19 / 04 / 2024

2018 emlak vergisi en son ne zaman ödenir?

2018 emlak vergisi en son ne zaman ödenir?

1319 sayılı Kanun gereğince tüm gayrimenkuller için her yıl ödenmesi gereken emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, 2018 emlak vergisi en son ne zaman ödenir?



Türkiye sınırları içinde bulunan gayrimenkullerin 1319 sayılı Kanun hükümlerine tabi olduğu emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. 

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

2018 emlak vergisi en son ne zaman ödenir?

Emlak vergisi 1. taksiti 1 Mart'ta başladı. 3 ayda ödenebilen emlak vergisi 1. taksiti 31 Mayıs'ta sona erecek. Emlak vergisinde 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön