28 / 03 / 2024

Kira vergisi en son ne zaman ödenir?

Kira vergisi en son ne zaman ödenir?

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler için devlete belli oranlarda; belli dönemlerde vergi ödeniyor. İlk taksitlerin Mart ayında ödeneceği kira vergisi en son ne zaman ödenir?



Kira vergisi en son ne zaman ödenir?

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler için devlete belli oranlarda; belli dönemlerde vergi ödeniyor. Kira vergisi ödemeleri için her sene istisna bedeli belirleniyor.


İstisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler, vergi mükellefi oluyor. Kira vergisi mükelleflerinin ilk olarak beyanname vermeleri gerekiyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda gönderebiliyorlar.


Kira gelir vergisi beyannamesini 2014 yılında sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını 2013 yılı için 3.200 TL aşanlar,


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2013 yılı için 26.000 TL aşanlar, 


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2013 yılı için 1.390 TL) aşanların vermeleri şart.


Kira vergisi en son ne zaman ödenir?

Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen kira geliri vergilendirme dönemleri şu şekilde:

1. taksit ödemeleri Mart ayı,

2. taksit ödemeleri Temmuz ayı.


Vergi rehberine göre kira gelir vergisi beyannamesi için son gün 25 Mart iken; vergi ödemesi için ise son gün 31 Mart. Verginin ikinci taksitleri ise Temmuz ayında ödenecek.


Kira vergisini kim öder?


Geri Dön