19 / 04 / 2024

Kira vergisini kim öder?

Kira vergisini kim öder?

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor. bu vergiyi her kira geliri elde eden ev sahipleri ödemiyor. Peki, kira vergisini kim öder?



Kira vergisini kim öder?

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor. Ancak kanun kapsamında yer alan bilgilere göre, bu vergiyi her kira geliri elde eden ev sahipleri ödemiyor.


Her sene gelir vergisi için istisna bedeli belirleniyor. Belirlenen bu istisna bedelinin üstünde gelir elde eden gayrimenkul sahiplerinin beyanda bulunarak vergi ödemeleri gerekiyor.


Buna karşın, bu bedelin altında kira geliri elde eden kimselerin beyanda bulunmaları gerekmiyor.


2014 kira gelir vergisi için belirlenen istisna bedeli: 3.200 TL. Buna göre 2014'te kira vergisini kim öder, sorusunun yanıtı 2013 yılı boyunca 3.200 TL'den yüksek kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri olarak karşımıza çıkıyor.


Kira vergisi ne zaman ödenecek 2014?

Kira vergisi için beyannamelerin 25 Mart tarihine kadar verilmesi gerekiyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen kira vergisi için ilk taksit ödemeleri de Mart ayında yapılıyor.


Örnek 1:

Bay (D), 2013 yılında, konut olarak kiraya verdiği dairesinden 3.000 TL kira geliri, tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş 15.000 TL mevduat faiz geliri ve 72.000 TL ücret geliri elde etmiştir.


Bay (D)'nin elde etmiş olduğu kira geliri 2013 yılı bakımından öngörülen 3.200 TL'lik istisna haddinin altında kaldığından, bu gelirin istisnaya konu edilip edilmeyeceğinin tespiti bakımından mükellefin elde etmiş olduğu menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ve ücret geliri toplamının Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenen tutarı aşıp aşmadığına ayrıca bakılmayacaktır. Dolayısıyla Bay (D), elde etmiş olduğu söz konusu mesken kira geliri istisna tutarının altında kaldığından, bu gelir için beyanname vermeyecektir.



Vergi ödemeleri mart 2014!




Geri Dön