Peki emlak vergisi 2020'de ne kadar artacak?



Vatandaş son dönemde yapılan yüzde 15 ile yüzde 20 arasında değişen zamların altında ezilirken, asıl zamlar 2020'nin ilk günü devreye girecek. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, 1 Ocak 2020'den itibaren birçok vergi, harç ve trafik cezaları en az yüzde 22.55 oranında artacak. 

Başta vergiler, harçlar ve trafik cezaları olmak üzere iğneden ipliğe birçok şeyin yeni yıl zammı her sene Yeniden Değerleme Oranı (YDO) kadar zamlanıyor. YDO, 4 Kasım'da açıklanacak ekim ayı enflasyonuyla netlik kazanacak. Ekimde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) henüz açıklanmasa da YDO yani yılbaşı zamlarına otomatik olarak uygulanacak kritik veri büyük ölçüde ortaya çıktı. Sözcü'nün Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verileri üzerinden yaptığı hesaplamalara göre, bu ay Yİ-ÜFE hiç artmasa dahi YDO en az yüzde 22.55 şeklinde gerçekleşecek. 

Emlak vergileri de artacak


Yasa gereği emlak vergileri yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılabiliyor ve bu nedenle Emlak Vergisi de önümüzdeki yıl en az yüzde 11.28 oranında artacak. Bunun yanında yerel yönetimler de çöp ve atık su bedelleriyle, çevreyle ilgili vergileri en az YDO oranı kadar artırmış olacak.

Emlak vergisi nereye ödenir?


Geri Dön