25 / 04 / 2024

Emlak vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?

Emlak vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, tüm arsa, arazi, mesken ve işyerleri için her sene emlak vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?



Emlak vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, tüm arsa, arazi, mesken ve işyerleri için her sene emlak vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor. Emlak vergisi, taşınmaz malın sahibi tarafından ödeniyor.


Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?


Emlak vergisi için beyannameler her sene verilmiyor. Beyannameler, kanunda belirtilen durumlarda veriliyor. Beyanname verilmesi gereken durumların başında mükellefin değişmesi geliyor.


Yeni mükellefin, satın alımın gerçekleştiği senenin sonuna kadar beyanname vermiş olması gerekiyor. Vergi ödemeleri ise bir sonraki sene başlıyor.


Bildirimler;

a) Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,


b) Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde, emlakın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.


Mükellefiyetin başlaması:

Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti; 

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,


b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,


c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlar.



Emlak vergisi hesaplaması 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön